• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Yurt Dışında Yaşayan Türklerin Resmi İşlem Zahmeti Son Buluyor

Yurt Dışında Yaşayan Türklerin Resmi İşlem Zahmeti Son Buluyor
Yurt dışında yaşayan Türk malı, uzaktan kimlik sistemi ile fiziki evrakla uğraşmadan KEP ve e-İmza sahibi olarak; Türkiye'deki kamu kurumu ve işlemleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurabiliyor

TURİZMİN SESİ


Tebligat süreçlerinin banka talimatlarına, özelliklerin tapu işlemlerine kadar birçok resmi süreç, elektronik ortam üzerinden kolayca gerçekleştirilebiliyor. Yurt dışında yaşayan Türk tüzel kişiliği için Türkiye kamu kurumlarıyla iletişim geçişi uzun süren bürokratik adımların içeriği oldukça zor olabiliyor. Tapu işlemleri, banka talimat işlemleri, yatırım ve tebligat işlemleri gibi birçok resmi bilgi alışverişinin fiziki ortam üzerinden gerçekleştirilmesi günler hatta haftalar sürebiliyor. Bu durum zaman kaybı yaratabildiği gibi aynı zamanda yüksek artışlara da neden olabiliyor. Resmi parçalar yeni nesil dijital ürünlerle yürütülen sayıların her geçen gün artıyor. Yurt dışında yaşayan Türkler, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ve e-İmza (Elektronik İmza) kullanarak Türkiye kamu kurumu ve merkezleriyle tüm resmi ilişkileri, bulundukları yerlerde kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca tapu işlemleri, banka talimat işlemleri, tarama işlemleri, fatura ödeme işlemleri, kiralarındaki sözleşme çatışmalarına ilişkin ihtar ve ihbarlar; KEP ve e-İmza ile çok düşük hızlarla ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Uzaktan kimlik doğrulama sistemi ile herhangi bir evrak ve imza işlemine ihtiyaç duymadan KEP ve e-İmza sahibi olunabiliyor.
 
YILDIZ: “YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZ KEP VE E-İMZA KOLAYLIĞIYLA TANIŞMALI”
Yurt içi Türk parası için resmi olarak gerçekleşmesi dijital dönüşüm ürünleriyle kolayca gerçekleştirilebileceğini ifade eden TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “KEP sistemi, belli yasal mevzuatla sınırlandırılmış kapalı devre bir elektronik posta sistemidir. Bir taraf diğer noktalarda KEP ile bir ileti iletisinde, bu gönderimin karşı kısmına ulaşmama olasılığı ortadan kalkmış olur. Geleneksel olarak gönderilen iletiler, evraklar, tebligatlar ve postalar oldukça uzun zaman alırken, KEP sistemi üzerinden bu işlemler saniyeler içinde gerçekleşebiliyor. TÜRKKEP olarak KEP çözümünün yurt dışında boyutlarımız tarafından bölümü çok önemsiyoruz. Örneğin; Yurt dışında Türk devletinin Türkiye'de mülkleri olabiliyor. Bu mülklerle ilgili tesisler, fatura vb. gibi işlem yapmaları gerekebiliyor. Ayrıca sahipleri ile sözleşmesel konular da ortaya çıkabiliyor. Bizim İngiltere'de bir bayımız var ve burada saklamamıza KEP ve e-İmza hizmeti veriyoruz. İngiltere'de pandemi döneminde şu şekilde bir senaryo uygulandı: Yurt dışında yaşayan ve Türkiye'de mülkü olan bir vatandaşımız, belediyedeki sular idaresi aboneliğini iptal etmeyi bekliyor. Londra Başkonsolosluğunda o dönemdeki pandeminin genel dağıtım merkezi. Sular idaresi vatandaşımıza; note gidilmesini, vekaletnamenin çıkarılmasını, vekaletnamenin Türkiye'de başka bir şekilde yapılmasını ve vekalet sahibinin kullanıcı adına kapatma işlemi işleminin gerçekleştirilmesini söylüyor. 4 hafta sonra randevu aldığı ve vatandaşımıza 200 liralık vekalet ücreti ödemesi yapıldığı söyleniyor. Biz bu süreçten sonra kendisine KEP ve e-İmza verdik. Evraklarını elektronik olarak gönderdiler ve o günün akşamında sular idaresindeki hesaplarını kullandılar. Böylece vatandaşımız hem haftalarca beklemekten kurtuldu hem de maliyetten ciddi oranda tasarruf etmiş oldu. Bu örnekten yola çıkarak KEP ve e-İmza'nın bazı bürokratik geniş alanları çok hızlı bir şekilde halletmenin ciddi bir yolu oldu. Türkiye'deki kamu yönetiminin yüzde 82'si şu an KEP'i kullanıyor. dolayısıyla resmi işlemler; vekaletname eksikliği, konsolosluk hesaplamalarıyla uğraşmadan, hızlı, yasal ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ben, bu birlikteliği hem yurt dışında hem de Türkiye'de yaşayan varlığımızı KEP ve e-İmza imkanı ile tanışmaya davet ediyorum” dedi.

YILDIZ: “KEP İLE E-TEBLİGATLARA KOLAYCA YANIT VERİLEBİLİYOR”
UETS'nin (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) yurt dışında yaşayan Türk mülkiyetine özellikleri hakkında bilgi veren Olcay Yıldız, “PTT ve Adalet Bakanlığı 2022 yılında bir protokol imzaladı. Bu protokol sayesinde yurt dışında yaşayan Türklere e-devlet ve büyükelçilikler üzerinden UETS sahibi olma fırsatı sunuluyor. Vatandaşlarımız, şu anda aktif olarak bu yolla UETS hesabı alarak e-Tebligat sahibi olabiliyorlar. Böylece tüm Türkiye kamu kurumlarından ve belediyelerden elektronik olarak bilgi alabiliyorlar. E-Tebligatlara yanıt vermenin en kolay yolu ise KEP. UETS sahibi olan programımız, KEP sahibi oldukları yerde kaldıkları yerden hızla ve saklanan resmi işlemleri yönetebiliyor” dedi.

TÜRKİYE KAMU KURUMLARIYLA GÜVENİLİR İLETİŞİM YOLU: KEP 
2011 yılında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'yla hayatımıza giren KEP sistemi sayesinde bürokratik adımlar başlığı uzayan birçok resmi iş ve işlem hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 2023 Eylül tarihleri arasında paylaştırıldığına göre; son 3 yıllık kamu kuralları arasında KEP kullanım oranı yüzde 82'ye ulaştı. Bu veri, Türkiye'deki resmi kurumların iletişimlerini dijitalleştirdiklerini çok net ortaya koyuyor. KEP kullanımı Yurt dışında yaşayan ve bürokratik erişim açıklamaları resmi olarak sürdürülemeyen Türk hesabı için güvenilir bir çözüm oluyor. KEP ile kamu kişilere, belediyelere, bireysel ya da tüzel kişilere; Bildirim, dilekçe, başvuru, ihale, sözleşme, fatura, hesap özeti, ihtar, ihbar, ticari yazışmalar arasındaki yazışmalar, şirket beyannameleri, sözleşme evraklarının paylaşımı gibi tüm gönderileri KEP sayesinde çevrimiçi olarak saklanabiliyor.

KEP İLETİLERİ 20 YIL SÜREYLE GÜVENLE SAKLANIYOR
Yasal ve hukuki yapısal olan KEP sistemi hem Türkiye'de hem de yurt dışında yaşayan Türk kişiliğine, Türkiye'deki kamu kurumlarıyla ve belediyelerle zaman ve yerde bağımsızlığı sunarak hızlı işlem yeteneği sağlıyor. Hukuki kurallara uygun olan KEP sistemi ile alınıp iletisi mahkemede delil olarak kullanılabiliyor. KEP; Gelen ve giden kutusunun yanı sıra delil kutusunda da bulunduruluyor. Deliller 20 yıl süreyle saklanması ve ihtiyaç duyulmaması durumunda kolayca ulaşılabiliyor. 

YURT DIŞINDAN RESMİ EVRAKLARI YÖNETMEK E-İMZA İLE ÇOK KOLAY
Yurt dışında yaşayan Türk yaşamının hayatını kolaylaştıran bir diğer e-dönüşüm ürünü ise e-İmza olarak ortaya çıkıyor. Yasal ve dijital dağıtım yöntemi olarak kullanılan e-İmza, nemli imza ile aynı hukuki yasallığa sahip olduğu için yurt dışında yaşayan Türklerin yurt dışında bulundukları birçok evrak depolama depolamalarını sürdürmelerini sağlıyor. Maksimum güvenli bir yapıya sahip olan e-İmza; Kayıtlı Elektronik Posta işlemleri, e-devlet kapısı uygulamaları, MERSİS üzerinde yer alan ticaret sicil işlemleri, e-İmza uyumlu kamu sistemlerinde (UYAP, EKAP, e-Haciz gibi), elektronik sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri, ödeme talimatı benzeri bankacılık işlemleri ve finans uygulamalarda, elektronik yazışmalarda ve sözleşmelerde, elektronik saklanarak her türlü değerli evrakın imzalanması kullanılabiliyor. Özellikle yurt dışında yaşarken e-devlet uygulamasına hiç kayıt yaptırmamış ya da cep telefonu numarası, SIM kart değişimi gibi sebeplerle e-devlet'e giriş yapmakta sorun yaşayan Türkler, elektronik imza sahibi olarak e-devlete kolayca erişebiliyor.

NASIL KEP VE E-İMZA SAHİBİ OLABİLİRİM?
TÜRKKEP, KEP ve e-İmza ürünleriyle yurt dışında ve Türkiye'de yaşayanların hayatlarını kolaylaştırıyor. TÜRKKEP'in KEP ve e-İmza çözümlerine sahip olmak için www.turkkep.com.tr adresi üzerinden online olarak ön başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21