TURİZMİN SESİ
Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan gelen tepkiler gün geçtikçe büyüyor. Yunuslar hala küçük ve paslı bir deniz kafesinde tutulurken, yurtiçi ve yurtdışında pek çok sivil toplum kuruluşu konuyla ilgili suç duyurularında bulundu. Kaş'a getirilen yunusların durumu, Türkiye'den sonra dünyada da yankı bulmaya başladı. 2010 yılının Oscar'lı Koy (The Cove) belgeselinin yapımcısı yıldızı, aktivist ve deniz memelileri uzmanı Ric O'Barry ve Türkiye'den Yunuslara Özgürlük Platformu'nun ortaklaşa hazırladığı dilekçeyi ilk günden bin 500 kişi imzaladı.
O'Barry: Bodrum ve Kaş'taki havuzlar kapatılsın
Care 2 Petition Site isimli web sitesi üzerinden imzaya açılan dilekçe, Başbakanlık'la birlikte, bu tesislere izin verdiği için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, tesislerde uygulanan sözde tedaviler için Sağlık Bakanlığı'na, ruhsatlandırma ve kiralama işlemlerinden dolayı ilgili belediyelere de sesleniyor ve Türkiye'de deniz memelilerinin tutsak edildiği tüm tesislerin kapatılmasını hedefliyor. Ekibi ile birlikte Türkiye'deki yunuslarla ilgili bir de blog www.dolphinproject.org yazısı hazırlayan Ric O'Barry gelişmelerle ilgili şunları söyledi:
"T.C. Başbakanlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yasadışı uygulamalara izin veren diğer tüm taraflar, Türkiye'deki ve dünyadaki binlerce insanın çağrısına artık kulak vermeliler ve gerekli hassasiyeti göstererek sorumluluklarını yerine getirmeliler. İlk adım; Kaş ve Bodrum'daki tutsak yunusları kurtarmak ve zaman kaybetmeden deniz memelilerini esir eden tüm yunus parklarının bir daha açılmamamak üzere kapatılmasını sağlamaktır.
Son aşama da, gelecekte yunusların benzer veya aynı amaçlarla yakalanmasını önlemek ve yunusları koruma altına almak için uygun yasaların çıkarılmasını sağlamaktır. Türkiye bu kez yunuslara yardım elini uzatabilir ve deniz memelilerinin korunmasına gerekli hassasiyeti gösteren bir ülke olarak dünya çapında ön plana çıkabilir. Bu tesisler, bir daha açılmamak üzere kapatılmalı, yunuslar rehabilitasyona alınmalı ve ait oldukları doğal yaşam ortamlarına, denizlere geri bırakılmalıdır"
Savcılığa suç duyurusu
Kaş'taki sivil toplum kuruluşları, 4 yunusu tutsak eden kişi ve işletmeciler hakkında, yunusları tutsak ederek ülkemizin taraf olduğu uluslararası BERN Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri, yunusları yaralı halde paslı bir kafeste tuttukları için Hayvanları Koruma Kanunu'nu ihlal ettikleri ve sit alanına tesis kurdukları gerekçesi ile Kaş Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Kaşlılar, hukuksal platformdaki mücadeleleri sürerken, boykot ve bilinçlendirme çalışmalarına da ilçe çapında devam ediyor.
İşletmecilerden gözlemciye izin yok
Yunuslar Kaş'a getirildikten sonra düzenlenen bilgilendirme toplantısında Kaş'taki sivil toplum kuruluşlarına tesiste her gün yunusları raporlayabilecek bir gözlemci bulundurabileceklerinin sözünü veren işletmeciler hala uygulamaya geçilmesine izin vermiyor. Kaş'taki kurumların yunusları gözlemleme ve veteriner kontrolünden geçirme istekleri hala yerine getirilmedi. Kaşlılar mücadelelerini sürdürürken, yunusların sağlık durumundan endişe ediliyor.
Konu Avrupa Konseyi'ne gidiyor
Yunuslara Özgürlük Platformu üyeleri, yunuslar için atılacak bir sonraki bir sonraki adımın Bern Sözleşmesi'nin sorumlu kuruluşu Avrupa Konseyi'ne şikayet olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler gibi, BERN Sözleşmesi'nin de ülkemizde kanun hükmünde olduğunu belirten platform üyeleri, yapılan bu ihlallerin Türkiye'nin uluslararası düzeyde ceza almasına neden olabileceğinin altını çiziyor. Platformun hazırladığı şikayet dilekçesinin yurtiçi ve yurtdışından pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından Avrupa Konseyi'ne gönderileceği tahmin ediliyor.
Daha çok imzaya ihtiyaç var
İmzaya açılan dilekçeyi http://www.thepetitionsite.com/takeaction/894/733/349/ linkine tıklayarak ulaşmanız mümkün.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.