• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

YENİ YIL ''KIRMIZILARI'' HAZIR

YENİ YIL ''KIRMIZILARI'' HAZIR
Tekstilde yaşanan krizin, son birkaç yıldan beri olduğu gibi bu yıl da yılbaşı öncesi ''uğur'' getirdiğine inanılan kırmızı iç çamaşırları ihracatını olumsuz etkilediği bildirildi.

TURİZMİN SESİ


Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren ve aynı zamanda iç çamaşırında bölgenin en büyük ihracatçı firmalarından olan Modelal Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Sancaktar, yaptığı açıklamada, krizin devam etmesi üzerine küçüldüklerini ve bu nedenle de hedefledikleri Rusya ve Ortadoğu pazarına giremediklerini söyledi.
Yeşim Sancaktar, küresel krizin kırmızı iç çamaşırına en fazla talebin olduğu Avrupa ülkelerini de vurduğunu, tüketicinin artık vitrinde gördüğünü değil ihtiyacı olanını aldığını, kaliteli ve pahalı ürün yerine kalitesiz ama ucuz ürünü tercih ettiğini bildirdi.

Geçmiş yıllarda yılbaşı öncesinde özellikle Avrupa ülkelerine yüz binlerce kırmızı iç çamaşırı ve gecelik ihraç ettiklerini, bu ihracatın geçen yıl sembolik seviyeye düştüğünü, bu yıl da tamamen kesildiğini ifade eden Sancaktar, şöyle konuştu: ''Bu olumsuz tablo karşısında giderek küçüldük. Personel sayımızı 110 kişiden 20'lere düşürmek zorunda kaldık. Ayda 60 bin adet üretim yaparken, 15-20 bine düşürdük. Küresel krizin etkilediği Avrupalının talepte bulunmaması nedeniyle tüm umutlarımızı iç piyasaya bağladık.''

Sancaktar, Çin'in her sektörde olduğu gibi iç çamaşırında da kalitesiz ve sağlıksız ürünlerle yer aldığını, bunun da satışlarını etkilediğini, tüm hesaplarını alt üst ettiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Çin ürünleri birkaç liraya piyasada satılırken, bir iç çamaşırlarını 10 liraya satamazdık. Çok üretim yapmak çok para kazanmak anlamına gelmiyor. Bu nedenle küçülmeyi tercih ettik. Türkiye iç çamaşırını bile ithal eder hale geldi. Bu çok acı bir tablo. Bu da yetmiyor gibi bir de merdiven altı dediğimiz kaçak imalatlar var. Onlar da sektöre çok ciddi zararlar veriyor, haksız rekabete yol açıyorlar.''

TEKSTİL VE İSTİHDAM
Sancaktar, 6 yıldan bu yana üretikleri iç çamaşırına zam yapmadıklarını, aynı fiyattan satış yapmalarına rağmen müşteri bulamadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: ''Tekstil sorununun çözümü istihdam açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü, ağır sanayide 5 makinaya 1 işçi bakabilir ama tekstilde durum böyle değil. Çünkü 1 makineye 3 işçi düşüyor. Ekonomik krizden çıkamayan tekstilci işyerine kilit vurur hale gelirken, merdiven altı iş yapanların kazançları arttı.

Bunun mutlaka önlenmesi ve tekstile eski olanakların sağlanması gerekir. İthal ürünlerdeki kotaların yeniden gözden geçirilmesi de kaçınılmaz hale geldi. Ayrıca bir kısmı dikilmemiş ürün yarı mamul kotasıyla ülkemize giriyor. Böylece bu ürünlerin vergisi yok denecek kadar düşük oluyor. Yarı mamul ürünün dikimi tamamlanınca çok düşük fiyatla piyasaya sürülüyor. Biz bunlarla nasıl rekabet edebiliriz?'' Bu yılki cirolarının bir milyon 100 bin lira dolayında olacağını açıklayan Yeşim Sancaktar, ''2010 yılında ne olur bilmiyoruz. Önümüz halen net değil. 2010 yılının piyasa şartlarına göre hareket edeceğiz. Şu anda kendimize de bir hedef koyamıyoruz. Fakat tekstilin önündeki engellerin mutlaka kaldırılması ve tekstilin eski parlak günlerine kavuşturulması gerekir. Aksi takdirde işsizlik azalmaz, ihracat başlamaz'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21