YDÜ Klasik ve Spor Araba Müzesi’nin koleksiyonunda, en eskisi 1899 model Crestmobile olmak üzere birbirinden değerli 100’ün üzerinde araba bulunuyor.Hem klasik, hem de modern spor arabaların birlikte sergilendiği Yakın Doğu Üniversitesi Klasik ve Spor Araba Müzesi’nde; Buick, Crestmobile ve dünyada tek olan Wolseley marka, 100 yaşın üzerinde üç araba sergileniyor. Müzede yer alan en eski klasik araç ise 1949 model Jaguar XK 120. Otomotiv sektörünün kilometre taşı olarak anılan bu araç, 300 km hız sınırını geçen ilk seri üretim araba olma özelliğini taşıyor. Müzede sergilenen en değerli klasik araçlardan biri diğeri de, 1919 model Amerikan yapımı, 95 yaşındaki damı açılabilen Whipped.
YDÜ kampüsünde yer alan Klasik ve Spor Araba Müzesi koleksiyonunun en önemli arabalardan biri; cumhuriyetin kurucularından Dr. Fazıl Küçük’ün 1960 yılında cumhurbaşkanı muavini makam arabası olarak kullandığı İngiliz arabası Austin Princess. Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı III. Makarios ve Cumhurbaşkanı Muavini Dr. Küçük’e dönemin İngiliz Elçisi tarafından hediye edilen bu çok kıymetli araç; mülkiyeti YDÜ’de olmamasına rağmen, müzede korunarak sergilenmesi ve gelecek nesillere de aktarılması amacıyla Dr. Küçük’ün oğlu tarafından üniversiteye verildi. İngiltere’den kamyon olarak getirilen, kasası Kıbrıs’ta tamamen ahşaptan üretilerek Kıbrıs tarihine damgasını vuran ve Kıbrıs Türkleri nezdinde de ayrı bir öneme sahip Bedford Bus da müzede sergileniyor.
YDÜ Klasik ve Spor Araba Müzesi’nde sergilenen hızlı, seçkin ve modern pek çok spor araba arasında; yine otomotiv tarihine mal olmuş, 1950’lerin efsane arabası Ford GT’nin 2005 yılında yeniden üretilmiş modeli yer alıyor. Ford GT, 1950’lerde ilk yarışı kazanmasının ardından, takım lideri Carroll Shelby’nin aracın üzerine çıkarak şampanya patlatmasıyla tarihe geçerken, bu hareket günümüzde de devam eden bir gelenek halini aldı. 1980 model Ferrari Mondial 8, 1993 yapımı Ferrari 348 TB, Ferrari 355 ile Ferrari F360 Modena F1 modelinin de yer aldığı müzede; Mercedes SLR, Dodge Viper gibi pek çok spor araba sergileniyor.Müzenin kuruluş serüveni, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel’in; babası ve YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel ile kilden yaptıkları yüzlerce oyuncak arabanın hikayeleriyle büyümesine dayanıyor. İrfan S. Günsel’in, 12 yıl önce küçük bir Mini Cooper’ı hurda vaziyette alıp tamir etmeye başlamasıyla devam eden serüven; bugün 100’ün üzerinde arabanın sergilendiği YDÜ Klasik ve Spor Araba Müzesi’ne kadar uzanıyor. Günsel Ailesi’nin, “Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan herkesin araba müzesi” gözüyle baktığı müze; ülke turizminin gelişmesine katkıda bulunan önemli bir enstrüman olarak geliştirilmeye devam ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.