TURİZMİN SESİ
“Çeken akıntılar, deniz dip yapısında kum tepeciklerinin olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli ve tehlikeli akıntılardır. Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde kıyıya dik olarak meydana gelir. Rüzgarlı havalarda kum tepesinde kırılan dalgaların dalyan yani çukurluk bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, çok güçlü bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
İngilizce “Rip” akıntısı olarak da bilinen bu akıntı, ancak yüksekten dikkatle bakıldığında anlaşılabilir. Bu bölgedeki suyun rengi, etrafındaki suyun rengine göre daha koyudur ve bu bölgelerde derinlik artar.
Çeken akıntılar rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar. Ülkemizde tüm Karadeniz sahillerinde görülebilir.Bu akıntılar, insanı kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanlar, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalar ve sonuçta yorgun düşerek boğulurlar.
Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa, düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.Çeken akıntı genelde 0.3 – 0.6 m/s arasında değişmektedir ancak 2.4 m/s hızında olan çeken akıntıya da rastlanmıştır. AFAD ında önerdiği gibi , Çeken Akıntıya Kapılmamak İçin; tek başınayken denize girilmemeli, dalgalı havalarda denize girmekten kaçınılmalı, denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajlar tercih edilmeli, çocuklar denizdeyken mutlaka gözlem altında tutulmalı, denize uygun kıyafetle girilmelidir .
Akıntıya kapılan bir kişi görüldüğünde, denizde su yüzeyinde kalmayı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri kişiye doğru denize atılmalıdır. Akıntılar çok kuvvetli olduğundan, can kurtaranlardan yardım alınmalı, en kısa sürede sağlık ekiplerine haber verilmelidir. Çeken akıntıya kapılma durumunda halinde öncelikle sakin olunmalı, sahile doğru yüzmek yerine yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulmaya ve su üzerinde kalmaya çalışılmalı, eller kaldırılarak yardım istenmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.