TURİZMİN SESİ
Tekne sahiplerinin Türk bayrağı çekmeleri halinde ağır vergi yüküyle karşılaşmamak amacıyla yabancı bayrak kullanımlarının önüne geçmek için yapılan yeni düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Böylelikle sahibi Türk vatandaşı olan ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk bayrağına geçişine kolaylık sağlayan ve özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi yerine harç alınmasını öngören kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Deniz taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan gemi, deniz içi ve iç su araçları için ise tarifedeki harçların yarısı olacak.
Balıkçılık teknelerinden alınan motorlu taşıtlar vergisi kaldırılacak. Kanun, 30 Haziran 2009'da yürürlüğe girecek. Uzun zamandır yapılan uygulamayla, tekne sahipleri Türk bayrağı çekmeleri halinde ağır vergi yüküne maruz bırakılmaları nedeniyle yabancı bayrak kullanıyordu. Yüzde 90'ı Türklere ait teknelerde değişik ülkelere ait bayrakların bulunması tepkiye neden oluyordu. Yabancı bayrak çekilen tekneye vergi uygulanmaması yüzünden ortaya çıkan bu durum, yeni düzenlemeyle giderilmeye çalışıldı.
Limanlarda kayıt tutulacak
Yasaya göre, Türk Uluslararası Gemi Siciline tescilli olanlar ile Milli Gemi Siciline tescili zorunlu olanlar dışındaki ticari veya özel kullanıma tahsisli gemi yat, tekne gibi deniz araçları, Denizcilik Müsteşarlığı'nca liman başkanlıkları bünyesinde oluşturulacak bağlama kütüğüne kaydedilecek. Bağlama kütüğünün tutulmasında, liman başkanı sorumlu olacak. Liman başkanlığının yetki alanı dışında olanlar ise belediyelerce tutulacak. Kayıt için başvuru; mevcut gemi, deniz ve iç su araçları için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay, yeni kayıt altına alınacaklar için ise 1 ay içinde yapılacak. Bu sürelerde kayıt başvurusunda bulunulmayan araçların kayıtları, liman başkanlıkları ve belediyelerce resen tutulacak.
Yabancılara da Türk bayrağı
Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmeler, ilgili liman başkanlığı ve belediye başkanlıkları huzurunda yapılacak. Aksi takdirde sözleşme geçersiz sayılacak. Türkiye'de yaşayan yabancılar da deniz araçlarına Türk bayrağı çekebilecek ancak Kabotaj Kanunu hükümleri saklı kalacak. Bağlama kütüğüne kayıt edilecek araçlar için ruhsatname düzenlenecek.
Ruhsatnamesi olmayan veya zamanında vize işlemi yapılmayan deniz araçları hakkında, tahsil edilemeyen ruhsat ve vize harç tutarının 2 katı kadar idari para cezası verilecek. Bu araçlara, denizcilik mevzuatına göre verilmesi zorunlu belgeler düzenlenmeyecek. Ayrıca liman veya iç sularda sefere çıkmasına izin verilmeyecek. Liman başkanlıkları ve belediyeler tarafından verilecek idari para cezaları, 1 ay içinde ödenecek. Bu sürede ödenmeyen cezalar hakkında Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanacak.
Ülke menfaati için
Görüşmelerde getirilen düzenlemeyi eleştiren Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Yatı, kotrası olan zenginlerin vergi yükünü hafifletmek için düzenleme yapıldığını öne sürdü. Genç'e yanıt veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Almadığınız verginin indirimi olmaz. Bu, kıyak çekme değil. Türk bayrağını çekmeyi özendirmek için düzenleme yapıyoruz. Ülke menfaatine, denizciliğimizin gelişmesi adına bir düzenlemedir diye konuştu.
Uzunluğa göre harç alınacak
* 5 metreden 9 metreye kadar: 200 TL * 9 metreden 12 metreye kadar: 400 TL
* 12 metreden 20 metreye kadar: 800 TL * 20 metreden 30 metreye kadar: 1600 TL
* 30 metreden büyük: 3 bin 200 TL. * Eskiden tekne sahipleri yılda 3 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar MTV ödüyordu.
Eskiden neydi?
Yabancı ülkelerin bayrağı ile Türkiye'ye getirilen tekneler, yüzde 8 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV), her yıl ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) ödemiyorlardı. Teknelerin Motorlu Taşıtlar Vergisi 3-5 bin YTL'den başlayıp 50-100 bin YTL'ye kadar ulaşıyor. Tekne alan kişi, teknesine Türk Bayrağı çekip, teknesini Türkiye'deki liman ya da belediyeye kayıt ettirirse, bu vergileri ödemek zorunda. Ancak Türk bayrağı çekmeyip kayıtlara girmezse bu vergileri ödemiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.