• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

YAPIDA TESİSAT TEKNOLOJİSİ SEMPOZYUMU

YAPIDA TESİSAT TEKNOLOJİSİ SEMPOZYUMU
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu”nun 9'uncusu İstanbul The Marmara Hotel'de gerçekleştirildi
TURİZMİN SESİ
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği tarafından iki yılda bir düzenlenen “Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu”nun 9'uncusu 3 - 5 Mayıs 2010 tarihleri arasında, ulusal ve uluslararası kuruluşların destekleriyle, yurtiçi - yurtdışı üniversite ve firma temsilcilerinden oluşan 500 civarında katılımcıyla İstanbul The Marmara Hotel'de gerçekleştirildi.

Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'ın “Hoşgeldiniz” konuşmasıyla başlayan açılış töreninde sırasıyla; TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, İspanya ATECYR'den Juan Jose Quixaro, Orhan Turan (İMSAD), Nedim Zalma (İSKİD), Metin Duruk (İSKAV), Ali Ekber Çakar (MMO), İsmet Mura (MTMD), Dr.Celalettin Çelik (DOSİDER) ve Sedat Arıman (İZODER) konuşma yaptı.

Konferans Konuşmacısı Sn.Necdet Pamir'in "Küresel Enerji Politikaları ve Türkiye" konulu konuşmasının ardından sempozyum oturumlarına geçildi.

ISK Sektörünün Önde Gelen Uzmanları Sempozyum'da Buluştu...

“Binalarda Enerji Kullanımı” konu başlığında yurtiçi ve yurdışından katılan uzman konuşmacılarla; depremden yangına, ısı yalıtımından iklimlendirme çalışmalarına, enerji tasarrufundan atık enerjinin geri kazanımına ve hijyene kadar pek çok konunun bilimsel ve teknik oturumlarda tartışıldığı IX. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyum'u, sektör profesyonelleri için önemli bir platform sağladı.

11 farklı başlık altındaki teknik oturumlarda bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yansıtıldığı bildirilerin sunulduğu sempozyumda; 4 seminer, bir forum ve iki panelin yanı sıra katılımcılara yönelik seminer ve kurslar da yer aldı.

50'den fazla bildirinin yer aldığı sempozyumda; ısıl konfor, havalandırma ve soğutma alanlarında bilinen konulara farklı bakış açılarının getirileceği bildiriler yanında, tesisat teknolojisindeki son gelişmelerin ele alındığı bildiriler de bulunuyor. Uygulamada karşılaşılan problemlerin tartışılması yönünde yapım ve işletme konularında uzman konuşmacıların davet edildiği sempozyumda, uygulama konuları öncelikli ele alınan konular arasında yer aldı.

Sempozyum katılımcıları; Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ve HVAC Sistemlerinin Geleceği ve Beklentiler konulu panellerde enerji verimliliği ve HVAC sistemlerinin geleceğini, inşaat sektörünü ilgilendiren “Yurt Dışı Mekanik Tesisat Hizmetleri ve Ülkeler Arası Farklılıklar” konulu forumda ise mekanik tesisat sektörünün durumunu tartışma imkanı buldular.

TTMD'nin en önemli organizasyonlarından biri olan ve HVAC'de enerji verimliliği ve tesisat konularının yoğunlukla tartışıldığı Sempozyumun Başkanlığı'nı TTMD Başkanı Cafer Ünlü üstlenirken, Sempozyumun Yürütme Kurulu ise Abdurrahman Kılıç başkanlığında Abdullah Bilgin, Ahmet Arısoy, Cafer Ünlü, Erdinç Boz ve Rüknettin Küçükçalı'dan oluşuyor.

Sempozyum'da BEP Paneli...
Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu kapsamında düzenlenen en önemli Panel ise, 5 Aralık 2009'da TTMD katkılarıyla Bayındırlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan ve 1 Nisan 2010'da revize edilen Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği'nin içerik ve uygulamada karşılaşılan sorunlarının kapsamlı olarak tartışıldığı Panel oldu.
04 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen, TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü'nün yönettiği panele, Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Murat Bayram, Enerji Bakanlığı Temsilcisi Erdal Çalıkoğlu, TTMD adına Abdullah Bilgin ile İZODER (Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, DOSİDER (Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çelik, KBSB (Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği Derneği) Başkanı Ali Eren ve MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın (Makine Mühendisleri Odası) katıldı.
TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü BEP ile ilgili olarak; “Ülkemizde 2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu, buna bağlı olarak yayınlanan Sanayi ve Bina Enerji Performans Yönetmelikleri şu an yürürlüktedir. Ancak, BEP Yönetmeliği 1 Nisan 2010'da değişikliğe uğramıştır. Değişen en önemli madde ise kamuoyunu da yakından ilgilendiren Bireysel Isıtma ve Merkezi Isıtma Sistemi konusudur. Daha önce 1000 metrekare'nin üzerindeki yapılarda merkezi sistem zorunluluğu varken bu değer şimdi 2000 metrekare'ye yükseltilmiştir. İçeriği ve uygulamada karşılaşacak sorunlar nedeni ile sektörde yoğun bir şekilde tartışılan bu konuyu sempozyum kapsamında düzenlediğimiz bu panelde bakanlık ve ilgili sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile tartışma ve görüşlerimizi iletme imkanı bulacağız.” diye konuştu.
Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Murat Bayram, yaptığı sunumda, 1 Nisan'da BEP Yönetmeliği'nde yapılan değişimleri özetledi.
Buna göre;
• Yönetmeliğe, kullanım alanı, önemli tadilat ve denetim yapacak kurumlar bilgisi eklendi.
• Yeni yapılacak binalarda 12 bağımsız bölüm ve/veya 2.000 m2 üzerinden merkezi ısıtma zorunluluğu getirildi.
• 250 m2 üzerindeki mekanlarda bireysel ısıtma sistemlerinin yoğuşmalı veya entegre ekonomizerli sistem olması gerekiyor.
• Brülörler ile ilgili düzenleme yeniden sınıflandırıldı.
• 2000m2 üstündeki konut dışı alanlarda merkezi sıcak su kullanımı zorunlu hale getirildi.
• Yeni yapılacak binalarda enerji kimlik belgesi denetimi getirildi. 1 Temmuz 2010'dan itibaren enerji kimlik belgeleri verilmeye başlanacak. Enerji kimlik belgesi geçerli kullanıcı adı olan BEP-TR kullanıcıları(Bakanlık, yerel yönetimler, akredite olmuş serbest müşavirler, enerji verimliliği danışmanlığı firmaları ve uzmanları-Enerji Kimlik Belgesi(EKB)Uzmanları) tarafından BEP-TR üzerinden verilecek.
Murat Bayram, Enerji Kimlik Belgesi'nde yapılan değişimleri özetlerken, „Düzenleme tarihinden itibaren 10 yılgeçerli olacak EKB, EKB vermee yetkili kurum/kişi tarafından düzenlenecek, ilgili idare tarafından onaylanacak ve bir nüshası bina girişinde görnür bir noktaya asılacak. EKB'nn binanın tamam için hazırlanması şarttır, ancak istenirse bağımsız bölümler için de hazırlanabilir“ açıklamasını yaptı. „Bir binanın enerji performansının belirlenebilmesi için; binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin saptanması, bu değere göre CO2 salınımının hesaplanması, bu değerin referans bina ölçütleri ile karşılaştırılması ve kıyaslamaa göre A-G grubundan sınıflandırma yapılması gerekmektedir“ diyen Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Murat Bayram, D sınıfı altında kala yeni bina yapımının da yaskalandığını ifade etti.
Enerji Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi yetkilisi Erdal Çalıkoğlu, yaptığı konuşmada, 90lı yıllardan sonra enerji tasarrufunun önem kazandığını, AB topluluğunun 98-2007 yılları arasında ciddi bir kaynak ayırımı ile enerji yoğunluğu dengesini kurduğunu ifade ederek, „Bizim de çok hızlı olarak israf, yalıtım yetersizliği ve verimsiz araç kullanımından kaynaklanan enerji tasarrufundaki karadeliklerimizi kapatmamız gerekiyor“ dedi. Bu noktadan hareketle „Binalarda Enerji Performansı“ Yönetmeliği'nin hazırlandığını belirten Çalıkoğlu, BEP Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik odaklarını da özetledi. „Temel ilkenin bütüncül yaklaşıma geçiş“ olduğunu vurgulayalan Enerji Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi yetkilisi Erdal Çalıkoğlu,„yapısal ve somut hükümler ile metinsel uyum sağlandığnı, yönetmeliğe uygulanabilir şeffaflık getirildiğini, merkezi ısıtma mevzuatı ile uyum sağlandığını, yenilebilir enerji, kojenerasyon ve ısı pompalarına asgari uygulama yükümlülüğü getirildiğini, işletme ve bakım prosedürünün de netleştirildiğini açıkladı.
TTMD adına BEP ile ilgili görüşleri dile getiren Abdullah Bilgin, „Biz TTMD olarak BEP yönetmeliğinin ülkemizi 2020'lere taşıyacak olarak gördüğümüz için, müzakere sürecinden başlayarak merkezi ısıtmadan yana tavır aldık, binaların parça parça ısıtılamayacağı, yapının tamamının bir bütün olduğunu savunduk. Sorun, az ısınana az, çok ısınana çok ısınma payı verilmiyor olması, merkezi ısıtmanın belirli konfor şartlarını yerine getirememesi iken, çözüm binaların bağımsız giderlerini ölçülmesi olarak belirmektedir. Bina tiplerine göre binalardaki konfor farkı faturalara yansıyacak, böylece merkez ısıtma sistemleri tek elden tek bir sistemle yönetilmesi ile enerji etkinliğinde fark yaratılacaktır.“ açıklamasını yaptı.
Bilgin, yenilenebilir enerji ve kojenerasyon açısından BEP'in yetersiz kaldığını vurgulayarak, dünyanın vizyonuna uyamadığımızı, BP'teki 1 Nisan değişimlerinin bireysel ısıtmanın önünü açtığını ve amacından uzaklaştığını da belirtti. TMMD temsilcisi Abdullah Bilgin, TTMD olarak Yönetmeliğin ve uygulamada yaşanan sorunlarn takipçisi olacaklarını da vurguladı.
*TTMD GENEL BİLGİLER*

1992 yılında Isıtma, Havalandırma, Klima ve Sıhhi Tesisat alanlarında Mekanik Tesisat Mühendisliği'nin ve sektörün gelişmesi için kurulan Türk Tesisat Mühendisleri Derneği TTMD, bugün tasarımcı, uygulayıcı, öğretim görevlisi, imalatçı, mümessil ve işletmeci gibi değişik disiplinlerden gelen profesyonellerin ortak amaçlar için toplandığı bir dernek olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. TTMD, uluslararası platformlarda Türk tesisat mühendislerini temsil ederken ayrıca yurtdışı meslek örgütleri ile temaslarını sürdürerek sektör ile ilgili bilgi ve teknolojik gelişmeleri izlemekte ve üyelerine iletmektedir.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21