• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

VAN’I EMITT’E TÜRKİYE KUCAKLADI

VAN’I EMITT’E TÜRKİYE KUCAKLADI
Van'da yaşanan depremlerin ardından İstanbul'da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMITT) 'Teşekkürler Türkiye' sloganıyla katılan Vanlı turizmciler, katılımcıların ve ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı

TURİZMİN SESİ


Bu yıl 16'ncısı düzenlenen EMITT Fuarı kapılarını ziyaretçilere kapadı. 60 ülkeden toplam 4.500 katılımcının yer aldığı ve dünyanın 5'nci büyük turizm fuarı olarak gösterilen EMITT'e Vanlı turizmciler Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) destekleriyle stant açtı. Fuara Van Valiliği'nin öncülüğünde, Van Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) ve turizm sektör temsilcileri katıldı. 'Teşekkürler Türkiye' sloganıyla stant da yerini alan Vanlı turizmciler, Van Valiliği'nin yeni baskısını yaptığı tanıtım cd'si, 'Van Güzel' kitabı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedievi'nden getirilen canlı kedi, Akdamar Kilisesi, Hüsrevpaşa Camii ve yeni yapılacak olan Urartu Müzesi'nin maketinin tanıtımını yaptı. Fuara katılan bürokratlar, milletvekilleri ve yerel yöneticilerin yanısıra standa gelen binlerce ziyaretçi Vanlı turizmcilere 'geçmiş olsun' dileklerini ileterek, acılarını paylaştı.

MİLLETVEKİLİ GÜLŞEN, STANTTA ZİYARETÇİLERE VAN'I ANLATTI
Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan, Cuma günü kötü hava koşulları sebebiyle Van'a giden uçaklar iptal olunca soluğu kentin tanıtımının yapıldığı İstanbul'daki EMITT Fuarı'nda aldı. Hafta sonunu Van standında geçiren Orhan, gün boyunca da buradan ayrılmayarak gelen bürokratları ve ziyaretçileri karşıladı. Vanlı turizmcilerin sorunlarını dinleyen Orhan, bir ara görevlilerin tanıtım yaptığı standa geçerek, ziyaretçilere tanıtım materyalleri verdi. Ak Parti Milletvekili Gülşen Orhan, Vali Yardımcısı Atay Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, EMITT Fuarı ve Van'ın turizm potansiyeli ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi ( Ak Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan:

“GÖNÜL BORCUMUZU İSTANBUL'DA İFA ETMEYE GELDİK”
Gönül isterdi ki biz Van olarak Emıtt fuarına bu şekilde katılmayalım. Her yıl çok canlı, çok farklı geçiyordu. Ama bu Allah'ın bir takdiri. Depremden sonraki fuara gelişimiz, bu kadar kısa süre içinde kendimizi toparlayarak gelmiş olmamızda bence çok önemli. Fuar organizasyonunda görev alan herkesi kutluyorum. Bizim en büyük amacımız burada 'Türki'ye teşekkür' etmek. Türkiye hakikaten depremde insanlarımızı canı gönülden kucakladı. Maddi, manevi kimin elinden ne geldiyse fazlasını yaptı. Mesela üniversite öğrencilerinin deprem bölgesine gönderecek birşeyleri yoktu, ancak onlar Van'a gelerek gönüllü olarak insanlara yardımların ulaştırılmasında büyük çaba sarfettiler. O yüzden gönül borcumuzu İstanbul'a ifa etmeye geldik. 80 ilden temsilciler Emıtt Fuarı'nda. Standımızın her köşesine 'Teşekkürler Türkiye' diye yazdık. Bu olağanüstü birlikteliği, olağanüstü sorumluluğu yerine
getirdikleri için.

“BİRLİK BERABERLİK SAĞLANIRSA HERŞEYİN ÜSTESİNDEN GELİNİR”
İkincisi de bizim için önemli olan hangi badireyi atlatırsak atlatalım biz beraberce bunun üstesinden geliriz mesajıdır bu aslında. Van depremi de aynı şekilde. Biz orada üşüdük, yorulduk, ağladık, uyumadık. Ama biz bunun üstesinden geleceğiz. Büyük bir mesafe katettik. Bizim için bu çok önemli. Van'ın yüzünün yavaş yavaş güleceğinin bir işaretidir. Burada insanlarla birlikte olduk. Bize 'geçmiş olsun'a gelenlerin bazısı yaşadıklarımızı anlatınca hüzünlenenler oldu. Olumsuz ağır kış koşulları inşallah 1-2 ay sonra ilimizi, ülkemizi terkedecek ve ondan sonra Van'da muazzam bir değişiklik yaşanacak.

“KÜLTÜR VE TURİZM ÇALIŞMALARIMIZ SON 5 YILDA ATAĞA GEÇTİ”
Kültürel çalışmalarımız son 5 yılda atağa başlamıştı. Turizmle ilgili birçok yatırımlara hep beraber imza attık. Bunun en önemli kanıtı da turist sayındaki artışın göstergesidir. 2008 yılında 350 bin olan turist sayımız, 2010 yılında yüzde 100 artarak 750 bin civarlarına yükselmiş. 2011 yılının ilk 9 ayında ise 550 binin üzerinde bir rakam. Bu rakamlar gösteriyor ki hep çıtayı artırarak devam ettirmişiz. Bu da turizmde ilde yapılan çalışmaların önemli bir veri elde ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla deprem bütün planları, projeleri biraz duraksatmış oldu. Bizim yönümüzü, bizim yürüyüşümüzü durdurmuş oldu. Belki deprem bizim durmamıza sebep olmuş olabilir ama biz durmayacağız. Çünkü biz çok önemli projeleri hayata geçirdik. Abalı kayak tesisinin ikinci etabını binbir zorlukla bitirdik. İlk etabının tamamlanmasının ardından 2 yıl karın yağmasını bekledik. Şimdi artık 120 tane sepetle zirveye çıkacak bir telesiyejimiz de var. Onun açılışını yapacakken deprem oldu. Orayı açamadığımız gibi de yoğunlaşamadık.

“VAN'DA ÖNEMLİ RESTORASYON PROJELERİ YAPILDI”
Yatırımlardan en önemlilerinden biri de Su Sporları Merkezi, Van kalesinin restorasyonu, adalardaki kiliselerin onarılacak olması, oralarda iskelelerin oluşturulması, çok önemli değerimiz olan Yedi Kilise'nin projesinin hazırlanıp onu da programa aldık. Ayrıca Van Kalesi'nin güney kısmındaki eski Van şehrindeki tarihi eserler bir bir gün yüzüne çıkarılıyor. Oradaki camilerin ve cami avlularındaki yapıların yine bugün kullanılır hale getiriliyor olması ve bitirilmesi çok önemli projelerdir. Müzemiz çok önemli bir yatırım aslında. Onunla ilgili yer sorunundaki problemde belli bir gecikmeye neden oldu. Umarım kısa sürede sorun biter. Tabi burada Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay Van'ın projelerinin hayata geçmesinde çok özverili davrandı. Bizim taleplerimizi ciddiye aldıl. Şimdi yoğunlaşmak istediğimiz ve onların da yoğunlaşmak istediği bize de 'evet' dedikleri konuların en başında 2012 turizm fuarı. Benim ve hepimizin arzu ettiği bu turizm fuarının Emıtt fuarının küçük bir konsepti haline getirilmesi. Onun için çalışmalıyız. Ben bu konuda elimden geleni yapacağım. Burada güç birliği yaparak Van'da turizm fuarını yapmayı düşünüyoruz. Yine diğer bir önemli proje ise fuar ve kongre merkezi. Bu proje ile ilgili Kalkınma Bakanlığımızla bir çalışmamız vardı. O projeyi hızlandırıp neticeye ulaşması için çalışma yapıyoruz.

BAKANLIK VAN'I TURİZM BÖLGESİ İLAN ETME ÇALIŞMASI VAR”
Depremden evvel Van için bir tür Turizm Bölgesi ilanı ile ilgili bir talebimiz, düşüncemiz vardı. Tabi deprem olunca onlarda da bir duraksama oldu. Ama bu düşüncelerimizi bir kenara bırakmış değiliz. Kaldığımız yerden projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Çünkü bu projeler turizmcilerimiz için çok önemli getiriler, çok önemli finansman alanları sağlayacak. Bunun için çok önemsediğim başka bir proje ise turizm bölgesi ile beraber 5 yıldızlı otellerin kurulmasıdır. Son 2 yıldır bu projenin hayata geçmesi için yatırımcılara çok çağrıda bulunduk. Sayın başbakanımızda bu konuda işadamlarımıza çağrıda bulunarak, birebir görüşmeleri oldu. Tabi ki ilk 5 yıldızlı otelin Van'da yapılmasına bir Vanlı işadamımız öncülük etti. 1 yıldır faaliyette. İkinci 5 yıldızlı otelimizin inşaatı ise bitmek üzere. Bu oteller bizim gururumuz. Bundan sonra 5 yıldızlı otellerimizin çoğalmasını arzu ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde Rixsos ve Hilton oteller zincirinin Van'da yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Bu otellerimizle de bazı görüşmelerimiz oldu. Deprem sonrası yeni şehirleşme alanı Edremit'teki TOKİ konutlarının güneyine doğru yayılacak. Orada çok güzel otel olabilecek alanlarımız var. Oradaki otel çok güzel bir konsepte sahip olacak. Muazzam bir görüntüye ve manzaraya sahip olacak. Bütün bunlarda oraya yatırım yapacak insanları o bölgeye yatırım yapacak cazipliğe sahiptir. Orayı bir merkez haline getirme düşüncelerimiz var. Bu gelişmeler Van için çok güzel şeyler. Ama çok şükür ki bu projelerin hiçbiri düşüncede kalmıyor. Konuşup önümüze koyduğumuz hedeflere bir bir ulaşmaya çalışıyoruz. Onu da hep beraber başardık. Bu da herkesin beraber çalışarak elde ettiği bir başarı. Ben son 5 yılda çalışan bütün Van kadrosuna teşekkür ediyorum. Burada birinin çabası bir diğerini de tetikliyor. Bu gelen başarı da insana mutluluk ve heves veriyor. Umuyorum ki, deprem sonrasındaki bu acı bu keder Van'ı o kadar büyük bir konuma taşıyacak ki bu çekilen sıkıntıları unutturacak diye düşünüyorum. Van'ın geleceğini de şimdiden çok parlak ve aydınlık görüyorum. Van Vali Yardımcısı Atay Uslu:

“EMITT FUARI'NDA VAN'A BÜYÜK BİR TEVECCÜH VARDI”
Emıtt Fuarı'nda Van'a bir teveccüh olduğunu gördük. Standımıza gelen herkese burada 'teşekkür' ettik. Sektörümüz umutlandı. Sektör temsilcilerimiz fuar süresince acente temsilcileriyle bir dizi olumlu görüşmeler yaptı. Turistlerin Van'a gelme noktasında herhangi bir kesinti olmayacağı intibası ortaya çıktı. Turizm sektörü açısından bu güzel oldu. Onlar artık çalışmalarını hızlandıracak. Bu sezona konaklama tesislerimiz, yeme içme tesislerimiz hazır olacak. Bu gelişmeler doğrultusunda herhangi bir kesintiye uğramadan Van'ın turizm yükselişini sürdüreceğine inanıyoruz. Bunun çalışması ve çabasını Emıtt'e gösterdik. Sonuçlarını bu yıl turizm sezonunda alacağımıza inanıyoruz. Turizmin bir bölgeyi kalkındıracak en önemli sektör olduğunu depremden öncede biliyorduk. Anadolu da birçok il yurtiçi fuarlarına katılmazken, biz Van olarak yurtdışı fuarlarına katıldık. Tanıtım çalışmalarımız bundan sonraki bütün uluslararası fuarlara katılarak devam edecek.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ;

“TURİZMCİLERİMİZ EMITT'LE MORAL BULDU”
Dünyanın en büyük 5'nci fuarı olan EMITT, ilimizin tanıtımı ve sektör temsilcilerimizin yaptığı görüşmelerle iyi geçtiğine inanıyorum. Deprem sonrası biraz umutsuz olan turizmcilerimizin bu olumlu görüşmelerden sonra daha da moralli olduğunu görmek bizleri mutlu etti. İnşallah kısa sürede Van, yine eski günlerine geri dönecektir. Çünkü Van'ın bu potansiyeli var. Van'da meydana gelen yıkıcı depremlerde yerleşim yerlerinde hasar olmasına karşın binlerce yıldır ayakta duran tarihi eserlerimiz çok fazla zarar görmedi. Ufak kefek onarımlarla eserlerimizi yeniden turizmin hizmetine sunacağız. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığımızın birçok projesinin startı verilecek. Bunlar arasında en önemlileri Urartu Müzesi, Akdamar Adası çevre düzenlemesi, Yedi Kilise ve Çarpanak Kiliselerinin restorasyon projeleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçti. Van Kalesi'nin güney kısmında bulunan eski Van şehrindeki eserlerin gün yüzüne çıkarılması için bakanlık tarafından ödenek tahsisi yapıldı. Van Kalesi'nin ikinci etap restorasyon çalışması ödeneği geldi. Yapılacak ihalenin ardından restorasyon çalışması başlayacak. Kültür ve Turizm Bakanımız başta olmak üzere diğer bürokratların Van'a bakış açıları çok iyi. Tarihi eserlerimizin restorasyonu ve yeni projelerin hayata geçmesinde çok büyük desteklerini görüyoruz. Van'ın tanıtımı konusunda Sayın Valimizin son 3 yıldır başlattığı tanıtım çalışması ve pozitif enerjisi kentimizi tanıtımda bizi motive ediyor. Daha önceleri ilimizin tanıtımı için basit bir broşür bulmakta sıkıntı yaşayan müdürlüğümüz şuanda farklı farklı tanıtım materyalleriyle istenilen tanıtımı yapıyor. 2012 yılı turizm sezonu geçen yıldan daha iyi geçeceğini tahmin ediyorum. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu:

-“74 MİLYON İNSAN DEPREM SONRASI BİZİ KUCAKLADI”
Depremden önce ilimizin hem yurtiçi, hem de yurtdışı tanıtımı konusunda Sayın Valimizin çok büyük desteklerini gördük. Ekonomi dünyası ve turizmciler olarak kendisini bu konuda takdir ediyoruz. Özellikle yurtdışında ABD, Rusya ve Almanya'da tanıtım yapmamız çok önemli. Şimdi de İstanbul'dayız. Emıtt Fuarı çok önemli bir fuar. Türkiye'nin en büyük turizm fuarı. Tabi depremden sonra ilimiz yara aldı. Ama bu ülkenin 74 milyon insanı depremden dolayı Van için yardım seferberliği ilan etti. Van'a her türlü desteği sundu. Biz de Aralık ayında İzmir'de düzenlenen fuara nasıl ülkemize 'teşekkür' için gittiysek İstanbul'a da Valiliğimiz başkanlığında ülkemize 'teşekkür' için gittik. Standımız 4 günlük süre içinde çok yoğun bir ilgi gördü. İlin tanıtımı ile ilgili herkesin özveride bulunması lazım. Daha önceki fuarlarda ayrı stantlarda tanıtım yapan Van Belediyesi de artık, Valiliğimizin öncülüğünde tanıtım yapıyor. Bu birliktelik açısından çok önemliydi. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bundan sonra Sayın valimiz başkanlığında yurtiçi ve yurtdışı fuarlarında yapılacak tanıtımlara destek sunmaya hazırız”

-“VAN'IN İHTİYACI OLAN FUAR VE KONGRE MERKEZİNİN KURULMASI İÇİN SÖZ ALDIK”
Van'da yılda bir kez tüm sektörlerin katıldığı fuarı düzenliyoruz. Geçen yıl Ekim ayının ilk haftasında Kültür ve Turizm Bakanımız Van'a gelerek fuarımızın açılışını yaptı. Biz sayın bakanımıza şunu söyledik 'bizim Van'da olmazsa olmazımız. Fuar ve kongre merkezinin olmasıdır'. Acilen bunun da yapılması gerekiyor. Organize Sanayi Bölgemiz de 40 dönümlük bir arazi fuar ve kongre merkezi için tahsis edildi. Ama onunla ilgili kaynak henüz aktarılmadı. Bu fuar merkezimiz hizmete girdikten sonra enazından Van'da sektörel bazda fuarlar düzenlemek için çaba sarfedeceğiz. Özellikle turizm bacasız fabrika niteliğinde. Van'ın da 7 bin yıllık bir tarihi vardır. Van'ın coğrafyası farklı bir coğrafyadır. Vangölü ile Hoşap Kalesi ile, Van Kalesi, Akdamar Adası Kilisesi ve kedisi gibi birçok markalarla ün yapmışız. onun için biran önce fuar ve kongre merkezinin kurulması için sayın bakanımız bize her türlü destek için söz verdi. Bu yıl inşallah fuar ve kongre merkezimizden umutluyuz” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21