• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

VAN’A AMERİKALI TURİST İLGİSİ

VAN’A AMERİKALI TURİST İLGİSİ
Amerikalı’lar Los Angeles’te düzenlenen ‘Anadolu Yemek Kültürleri Festivali öncesi Van’ın bu kadar zengin kültürünün olduğunu bilmiyorduk Van’a geldikten sonra gördüğümüz tarih ve tabiat karşısında şehrinize hayran kaldığını ifade ettiler

TURİZMİN SESİ


 Dünya’da Urartuca Çivi yazısını okuyan ve yazan 38 kişiden biri olan Mehmet Kuşman, Los Angeles’te düzenlenen ‘Anadolu Yemek Kültürleri Festivali’ne katıldıktan sonra Van’a gelen Amerikalı turist sayısında önemli artış olduğunu söyledi.  Vanlı Mehmet Kuşman, Pasifika Enstitüsü’nün California Eyaleti’nin Los Angeles şehrinde düzenlediği "4’ncü Anadolu Kültür ve Yemek Festivali" ne Van Valiliği’nin davetlisi olarak katıldı. Kuşman, dördüncü kez katıldığı festivalde Urartuca çivi yazısı hakkında Amerikalılara hem bilgi verdi, hem de taş üzerine işlediği Urartu alfabesi, rakamları, Tanrı Haldi’nin resimlerini, kolyeler üzerine (kralların, kraliçelerin isimleri), burçlar ve hayvan figürlerinden oluşan hediyeliklerinin satışını yaptı. 

amerikali’lar-los-angeles,mehmet-kusman,-vanli-mehmet-kusman,4’ncu-anadolu-kultur-ve-yemek-festivali,1.jpg
 
Kuşman, festivalin kendisine maddi açıdan ziyade Türkiye’nin ve Van’ın tanıtımına önemli katkı sağladığını belirtti. Festival alanında sürprizlerle de karşılaştığını dile getiren Kuşman “Ben Hoşap Kalesi’nde bekçilik yaparken tanıştığım bazı Amerikalı turistleri görünce hem onlar şaşırdı, hem de ben şaşırdım. Onlarla konuştuğumda tekrar Van’a gelmek istediklerini söylediler. Bunları duyunca gerçekten mutlu oldum” dedi. Amerikalıların Urartu çivi yazısına çok büyük bir ilgi gösterdiğini ifade eden Kuşman, konuştuğu insanlarla dilinin döndüğü kadarıyla da Türkiye’yi, Van’ı ve Urartu medeniyeti hakkında bilgi verdiğini anlattı. 
 
amerikali’lar-los-angeles,mehmet-kusman,-vanli-mehmet-kusman,4’ncu-anadolu-kultur-ve-yemek-festivali,12.jpg
 
“VAN’A ALMANLARDAN SONRA EN FAZLA AMERİKALILAR GELİYOR” 
Los Angeles’teki festivalden sonra Van’a gelen Amerikalı turist sayısında gözle görülür bir artış olduğunu dile getiren Kuşman:”2 yıl önce Los Angeles’e geldiğimizde merkezi California’da bulunan ‘Grand Tour’ adlı bir turizm seyahat acente temsilcisiyle tanıştım. Urartuca yazıları görünce bana ne olduğunu sordular. Ben de kendilerine tercüman aracılığıyla Urartuca çivi yazısını anlattım. Yetkiliye; Van’ın Urartulara 300 yıl başkentlik yaptığını ve çok zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledim. Acente yetkilisi Türkiye’ye kültür turları organizasyonu düzenlediklerini ancak Van’a hiç gelmediklerini, bundan sonra tur düzenleyeceklerini söylemişlerdi.
 
amerikali’lar-los-angeles,mehmet-kusman,-vanli-mehmet-kusman,4’ncu-anadolu-kultur-ve-yemek-festivali,123.jpg
 
Açıkçası ben geleceklerini tahmin etmiyordum. O yıl kendileriyle konuştuktan sonra 2 yıldır Grand Tour organizasyonuyla Mayıs ile Kasım ayları arasında haftada en az 15-20 kişilik gruplardan oluşan her ay 10’un üzerinde turist grubu geliyor. Gelen ekipler mutlaka Çavuştepe Kalesi’ne geliyorlar ve benimle tanışıyorlar. Bende Urartu çivi yazısını anlatıyorum. Hatta festivalin ilk gününde bir bayan yanıma geldi ve beni görünce ‘Çavuştepe Kalesinde’ gördüğünü ifade etti. Amerikalı’lar bana ‘Biz festivalden önce Van’ın bu kadar zengin kültürünün olduğunu bilmiyorduk. Van’a geldikten sonra gördüğümüz tarih ve tabiat karşısında şehrinize hayran kaldık. İlk fırsatta yeniden gelmek istiyoruz” diyorlar.  Şuanda Van’a en fazla Almanlar geliyor. Böyle giderse Amerikalılar, Alman grupları geçecek” diye konuştu.Kuşman, 4 yıl önce ilk ABD’ye gelirken buradan aldığı bir şapkanın üzerine de geliş tarihi olan 2009  yılını ve  ‘Urartu Baştanrısı’ (Tanrı Haldi), ‘Sarduri Hinili’ (Sarduri Şehri-Çavuştepe Kalesi) yazısını yazdığını ve Amerikalı turistlere gösterdiğini, onlarında şapkanın resmini çektiğini anlattı.  
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21