• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Van Kültür ve Turizm Konseyi Toplandı

Van Kültür ve Turizm Konseyi Toplandı
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (YYÜ) ortaklaşa yürüttüğü ‘Van İl Kültür ve Turizm Konseyi’ oluşturma toplantısı yapıldı
TURİZMİN SESİ

Elit World Otel’de düzenlenen toplantıda konseyin koordinatörlüğünü yürüten YYÜ Edebiyat Fakültesi  Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kurulan Kültür ve Turizm Konseyi ile ilgili bir bilgilendirme sunumu yaptı. Toplantıya katılan AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’da bir konuşma yaptı. Orhan, 2007-2010 yıllara arasında ‘Van Turizmi’ni nasıl ayağa kaldırabiliriz? Diye Van’daki turizm dinamikleriyle beraber çalışma başlattıklarını anımsattı. O dönemde yapılan çalışmaları amatör olarak nitelendiren Orhan, “Bizim sekretaryamızla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında yapılan çalışmalar sonucunda Van’a kazandırdığımız turizme yönelik yatırımlar, programlar ve projeler oldu. Geçmişte yapılan çalışmalarla birlikte daha önce neleri yaptık. Bundan sonra nelere yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu konular Turizm Konseyi’nin gündemine alınsın istiyoruz. 2011 yılında Van iki büyük deprem yaşadı. Van’a gelen turist sayısında 2012 yılında büyük bir düşüşün olduğunu görmekteyiz. Yalnız geçtiğimiz 2013 yılı Ekim ayındaki rakamlara baktığımızda tekrar ayağa kalkmış bir Van olduğunu görmekteyiz” dedi. 

Van’ın Kültür ve Turizmi İç İçe
Van turizmini yeniden canlandırmak amacıyla üniversitede bir turizm çalıştayının yapıldığını kaydeden Orhan, çalıştayda bir konsey oluşturulması kararının alındığını bildirdi. Bundan sonra Turizm Konyesi’nde yapılacak çalışmaların daha profesyonel olacağını ifade eden Orhan, ‘Van Turizm Konseyi’nin isminin de ‘Van Kültür ve Turizm Konseyi’ olarak değiştirilmesi önerisinde bulundu. Orhan; ”Bizler şuan bu işin başlangıcındayız. Van’ın kültür ve turizmi iç içe. Birbirinden faydalanan iki önemli başlık. Dolayısıyla birbirinden ayıramayacağımız iki önemli değer. Turizm Van’da önemli ölçüde kültürden besleniyor. Çünkü çok büyük bir medeniyetin başkentiyiz. Tuşba Urartuların başkenti ama onun gerisinde de yine değişik medeniyetleri birarada barındırmış ve kültürel varlıklarını da bugüne taşımış bir şehir”
 
Bölgedeki Çatışmalar Sebebiyle Van Turizmi de Etkilendi
Turizm çalıştayında Van’ı ayağa kaldıran başlıkların en önemlisinin turizm olduğunu vurgulayan Orhan, turizmle alakalı yatırımların yapılması ve projelerin yapılması da o toplantılarda ortaya çıktığını bildirdi. Bölgede yaşanan çatışmalı sürecin ve 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin de bunu ortaya koyduğunu kaydeden Orhan, şunları kaydetti. “Yaşanan bütün süreçlerde bunu bize gösteriyor ki, bir toplumda veya bir yerde eğer bir çatışma söz konusuysa toplumsal hayatı felç eden söz konusuysa orada siz turizmden, eğitimden, sosyal hayattan yararlanamazsınız. Bütün bunları gözardı etmek zorundasınız. 1980’li yıllara gelinceye kadar çok büyük bir turizm dinamiği ile karşı karşıyayız. Ama en büyük darbeyi de 1990 ile 2000 yılları arasında yaşıyoruz. O tarihlerde Van turizmi yerle bir. Biz hepimiz bunların neye bağlı olduğunu biliyoruz. O dönemde bölgemizde ve memleketimizde bir çatışma kültürü vardı. Memleketimizin ekonomik, sosyal bütün dinamikleri Türkiye’nin herbir yanında etkilendiği gibi Van’da aynı şekilde bu olumsuz havadan etkilenmiş oldu. Dolayısıyla bugün yaşadığımız süreç çok önemli bir süreç. Harı harıl yatırımların olduğu, harıl harıl büyük bir toplumsal mutabakatın, barışın tesis edildiği bir dönemde tamda bunun sürecinde bu dinamiğin biraraya gelmesi ve bu yolu belirlemesi çok önemlidir. Biz de onun için bir aradayız. Bu konuda yapacaklarımızı konseyimiz belirleyecektir. Bizlere düşen görev şudur. ‘Bizler siyasiler olarak sizlerin elini güçlendirme, devletin imkanlarını sizlerin belirlediği projelere aktarma gibi bir görevimiz var. Geldiğimiz günden beri bütün bu konularda kurumun ve bu dinamiklerin yanında olduk. Onlara destek olduk. Bundan sonra da aynı şey olacaktır” 
 
Van’daki Restorasyonlara 40 Milyon Lira Ödenek
Orhan, konuşmasına daha önce yapılan çalışmalar ilgili bilgilerde aktararak devam etti. “Bizim en önemli gördüğümüz konular kültürel varlıkları ayağa kaldırmaktır. Van Kalesi başta olmak üzere diğer tarihi varlıklarımızın restorasyonuna hükümetimiz tarafından yaklaşık 40 milyon TL aktarılmış oldu.  başta Van Kalesi’nin restorasyonu olmak üzere Saray Kapı, Hüsrevpaşa Cami ve Külliyesi, Horhor Camii, Kayaçelebi Camii, Van Kalesi’nin üzerinde bulunan Süleyman Han Camii restore edilerek ibadete açıldı. Eski Van şehri ve Ayanis Kalesi’nde kazı çalışmaları ise devam ediyor. Ayrıca yine 3 yıl önce Hoşap Kalesindeki çalışmalar başladı. Şuanda Hoşap Kalesi’nde Harem kısmındaki restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.  Çelebibağ mezarlığındaki restorasyonlar yapıldı. Akdamar Kilisesi’nin restorasyonu gerçekleşti. Akdamar Kilisesi’nde yılda bir kez ayine açılması kararı alındı. Çevre düzenlemesi yapıldı. Hala buradaki çalışmalar devam ediyor” 
 
Bartholomeos Kilisesi Restorasyon Projesi Bakanlığa Sunuldu
Başkale ilçesinde bulunan Bartholomeos Kilisesi restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na projeyi verdik. Projenin takipçisiyiz. En kısa sürede de buradaki restorasyon çalışmaları devam edecek. Van turizmi için tanıtım materyalleri çok önemliydi. Bu konuyla ilgili Valilik bünyesinde tanıtım materyalleri için olağanüstü bir organizasyonla değişik dillerde yeniden düzenlenerek hayata geçti. Ulusal ve uluslar arası tüm fuarlara Van katılmaya başladı. Van’a yeni bir fuar organizasyonu gelsin diye eski Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay beyin talimatıyla Van’da Kültür ve Turizm Fuarı yapılmaya başlandı. Ama bizim burada aksaklıklarımız ve eksikliklerimiz var. Konseyin burada üzerinde durması gereken en önemli konulardan bir tanesi de bu fuarın geniş kapsamlı olarak her yıl düzenli olarak yapılmasıdır
 
Van’a Türkiye’nin Çeşitli İllerinden Hergün 17-18 Uçak Geliyor
Van’da fuar yapmak için en önemli eksiğimiz mekan sorunuydu. Şimdi buna yönelik büyük bir Fuar ve Kongre Merkezi ‘ni inşa ediyoruz. Bu yıl içinde teslim almayı düşünüyoruz. Turizm Konseyimizin alacağı bu yıl ki fuara da yetişmiş olur. Bunun da hep beraber takipçisi olacağız. En önemli sorunlarımızdan bir tanesi ulaşım sorunuydu. Bir ülkenin ekonomisinin ayağa kalkmasının önemli etkenlerden bir tanesi ulaşımdır. Bugün Türkiye’nin çeşitli illerinden hergün 17-18 uçak seferi Van’a yapılıyor. Bunu uluslararasında komşu ülkelerimizle yapmaya çalıştık. Ancak dünyadaki siyasi dinamiklerin müdahaleleri çerçevesinde onu gerçekleştiremedik. Fakat bu seferlerin başlamasını unutmuş değiliz. Peşini bırakmış değiliz. Öte yandan karayoluyla Türkiye’nin tamamı duble yollarla gezebilecek hale geldi. Van’ın diğer illerle bütün bağlantılarını duble yollarla gidermiş durumdayız. Vangölü’nün turizme katılması, turizm dinamiği haline gelmesi  ve dünyaya tanıtılması noktasında değişik projeler ve programlar yaptık. Su Sporları Merkezi’ni açtık. Üniversitede de bir su sporları merkezi açıldı. Ona da katkımızı sunduk. Van’ı her yıl su sporları şenliği ile muazzam bir şenlik havasına büründürmeye çalışıyoruz ki, Van’ın ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu Türkiye ve tüm dünya görsün istedik. 2013 yılında ABD’den su bale ekibi gelerek Van ve Bitlis’te gösteriler yaptı. Kayak tesislerinin de hayata geçmesi ve aynı zamanda bir organizasyon merkezi olabilmesi için yine bir eksiklik söz konusu. Bu konunun da yine konseyimizin gündeminde tutmak önemli olacaktır. Yine Vangölü’nde bulunan adalarımıza ulaşım konusunda sıkıntılarımızı neredeyse gidermiş olduk. Akdamar Adası ve İskelesi’ni tamamen restore ederek büyük bir İskele inşa ettik. Ayrıca yine Van’da Vangölü’nün artık turizme sosyal hayata dahil olması için büyük bir Marina’nın şuanda Edremit’te inşaatı devam ediyor. Urartu ve Selçuklu medeniyetiyle irtibatlı olması için iki büyük deniz otobüsü de yaz aylarında seferlerimiz gerçekleşecek. Kapıköy Sınır kapımızı da atlamamak gerekir. En büyük dinamiğimiz olan sosyal, kültürel ekonomik hayatımız için çok önemli bir kapı. Yine turizme de katkı sunacak olan bir kapı. Bir önceki dönemde milletvekili olarak görev yapan arkadaşlarımızın büyük gayretleriyle açılmış ama karşı taraftaki eksiklikler nedeniyle aktif olarak çok büyük bir oranda kullanmadığımız ve üzerinde durmamız gereken bir kapı. 
 
Fekiye Teyran Kürt Kültürünün Duayenlerindendir
Bizim en önemli unsurlarımızdan iki tane mekan var. Bugün bu programı gerçekleştirdiğimiz otel sahibine de çok ‘teşekkür’ ediyoruz. Van’da kendi ilinde böyle büyük bir mekan açmış olması, hem turizme hem sosyal hayata hem Türkiye’deki bütün toplantılar ve organizasyonları Van’a getirmeye katkı sundukları için ‘teşekkür’ ediyorum. Ve yine konseye ev sahipliği yapacağı için de çok ‘teşekkür’ ediyoruz. Rescate Otel ve daha önce bütün turizm toplantılarına ev sahipliği yapan Merit Otel’e de ‘teşkkür’ ediyorum.  Bizim kültürel varlıklarımız çok büyük, çok önemli, çok kadim. Onlardan en önemlilerden bir tanesi. Fakiye Teyran’dır. Fakiye Teyran Kürt kültürünün duayenlerinden ve çok önemli bir şairdir. Fakiye Teyran’ın külliyesi, evi, camisi ve türbesini 4 yıl önce turizme kazandırdık. Şimdi Bahçesaray ilçemiz yaz aylarında önemli misafirler ağırlıyor. Yollarımızın da oradaki güzel coğrafi özelliklerinden dolayı gidiş-gelişler artmaya başladı. Ayrıca  tarihi güzelliklerimiz ve coğrafi güzelliklerimiz olan Kanisipi, İnci Kefali, Flamingo Festivalimiz, Su Sporları Şenliklerimiz bütün bunlar bizim turizmden ayrı tutacağımız konular değildir. Bütün bunların yine konseyimizin masasında olması gerekir. Çalıştayımıza katkı sunacak herkese çok ‘teşekkür’ ediyorum. Bu konseyi, bu birlikteliği, bu yol haritasını böyle profesyonel şekilde oluşturan katkı sunacak herkese ‘teşekkür’ ediyorum. Üzerimize düşecek tüm konularda bizleri aramanızı ve bize destek sunmanızı rica ediyor, çalışmaların milletimize, memleketimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu. 
 
Daha sonra kürsüye gelen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da bir konuşma yaptı. Bugün atılan adımın belkide şimdiye kadar Van’da en çok şikayetçi olunan konulardan biri olduğunu belirtti. Battal, “Bugün uygulamaya koyma hususunda muzdarip olduğumuz konuları konuşuyoruz, sonuçlar alıyoruz, güzel öneriler oluyor, ama kalktığımız gün unutuluyor. Bundan sonra bu unutulmayacak inşallah. Bu konseyimizle beraber bu kurulu devam ettireceğiz. Hedeflediğimiz noktaya sonuna kadar devam edecektir. Van’da, turizmin hangi alanında araştırma yaparsak yapalım, ilginç bir tarafı ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.Yapılan konuşmaların ardından Zirve Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Metin Çelik, ‘Turizm Marka Kent Stratejik Kalkınma Konulu’ aldığı bir sunum yaptı. Daha sonra ‘Van İl Kültür ve Turizm Konseyi’nin oluşturma çalışmalarına start verilerek, toplantıya katılanların fikir ve önerileri alındı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıya Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Beyaz, Ömer İnanç, Meclis Üyesi Yusuf Konak,  Van TSO Genel Sekreteri Temizer, Türsab Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Daka Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı M. Emin Çakay, Daka Uzmanı Harun Örnek ve sektör temsilcileri katıldı. 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21