TURİZMİN SESİ
Açılışını İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu'nun gerçekleştirdiği sergiye; İstanbul İl Müftü Vekili Sabri Demir, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Y. Müslümanoğlu ile Organ Nakil Koordinatörü ve Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Halis Narin'in yanı sıra diğer hastane yetkilileri ve 35 usta karikatürist katıldı.
BAĞCILAR Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 3-9 Kasım Organ Nakli ve Bağışı Haftası kapsamında düzenlediği Ustalardan Karikatür Sergisinin açılışını 11 Kasım 2010 Perşembe günü yaptı. Ulusal ve yerel gazeteler ile çeşitli dergilerde çizimleri bulunan 35 usta karikatüristin Organ Bağışı konulu karikatürlerinin yer aldığı sergi açılışı, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu tarafından gerçekleştirildi.
Sergide karikatürleri bulunan çizerler: Vedat Kemer (Akşam), Fahrettin Engin Erdoğan (Birgün), Sefer Selvi (Evrensel), Mehmet İlhan (Gırgır), Mehmet Çağçağ (Habertürk), Haslet Soyöz (Milliyet), Oğuz Gürel (Önce Vatan), Servet Gürbüz (Sabah), İbrahim Sarı (Sabah), Ahmet Kesgin (Star), Mesut Ekener (Şok), Nurettin İkizler (Takvim), Tan Oral (Taraf), Muammer Erkul (Türkiye), Oğuz Gürel (Türkiye), Kemal Güler (Vakit), Bülent Çelik (Vatan), İbrahim Özdabak (Yeni Asya), Emre Ulaş (Yeniçağ), Hakan Özaslan (Yeni Şafak), Dağıstan Çetinkaya (Zaman), Orman Turhan (Zaman), Emre Özdemir (Zaman), Süheyl Can (Doğru Haber), Kasım Ürün (Doğru Haber), Yaşar Fırat (Güngören Gazetesi), Fehim Gök (365 ve Güle Güle), Yiğit Özgür (Uykusuz), Erdil Yaşaroğlu (Penguen), Yurdagün Göker (Onur Konuğu) ve Demirhan Kadıoğlu (Onur Konuğu)'ndan oluşuyor.
Serginin açılış konuşması Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü ve Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Halis Narin tarafından yapıldı. Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Y. Müslümanoğlu'nun günün anlam ve önemine değinen konuşmasının ardından Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul ile İl Müftü Vekili Sabri Demir konuşmalarını yaptı.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu'nun konuşması sonrası hastanenin başarılı cerrahlarından Prof.Dr. Hüseyin Bektaş'ın Almanya'da gerçekleştirdiği ve program için özel olarak gönderdiği karaciğer nakli operasyonu videosu izlendi. Açılışta, Prof. Uzm. Dr. Kerem Erkalp organ naklinde beyin ölümü tanısının konma süreciyle ilgili bilgiler aktardı. Doç. Dr. Vedat Erentuğ'un ise kalp nakliyle ilgili önemli verileri paylaştığı konuşmasının ardından Uzman Doktor Taner Baştürk böbrek yetmezliğinde uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri, böbrek nakli ve 2009 yılında böbrek nakli gerçekleştirilen hasta sayılarına ilişkin verileri paylaştı.
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakit Koordinatörü Uzm. Dr. Halis Narin konuyla ilgili yaptığı konuşmada: Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından birisidir. Ülkemizdeki organ nakli çalışmalarının verimliliğini arttırmak bir takım hatalı uygulamaların önüne geçmek amacıyla 2000'li yılların başlarında Sağlık Bakanlığının koordinasyonu ve denetiminde Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kurulmuştur. Ancak Organ naklindeki esas problem nakil için gereken organların temin edilmesidir. Organ bağışı sayısı her yıl çığ gibi artmakta ise de organ bekleme listesi de aynı hızla kabarmaktadır dedi.
Halkımızdan beklediğimiz tek şey konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan, konu hakkında yeterli bilgi sahibi kişilere danışmadan cevap vermemeleridir. diye sözlerine devam eden Narin, danışılan kişilerin de hukuki, tıbbi veya dini açıdan ehil olması gerektiğini, organ bekleyen kişilerin dertlerine çare olacağını bilerek ve ret kararının mesuliyetini taşıyarak cevap vermeleri gerektiğini vurguladı.
Bu organlara bir gün gelir hepimizin ihtiyacı olabilir
Türkiye'de böbrek bekleyen hasta sayısının yaklaşık 40 bin civarında olduğunu vurgulayan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Y. Müslümanoğlu yaptığı konuşmada: Organ bulunamadığı için ülkemizde yılda yaklaşık 7 bin kişi ölmektedir. Ülkemizde 40 bin kadar organ yetmezliği olan hasta mevcuttur. Bunların büyük çoğunluğunda böbrek yetmezliği olup, yaşamlarını diyaliz ünitelerinde geçirmektedirler. Bu hastalar karaciğer ve kalp nakli bekleyen hastalara oranla daha şanslıdırlar. Ülkemizde böbrek hastalıklarına bağlı olarak yıllık ölüm oranı % 16'dır. Ülkemiz, organ nakli konusunda maalesef çok geri kalmış durumdadır. Ülkemizde organ bağışı batı ülkelerine göre 10 kat daha azdır dedi.
Yaşam boyu kullandığımız bizi yaşatan organlarımızın öldüğümüzde bambaşka insanları hayat vermek amacıyla kullanılmasının gerçek bir bağış olduğu gibi aynı zamanda da büyük bir insanlık örneği olduğunu vurgulayan Müslümanoğlu kutsal kitabımız Kuran'ı Kerim'de Maide Suresi 32. Ayetinde Kim bir insanı yaşatırsa bütün insanlığı yaşatmış gibi olur buyruluyor. Organ bağışı dünya malının dünyada kalacağı bilinciyle, insanlık adına birşeyler yapabilme duygusunun da doruk noktasıdır.
Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu bağış daha ziyade ölen kişinin yakınlarını ilgilendiren bir olgudur çünkü ölen kişinin bağış kartı olsa da olmasa da bağışı yapacak olanlar ölenin yakınlarıdır. Sağlığında organ bağışında bulunmamış bir kişinin öldüğünde yakınlarının izin vermemesi halinde durum geçersiz kılınır. O nedenle organ bağışı denildiğinde kendimize sormamız gereken asıl soru kendi organlarımızı bağışladığımız kadar en sevdiklerimizin organlarını da bağışlayıp bağışlayamayacağımız olmalıdır. Unutmamalıyız ki bu organlara bir gün gelir hepimizin ihtiyacı olabilir dedi.
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Dr. Kerem Erkalp beyin ölümü tanısının konma süreciyle ilgili yaptığı konuşmada beyin ölümünün tüm beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybı olduğunu dolayısıyla beyin ölümü tanısı konmuş hastaların organ nakli için aday olduğunu belirtirken Türkiye'de 2000 senesinde düzenlenen yasayla beyin ölümü tanısı nöroloji, nöroşirurji Beyin Cerrahi, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı ve Kardiyoloji Uzmanından oluşan -Beyin Ölümü Tespit Kurulu- tarafından konmaktadır dedi.
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzm.Dr.Taner Baştürk ise böbrek bağışı ve nakliyle ilgili bilgiler verdiği konuşmasında: Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2009 yılında 2362 kişiye nakil yapılmıştır. Bunların %64.5'i canlı vericiden, %35.5'i ise kadavradan alına böbrek ile gerçekleştirilmiştir. Canlı vericilerden nakledilen böbrek kadavra vericilerden alınan böbrekten çok daha uzun ömürlüdür. Eğer yakınlarınızdan size böbrek bağışlayabilecek herhangi biri çıkmayacak olursa isminiz kadavra bekleme listesine yazılır ve kadavradan size uygun böbrek temin edilmek üzere bekleyebilirsiniz dedi. Türkiye'de yeterli donanıma sahip nakil merkezleri ve deneyimli bilim adamlarının olduğuna değinen Baştürk, organ bağışının yetersiz olması sebebiyle nakil sayılarının da yetersiz kaldığını belirtti. Açılış konuşmalarının ardından tüm karikatüristlere teşekkür belgesi verildi. Tören sonrası ise ünlü oyuncu Cameron Diaz'ın da rol aldığı organ bağışını konu alan sinema filmi My Sister's Keeper gösterildi. Ustalardan Karikatür Sergisi, 23 Kasım Salı gününe kadar Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda gezilebilecek. Karikatürlere http://www.istanbulsaglik.gov.tr/ adresinden de ulaşılabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.