• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

ULUSOY;ZORU BAŞARDIK

ULUSOY;ZORU BAŞARDIK
Resmi açılışı yapılan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nin işletmesini 5. Dünya Su Forumu süresince TÜRSAB'ın ortağı olduğu kısa adı UKTAŞ olan Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri İşletmeciliği Tic. A.Ş. yapacak

BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Ulusoy, "Bundan 4 ay önce burası yetişirmiydi deseler olumsuz yanıt verirdim. Ama yapıldı, zoru başardılar." dedi.Yapımına 1998 yılında başlanan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nin resmi açılışı dün gece gerçekleştirildi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) ev sahipliğinde yapılan törene İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır'ın yanı sıra turizm sektörünün üst düzey temsilcileri ve TÜRSAB üyeleri katıldı.


Törenin açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 156 bin m2'lik alan üzerine inşa edilen Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nin kapalı alanının 41 bin m2 olduğunu söyleyerek, "11 bin m2'lik fuar alanı, 8 bin m2'lik sergi alanı, 700 araçlık otopark kapasitesi, 650 kişilik restoranı, 6 bin 589 kişilik banketiyle bu dev tesisin önce İstanbul'a sonra tüm ülkemize hayırlı olmasını dilerim" dedi.



4 ay önce açılması hayaldi

Merkezin tamamlanması için Büyükşehir Belediyesi'ne 5 aydır sahada destek verdiklerini söyleyen Ulusoy, ilk olarak 16 Mart'ta başlayacak 5. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapacağını açıkladı.

5. Dünya Su Forumu süresinde Sütlüce Kongre Merkezi'nin işletmesini TÜRSAB'ın ortağı olduğu kısa adı UKTAŞ olan Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri İşletmeciliği Tic. A.Ş'nin yapacağını belirten Ulusoy, "UKTAŞ 1993 yılında kuruldu, başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir.

15 gündür fiilen Sütlüce'deyiz. Müteahhiti ve emeği geçen tüm belediye çalışanlarını tebrik ediyorum.

Bundan 4 ay önce burası yetişir miydi deseler olumsuz yanıt verirdim. Ama yapıldı, zoru başardılar." diye konuştu. Haliç'e bir gerdanlık daha takıldı

Dünyada hızla büyüyen kongre pazarından İstanbul'un gitgide daha çok pay aldığını hatırlatan Ulusoy, bu yıl İstanbul'da 5. Dünya Su Forumu'ndan başka IMF ve ASTA kongrelerinin de yaplacağını hatırlattı.

 "Bu kongreleri İstanbul'a getirmeyi başaran turizmci arkadaşlarım bu başarıyı tırnaklarıyla kazıyarak kazanmıştır.

Türkiye'nin geleceği turizmdedir. Çalışan sayısı 1 milyon 200 bin kişi, yaş ortalaması 25'tir. Bundan 20 gün önce İtalya'daydım, ülkemizin oradan çok ileride olduğunu gördüm.

Sütlüce'nin de açılmasıyla Haliç'e bir gerdanlık daha katılmıştır." yorumunu yaptı.



Daha sonra TYD Başkanı Murat Dedeman, TUROB Başkanı Timur Bayındır ve TÜRSAB'tan Nurdan Üstman'ı kürsüye davet eden Ulusoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a Haliç'in resmedildiği bir çini hediye etti.

290 trilyon harcandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise konuşmasında resmi açılışı yapılan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nin 290 trilyon liraya mal olduğunu açıkladı.

Bu rakamın 300 trilyonu geçeceğini tahmin ettiklerini bildiren Topbaş, 150 trilyonluk harcamanın kendi başkanlıkları döneminde gerçekleştiğini ifade etti. Haliç'in yıldızının her geçen gün daha fazla parladığını söyleyen Topbaş, "Bundan yıllar önce Galata bölgesi için söylediğim 'buraya önem verin, yer edinmeye bakın çok gelişecek.' sözlerinin şimdi aynısını Haliç için söylüyorum. Haliç Kültür Havzası çok yakında bambaşka bir yapıya bürünecek." dedi.



12-13 yıla varan bir süreçten buraya geldiklerini belirten Topbaş, Sütlüce'nin sadece ticari bir işletme olmayacağını ülke ve kent adına önemli bir yapı olduğunu savundu.

10 bin kişilik bir merkez daha yapılacak

Dünyadaki kongre merkezlerinin artık cazibesini yitirdiğini öne süren Topbaş, İstanbul'un ise barındığı kültür ve tarih zenginliği ile kongre organizasyonları için gizli bir hazine olduğunu ifade etti. İşte bu yüzden kentin sahibi olduğu kongre merkezlerinin sayısı arttırmak için çalıştıklarını söyleyen Topbaş, "10 bin kişilik bir kongre merkezi yapma planımız daha var.

Yerini açıklamayacağım, üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Boğaz'da bir teleferik çalışmamız var. Gaziosmanpaşa'da dünyanın sayılı hayvanat bahçelerinden birini yapacağız, ihaleyi gerçekleştirdik. Bunlar hep turizm adına önemli çalışmalarımızdır." dedi.

Sütlüce Kongre Merkezi'ne emeği geçenlere teşekkür eden Topbaş, 16 Mart 2009 tarihde burada 5. Dünya Su Forumu'nun yapılacağını hatırlatarak şöyle konuştu: "20 bin civarında katılım bekliyoruz. Aynı şekilde Lütfi Kırdar'da yapacağımız IMF Kongresi için genişleme yaptığımız 3 bin 500 kişilik oditoryum ve yer altındaki yapılar zannediyorum ki ağustos ayında bitirilecek. 1 seneyi biraz geçe 14 ay gibi bir zaman dilimi içinde 120 bin m2'lik alanda inşaat bitirmiş olacağız. Bu müthiş bir çalışmadır."

İyi işletilmeli

Son konuşmacı olan İstanbul Valisi Muammer Güler de 2010'da İstanbul'un 10 milyon turist hedefine ulaşması gerektiğini dile getirerek, ancak bunun lafla olmayacağını, turizm sektörü temsilcilerinin buna hazırlanması gerektiğini kaydetti.

İl Özel İdaresi olarak kentte kültür ve kongre turizminin gelişmesi için önemli katkılar sunduklarını belirten Güler, sadece Topkapı Sarayı'ndaki 14 proje için 30 trilyon lira bütçe ayırdıklarını bildirdi.

Sütlüce Kongre Merkezi'nin sektör temsilcileri tarafından iyi bir şekilde işletilmesi gerektiğine dikkati çeken Güler, ''İstanbul'a yapılacak her bir kuruşluk katma değer, bu ülkenin çocuklarına ve geleceğine yatırımdır. İstanbul kendini aşmış, marka bir değerdir. Bunun iyi korunması ve geleceğe taşınması gerekir'' diye konuştu.

Su Forumu

Öte yandan Referans gazetesinin haberine göre Su Forumu kapsamında eski Galata Köprüsü de yaya trafiğine açılacak. Bu sayede Sütlüce Kongre Merkezi, Feshane ile birleştirilmiş olacak. Ayrıca katılımcıların otellerinden kongre merkezlerine ulaşımını kolaylaştırmak için deniz trafiğinden de faydalanılacak.


Öte yandan, isimleri Kâğıthane, Eyüp, Balat, Haliç olan oturum salonlarının isimleri yabancı katılımcılar için zorlayıcı olacağı gerekçesiyle, forum organizatörleri bu isimlerin değişmesi talep edecek. Aynı durum Feshane için de geçerli olacak.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21