• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TYD sektör temsilcilerini bir araya getirdi

TYD sektör temsilcilerini bir araya getirdi
TYD ev sahipliğinde bir araya gelen sektör temsilcileri, “Uluslararası Otel İşletmeciliği” başlığı altında tedbirler, krediler ve markalaşma gibi birçok konuyu tartıştı

TURİZMİN SESİ


Özel sektörün turizme yaptığı yatırımların 3’te 2’sine denk gelen 24 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil eden TYD ev sahipliğinde bir araya gelen sektör temsilcileri, “Uluslararası Otel İşletmeciliği” başlığı altında tedbirler, krediler ve markalaşma gibi birçok konuyu tartıştı.Türkiye turizm sektörünün, yatırımcılarını temsil eden Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) ve Marriott International işbirliğiyle organize edilen ‘Turizm Sektör Buluşması’ Marriott International bünyesinde yer alan The Ritz- Carlton İstanbul oteli ev sahipliğinde gerçekleşti.

Turizm sektörünün farklı disiplinlerinden önde gelen üst düzey yönetici ve yatırımcıların katılımıyla düzenlenen toplantıda, sektördeki güncel gelişmeler ve sorunlar masaya yatırıldı. Buluşmada ayrıca hükümetin alması gereken tedbirlerin de yer alacağı “Uluslararası Otel İşletmeciliği ve Markalaşma” konulu bir de panel düzenlendi.Panelde özel sektörün turizme yaptığı toplam yatırımın 2/3’ünün karşılığı olan yaklaşık 24 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil eden TYD’nin Başkanı Murat Ersoy, Türkiye’ye gelen turist sayısında Ocak’ta yüzde 6,5, Şubat’ta yüzde 10, Mart’ta yüzde 13, Nisan’da yüzde 28 azalma olduğuna dikkat çekerek, “Gerileme oranı yükselerek gidiyor ancak Ramazan sonrası turist sayısında artış görmeye başlayacağız. Erken revervasyonlarda yüzde 25 artış söz konusu. Ayrıca özellikle Müslüman ülkeler tatile son anda karar veriyor. Bu taraftan rezervasyonlarda yaşanacak artış, sektör rakamlarını da toparlayacak” dedi. Türkiye ve Mısır’da turizm sektöründe yaşaman olumsuzlukların uluslararası tur operatörlerini de zor günler geçirmeye ittiğini kaydeden Murat Ersoy, “Artık hiçbir büyük oyuncu cirosunun yüzde 60’ını aynı sepete koymayacak. Bu, pazarda yeni kalıcı oyuncular anlamına geliyor. Ama Türkiye’de yerinde durmayacak. Bizlerde mevcut pazarlarda alternatif pazarlama araçları geliştireceğiz.” dedi. Ersoy, Türkiye’nin artık kendi söküğümüzü dikmek zorunda olduğunu ifade ederek “Türkiye öncelikle kendi ulaşılabilirliğini charter uçuşların dışına çıkarmalı. Tatil yörelerini hedef pazarlarla tarifeli uçuşlarla bağlamak gerekiyor. Hükümet bu konuda gerekli adımı attı.” açıklamasında bulundu.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, TYD’nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, Türkiye turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının 18,3 milyar dolar olduğunu kaydetti. “Bunun 2,9 milyar dolarını yani yüzde 16’sını DenizBank sağlıyor. Bu oranla sektöre kredi veren bankalar sıralamasında ilk sıradayız. Nitekim son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verdiği kredi miktarında yüzde 11 azalma yaşanırken, DenizBank’ın turizm sektörüne verdiği kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti. Bence turizm sektörü Türkiye’deki en kritik sektör. Car açığı azaltabilecek en kritik sektör. Bu sebeple biz turizmcilerle el ele yürümeye devam edeceğiz.” dedi. Ateş, batık oranı az olan bir sektörün halka açılma oranındaki azlığa da dikkat çekerek, “Bankalar sizlere borç verir ancak sermaye piyasaları öz varlık sağlar.” tavsiyesinde bulundu.

NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, sağlık turizmi ve markalaşma konusu hakkında değerlendirme yaparak, “Doğru zamanda doğru markalarla ilerlemek sektörde kalıcılık için önemli. Bizde böyle ilerliyoruz. Yurtiçindeki konsept ile hafta içi münferit misafirlere, hafta sonu da kurumsal müşterilere hitap ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

BDO Denet Turizm Danışmanlığın Yönetici ortağı Mehmet Önkal turizm yatırımının başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yatırımcının uluslararası bir otel yönetimi şirketinden bayrak almasının öneminden bahsetti: “Bir marka ile işbirliği projeye güvenirlilik kazandırıyor ve kolaylıkla kredi kullanma avantajı oluşuyor.”

Marriott International Otel Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Poğda Demircan ise Marriott’un Türk yatırımcılarına sunduğu imkanları ve Türkiye’deki stratejileri hakkında açıklamalar yaptı. Ayrıca Marriott Grubu’nun, Türkiye’de halihazırda The Ritz Carlton, Edition, JW Marriott, Marriott Hotels and Resorts, Renaissance Hotels and Resorts, Courtyard by Marriott ve AC by Marriott markaları hakkında bilgiler veren Demircan, “Marriott markası olarak otelleri doldurmak için gelir üreten sistemlere yatırım yapıyoruz. İnovasyona değer veriyoruz. 400’ün üzerinde global satış ağı ekibi ile 85 farklı ülkede faaliyetimizi sürdürüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Paloma Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit, uluslararası resort oteli yönetmek ve pazarlamak arasındaki farklılıkları değerlendirerek, “Türkiye’de yaptığımız yorumlar bugüne kadar iyi zamanlarda yapıldı. Ancak içinde bulunduğumuz zorluklar sebebiyle fiyat endeksli bir politika öne çıkıyor. Bu sebeple markalar büyüme stratejilerini bu gerçeği çok önemseyerek yeni modeller geliştirmesi gerekiyor. Markalaşmayı da bu anlamda yeniden ele almamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.Düzenlenen Turizm Sektör Buluşması’na TYD üyelerinin yanı sıra yatırımcılar, işletmeciler ve bürokratlar da katıldı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21