• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TUZLA’DA LEZZET NOKTASI FİLİZLER

TUZLA’DA LEZZET NOKTASI FİLİZLER
Filizler Köftecisi, 16 yıllık geçmişiyle Tuzla'nın lezzet noktası olmayı başarmış bir mekân

TURİZMİN SESİ


Bir yol serüvenidir Tuzla. Tarihi yollarla, yolculuklarla, oradan oraya gitmeler-gelmelerle yazılmıştır. Kalkolitik çağda Tuzla'ya yerleşenler nereye göç etmiştir bilinmez ama bilinen odur ki tarih boyunca kimin egemenliğine girmiş olursa olsun, sakinleri ya bir yerlere gitmiştir ya da bir yerlerden gelmiştir. Kalıntı niteliğindeki eserler, Bizans'tan Osmanlı'ya miras kaldığını gösterir ama bugün bile yerlisinin sevgiyle andığı Rumlar, yüzyıllar boyu, Tuzla'nın daha Akritas olduğu yıllarda burada yaşamıştır. O Rumlar da Tuzla'nın geçmişindeki “balıkçılık” mesleğini ilçeye miras bırakmış hatta Türk ahali ekmeğini topraktan değil denizden çıkarır olmuştur. Mübadele'nin yapıldığı yıllarda tahminen siyaseti pek de umursamayan Rum halkı, Tuzla'ya veda edip Yunanistan'a gitmiş, aynı şekilde Yunanistan'dan gelen Türkler de Tuzla'ya yerleşmiştir. İşte kitaplara, romanlara konu olan bir yol serüvenini daha böyle yaşamıştır Tuzla...

Bu yolculuk hali, günümüzde de sürer. Tuzla'daki kimi yolcu Piyade Okulu'nda, kimi Deniz Harp Okulu'nda asker ve öğrencidir. Kimi İTÜ Denizcilik Fakültesi ile Sabancı Üniversitesi'nde öğrencidir. Kimi yazları gelir, kimi de hafta sonlarında. Yine de pek çoğu yaz-kış Tuzla'dan ayrılamaz. Çünkü Tuzla kent merkezine uzak ama kent sınırları içinde bir sayfiye yeridir. Denizle iç içe, sakin, huzurlu ve aynı zamanda cıvıl cıvıldır.

Her şeyi bir yana, Tuzla bir açıdan devasa bir restoran cennetidir. Her damak tadına, her yeme içme alışkanlığına hitap eden küçüklü büyüklü restoranlarıyla farklı bir deneyim arayanlara hitap eder. Bu restoranların çoğu deniz mahsülleri açısından zengin mönüleriyle karşınıza çıkar. Bir diğer grupta kebapçılar yer alır. Börek ve mantı yapanlara esnaf lokantaları eşlik eder. Dile kolay, yaklaşık 30 adet restoran vardır Tuzla'da. Ama herşeye rağmen köftecilerin yeri başkadır. Tuzla'da günübirlik ziyaretçilerden hafta sonu gezginlerine kadar herkese hizmet sunan bu köftecileri, makul fiyatları ve leziz mönüleri nedeniyle yerlisi de sık sık ziyaret eder. Belki hepsi özenli ve lezzetli köfteler sunar ama yine de aralarından birinin yeri ayrıdır.

Filizler Köftecisi, 16 yıllık geçmişiyle Tuzla'nın lezzet noktası olmayı başarmış bir mekân. Kütük ev tarzındaki dış yapısı Tuzla sahilinde hemen dikkat çekiyor. Ancak asıl dikkat çeken, köftelerinin lezzeti. Bunun sırrı, etlerin canlı hayvan olarak seçilip kesiminden depolanmasına kadar takip edilmesi. Artı, içine konan baharatların kalitesi... ve elbette en az köfteler kadar beğenilen turşuları, tatlıları, mezeleri... Baharatlar, yedi iklim dört bucaktan Filizler için toplanıp getiriliyor. Turşuları sadece Filizler için çalışan iki hanım kuruyor. Turşuluk sebzelerin seçiminden saklanmasına kadar en iyisini onlar biliyor. İmalathane, hemen Filizler'in yakınında... Bu hanımlar, köftenin üstüne sipariş vereceğiniz tatlıları da hazırlıyor. Tonton ve becerikli annelerin onca teknolojiye rağmen vazgeçemediği şu bildiğiniz davul fırınlarda hazırlıyorlar tatlıları. Mezeler de Filizler'in mutfağında ustaların marifetli ellerinden çıkıyor.

Köftelere gelecek olursak... Belki her ustanın ve her restoranın küçük sırları vardır ancak bu durum Filizler'de geçerli değil. Çünkü ancak “sır” denenler güvenle paylaşıldığı zaman gerçekten kaliteli bir restoran olunuyor. Filizler'deki köftenin lezzeti de işte bu yüzden sır değil. Sıradan bir köftecide pişirilmiş köftelerde et oranı yüzde 40, 50, 60, 70, 80 oranlarında oluyor. Filizler'de ise bu oran yüzde 90! Kalanı kuru ekmek ve soğan. Dahası, Filizler'in köftesinde fazladan yağ da bulunmuyor. Et, kendi yağı ile pişiyor. Bu yüzden köfteler donmuyor ya da damağa yapışmıyor.

Filizler'in kapasitesi 270 kişi... Şu sıralar iftar saatinde uğrayacak olursanız tıklım tıklım haline bakıp, tüm İstanbul'un iftar için Filizler'e geldiğini düşünebilirsiniz. Her şeye rağmen servisi hızlı ve mönülerinde yer alan her yiyecek leziz! Gurme lezzetlerin peşinde koşanlar da bunu farketmiş olsa gerek ki ayda ortalama 35 bin kişinin Filizler'e geldiğini duymak insanı şaşırtmıyor. Aslında Filizler hakkında söylenebilecek her şey yine Filizler'de ve tam da masaların üzerinde duruyor. Bir Filizler geleneği olan ve müşterilerin yazdığı notlardan oluşan seçkiler, tüm masalarda camların altında yer alıyor. O notlardaki cümleler ve yorumlar, Filizler'in Tuzla'da hatta İstanbul'da en lezzetli köfteleri yapan yer olduğunu birinci elden kanıtlıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21