• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TÜRSAB’TAN ACENTALARA DUYURU

TÜRSAB’TAN ACENTALARA DUYURU
TÜRSAB, 20.03.2010 tarihinde tursapnet platformunda Selma Yılmaz'ın yazdığı yazı içeriğinde yer alan hususlara ilişkin bilgilendirme aşağıda siz değerli üyelerimizin dikkatlerine sunulmuştur.
TURİZMİN SESİ
Sayın Üyemiz, 1) Seyahat Acentaları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler konusuna getirdiği yorum karşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün 23.03.2010 tarih ve 61147 sayılı yönetmelik değişikliğine ilişkin Başkanlığımıza hitaplı yazısının 1.paragrafı aşağıya aynen aktarılmıştır.

“1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca hazırlanan ve 05.10.2007 tarih ve 26664 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Seyahat Acentaları Yönetmeliğinde; 31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik ile 13.08.2008 tarih ve 26966 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5800 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan değişikliklere uyum sağlanması ve bu arada uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesini teminen yapılan değişiklikler, 19.03.2010 tarih ve 27526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.”

Görüldüğü üzere, kanuna bağlı olarak yönetmelikte düzenlemeler yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bu doğrultuda; sektör için en önemli sorunlardan biri olan ve daha öncesi de yönetmelikte yer almasını uygun bulmadığımız İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranması şartı kaldırılmıştır.

Dolayısıyla, konuyu; siyasi ve ekonomik manada son derece önemli ve hassas bir süreç yaşayan ülkemizin içindeki pek çok sektörde yaşanan değişim ve gelişimler boyutunda değerlendirdiğimizde, söz konusu yönetmelik değişikliğinin aslında sektörümüz açısından son derece pratik ve faydalı olduğu görülmektedir.

2) Diğer taraftan, yönetmelik değişikliğinin 19.Olağan Genel Kurulumuzda sunulan Mali Rapor ve yeni kayıt gelirleri ile ilişkilendirilmesine bir mana verilememektedir.


Zira, Avrupa Birliğine uyum yasaları çerçevesinde; acenta yeni kuruluş, unvan, statü ve adres değişikliği gibi değişikliklerde Kurumlar arası belge ve evrak tamamlanma sürecinde koşulları yerine getirilerek belge aslının teyidinin sağlanması gibi kolaylıklara ilişkin esaslar getirilmiştir.
Bu nedenle, serbest piyasa koşullarının benimsendiği ülkemizde, ticaret hayatının sınırlandırılmaması gerektiğinden hareket edildiğinde, koşullarını yerine getirip seyahat acentası kurmak isteyen kişilere engel teşkil etmek değil, bir Meslek Örgütü olarak gereğini yerine getirmek durumunda olduğumuzu belirtmek isteriz.

3) Hac ve Umre Gelirleri ile ilgili bilgilerin ise, 23.06.2009 tarihinde “TÜRSAB Başkanı ve Başaran Ulusoy'dan Açıklama” başlığı ile web sitemizde yer verdiğimiz duyuruda, detaylı bir biçimde açıklandığını siz değerli üyelerimiz çok iyi hatırlayacaklardır.

4) Yine yazıda, “Finansman Gideri” başlığı altında bir gider kaleminin olduğu ve içeriğinin anlaşılamadığı ifade edilmektedir. Söz konusu bu kalem; döviz hareketlerinden kaynaklanan kur farkının rakamsal karşılığıdır. Yani; lehe ve aleyhe kur farkı değerlemesi alındığında, Birlik kayıtlarında bu kalemin gider fazlası olmadığı ve Birlik gelirleri içerisinde “Finansman Geliri” incelendiğinde gelir fazlası olarak yer aldığı anlaşılacaktır.

5) 19.Olağan Genel Kurulumuz ile ilgili gider kaleminin yüksekliğinden bahsedilmektedir.

İfade etmek isteriz ki, her iki yılda bir yapılan Olağan Genel Kurullarımıza katılım 1200 ila 1500 kişi civarında olup, bu sayının önemli bir bölümü İstanbul dışından gelmektedir.
Dolayısıyla, söz konusu Genel Kurul ile ilgili tüm çalışmaların; üyelere yapılan davetler başta olmak üzere, konaklama, ulaşım, yeme-içme, transfer, basılı evrak gibi kalemlerden oluştuğunu göz önüne alırsak, bu gider kalemleri alt alta toplandığında yukarıda ifade ettiğimiz katılım sayısı ile doğru orantılı olduğu görülecektir.

Sayın Üyemiz,
Yukarıdaki açıklamalarımızı siz değerli üyelerimizin bilgilerine sunarken, 2010 yılı turizm sezonunun başlamasına çok az bir zaman kalan şu günlerde sezonun, ülkemiz ve sektörümüz açısından son derece verimli geçmesi temennisi ile hepinize sevgi ve saygılar sunarız.

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
(TÜRSAB)
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21