• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TÜRSAB’A BAŞKAN OLMAK

TÜRSAB’A BAŞKAN OLMAK
Türsab’a başkan olmaya talip olanlarda ne gibi vasıfların olması gerektiğini anlatmaya bir nevi seyahat acentelerinin sesi olmaya çalışacağım

TURİZMİN SESİ


Yazıma bu sözle başlamamdaki en önemli neden; Seyahat acenteliği mesleğinin geldiğimiz noktada içinde bulunduğu sorunlar gözönüne alındığında Türsab başkanlık seçimlerinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek içindi. Bu yazımdan başlamak üzere Türsab’a başkan olmaya talip olanlarda ne gibi vasıfların olması gerektiğini anlatmaya bir nevi seyahat acentelerinin sesi olmaya çalışacağım.Öncelikle yeni Türsab başkanın nasıl bir yönetim şekli ile sektörü yönetmesi gerektiği konusuna açıklık getirerek işe başlayalım. Türsab Başkanı  ‘’Ekip  çalışmasına önem veren, duyguların önemli olduğunu düşünen, birlikte karar veren, yetkileri ve sorumlulukları dağıtan, farklılıkları değerlendiren destek veren, yardımcı olan, işbirliğini teşvik edip yönlendiren, demokratik ortam oluşturan, açık davranan, güven veren, bürokrasiyi hiyerarşiyi azaltan, dışa dönük, iletişim ve haberleşme kanallarını açan, insanı önemseyen ve değer veren, bilime ve yeniliğe,teknoloji ve büyümeye açık olan, bilgi alışverişini sağlayan modern bir yönetim şeklini ilke edinmelidir.’’ Bu yönetim şekli de ancak profesyonel, bilgili ve uzman bir ekip  tarafından uygulanabilir. Bu konuda kimsenin bir itirazının olacağını düşünmüyorum. 

Peki tüm bunları organize edecek başkan adayında bulunmasını gereken olmazsa olmaz vasıflar neler olmalı şimdi de onlara bir göz atalım.
 
İşte ; 30 yılı aşkındır içinde bulunduğum  sektörde  edindiğim tüm tecrübelerimle , “nasıl bir başkan olunması gerektiği” hususundaki düşüncelerim. 
1- Türsab başkanı  sorumluluk  alabilmeli : Özellikle ihtiyaç duyulduğunda “meydana çıkmalı”, “ön safta savaşmalı” Fildişi kulede hapsolup kalmamalı. İşler yolunda gitmediğinde parmağını bir günah keçisine yönlendirmeden, “biz yaptık gerekirse biz düzelteceğiz” diyebilmeli.Sorumlu Başkan!
2-Türsab başkanı yönetebilmeli: Farklı nitelikleri, sivrilikleri, ilgi ve uzmanlık alanları olan acenteleri , ekip arkadaşlarını, projeleri ve süreçleri yönetebilmeli.Yönetici Başkan!
3- Türsab başkanı  ilişkileri yönetebilmeli : Başta  Seyahat Acenteleri  olmak üzere turizm sektörünün tüm bileşenleri ve kamu idareleri ile velhasıl acentelerin 360 derece etrafını kuşatanlarla kurulması elzem ve olmazsa olmaz ilişkileri yönetebilmeli.Kucaklayıcı Başkan!
4- Türsab başkanı  iletişimi  yönetebilmeli: Mesajlarını doğru ve net olarak iletebilmeli , dinlemeli, motive edebilmeli, ortak hedefe doğru yönlendirebilmeli, sektörün kurumları arasında barışı sağlamalı.Barışcı Başkan!
5- Türsab başkanı sektörü  etkileyebilmeli : “Ben buradayım, sektörün  başında, sizlerin yanındayım” mesajını, uzak yakın her Seyahat Acentesine verebilmeli. Etkili Başkan!
6- Türsab başkanı görevini  eş zamanlı ve eş güdümlü yürütebilmeli : Pek çok proje ve yan projecikleri eş zamanlı ve eş güdümlü yönetebilecek bir “öncelikler sıralamasına” ve “planlama yeteneğine” sahip olabilmeli.Planlamacı Başkan!
7- Türsab başkanı işleri basitleştirmeli ama  zorlaştırmamalı : Detaylara sadece gerektiği kadar önem verip resmin bütününü gözden kaçırmamalı, seyahat acenteliği mesleğini kolay  anlaşılabilir kılmalı ve sektörü  tüm taraflar için cehenneme çevirmemeli.Çözümcü başkan!
8- Türsab başkanı değişimin  öncüsü ve uygulayıcısı olabilmeli : Temel varsayımların da değişebilir olduğunu kabul etmeli , genel  uygulamalara eleştirel bir gözle bakabilmeli ve “değişim” den korkmamalı. Değişimci Başkan!
9- Türsab başkanı kendine güvenmeli  ve kuvvetli bir özbilinç sahibi olabilmeli : İşten ve ilişkilerden kaynaklanabilecek her meydan okumaya sadece “savunma” refleksi ile değil, “empati ve adaptasyon refleksleri” ile de cevap verebilmeli. Bilinçli Başkan!
10- Türsab Başkanı sektörün temel dinamiklerini iyi kavrayabilmeli : Sektörde hüküm süren, sadece kendi oyun alanını değil, sektörün diğer  disiplinlerinin senaryolarını etkileyebilecek temel dinamikleri, oyuncuları, faktörleri tanımalı, özümsemeli ve adapte olmalı.Uyumlu Başkan!
11-  Türsab başkanı “Sanal dünya” yeteneklerini  geliştirmiş olmalı: Bilgisayarı iyi kullanmalı, internetten hakkıyla yararlanabilmeli, ERP ( kurumsal kaynak planlama ) yazılımlarının temel felsefe ve ruhlarına vakıf, mobil iletişimin olmazsa olmaz uygulama ve cihazlarına aşina olmalı.Çağdaş Başkan!
12- Türsab başkanı nesiller arası davranış ve alışkanlık farklılıklarının bilincinde olmalı : Gençlere önem vermeli. Yeni jenerasyonların ve yeni  nesillerin “temel anlayış” ve “iş yapış” tarzlarının farklılıklarının bilincinde olmalı, yönetim yeteneklerini bu farklılıkları da yönetebilecek şekilde zenginleştirmeli. Genç Başkan!
13- Türsab başkanı turizm işini iyi bilmeli : Sektörün mutfağında yetişmiş, yönetimde daha önce görev yaparak deneyim kazanmış olmalı ve kesinlikle yabancı dil  bilmeli.Deneyimli Başkan!
14- Türsab başkanı takım oyununun olmazsa olmaz olduğunun da bilincinde olmalı; Ekibini  çok kuvvetli ve işin ehli kişilerden oluşturmalı. Herşeyi tek başına bilemeyeceğinin ve yapamayacağının bilincinde, ekibinin desteğine ve yardımına ihtiyacı olduğunu onlarla paylaşmak. “Tanrı kompleksi“ tuzağına düşmeden, sadece “ben” değil, “biz” bilinci ve söylemi ile hareket edebilmeli.Ekipçi Başkan!
15- Türsab başkanı Türsab’ı  ticaret kapısı olarak görmemeli; Nemalanma ve iş kapma mantığı ile bu göreve talip olmamalı.Sadece Başkan!
16- Türsab başkanı Lider olmalı: Tabii ki yukarıdakilerin tamamını veya en azından çoğunluğunu kapsar bir şekilde ama aynı zamanda bambaşka bir “parıltı” ile “lider olabilmeli“.Lider Başkan!
Sektörün gelişmesi büyümesi ancak bu vasıflara haiz bir başkanla olur. Sektör ‘’ben’’ yaptım diyen bir başkan değil ‘’biz’’ yaptık diyecek bir başkan görmek ister. Projeler tabiki önemlidir ancak ondan  çok daha önemli  olan  ekiptir. İyi bir ekibiniz yoksa projelerin hayata geçirilmesi hayaldir. 
 
Son sözlerim de delegelere;
Artık ok yaydan çıkmış zaman daralmıştır. Dikine serbest dalışta olan uçağın burnunu tekrar yukarı kaldıracak, kuyruğu yere vurmaktan kurtaracak iyi bir ekibi iş başına getirmek mecburiyetindesiniz. Başkan adaylarını değerlendirirken yukarıda sıraladığım özellikleri taşıyıp taşımadıklarına ve beraber yola çıktıkları ekip arkadaşlarını  iyi değerlendirmenizi  ona göre kimi destekleyeceğinize karar vermenizi öneriyorum.Yoksa yazımın başında söylediğim gibi; ‘’ ya emanet ehline gidecek, ya da pekçok fırsat ve değer elimizden kaçıp, kaybolup gidecektir…
Tercih sizin... 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21