TURİZMİN SESİ
UBER ile taksiciler arasında son günlerde yaşanan olaylarla ilgili açıklamaya yapan TÜRSAB, saldırıları kınayıp, sorunun çözümünün hukuk içinde aranması gerektiğini savundu. Açıklamada, TÜRSAB üyelerinin, seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlara belgelerinin kiralanması veya devredilmesinin yasak olduğu hatırlatılarak, tespiti halinde cezai yaptırım uygulanacağı hatırlatıldı.
Acentaları UBER'le karıştırmayın!
Yaşanan gerilimli süreçte transfer yapan seyahat acentalarının UBER ve benzeri taksicilik hizmeti ile karıştırılmaması konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, "Transfer hizmeti veren ve bu hizmetine ilişkin belgelerini mevzuat kapsamında ibraz eden üyelerimizin, söz konusu taksicilik faaliyeti yürüten kişi ve kuruluşlardan ayrı tutulması önem taşımaktadır" denildi.
TÜRSAB'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
Öncelikle geçtiğimiz günlerde UBER araçlarına yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıları kınarken, söz konusu saldırılara konu olan anlaşmazlıkların, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğini belirtmek isteriz.
Son dönemde basın yayın organlarında yer verilen haberlerde; UBER başta olmak üzere web/cep uygulamaları üzerinden taksicilik niteliğindeki hizmetleri gerçekleştiren bazı kişilerin, TÜRSAB Belgesine sahip olmaları dolayısıyla söz konusu taksicilik hizmetini yapma hakkına sahip olduklarına ilişkin kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulduğu görülmüştür.
1618 sayılı yasa, Seyahat Acentalarına; tur ve transfer hizmeti sunma hakkı tanımış olup TÜRSAB belgelerinin taksicilik hizmeti sunan firmalara kullandırması, 1618 sayılı yasa kapsamında yasaklanan işletme belgesinin devri niteliğindedir. Birliğimiz üyelerinin işletme belgelerini, seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlara kiralanması veya devredilmesi yasaktır. Emniyet kuvvetlerimiz ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerimizce gerçekleştirilen denetimlerde söz konusu faaliyetler tespit edildiğinde cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Öte yandan, UBER şirketi; Birliğimize üye olmadığı gibi Birliğimize üye olmakla ilgili herhangi bir başvurusu da bulunmamaktadır. Başvuru yapılsa dahi UBER’in esas hizmet alanı, taksicilik faaliyeti kapsamına girdiğinden, bu faaliyet için TÜRSAB’dan işletme belgesi alması hukuken mümkün değildir.
“Kaçak acentacılık” faaliyetleriyle mücadele eden bir kurum olarak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın hassasiyet ve endişelerini anlayışla karşıladığımızı ifade etmek isteriz.
Diğer taraftan ülkemizdeki yerli ve yabancı turistler için transfer hizmeti veren ve bu hizmetine ilişkin belgelerini mevzuat kapsamında ibraz eden üyelerimizin, söz konusu taksicilik faaliyeti yürüten kişi ve kuruluşlardan ayrı tutulması önem taşımaktadır.
Birlik olarak kaçak ve yasal olmayan faaliyetlere karşı duruşumuzu bundan sonra da sergilemeye devam edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz.
Saygılarımızla,
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği
TÜRSAB
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.