TURİZMİN SESİ
Teslim töreninde konuşan Bakan Günay, kültür varlıklarına yeteri kadar sahip çıkılmaması, müze ve ören yerlerinin, tescilli tarihi varlıkların ayağa kaldırılmaması halinde Türkiye turizminin sıradanlaşacağını ve bir süre sonra dünyada çekiciliğini yitireceğini söyledi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla, 2011 model 10 aracı Bakanlık emrine tahsis etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, araçların devir teslimi sırasında yaptığı konuşmada Bakanlık olarak araç sıkıntısı çektiklerini belirterek, bunun önemli bir katkı olduğunu söyledi.
Alt yapının güçlendirilmesi halinde bütün sistemin daha sağlıklı bir yola kavuşmasının sağlanış olacağını vurgulayan Bakan Günay, Kurumların aracı yoksa hemen oraya müdahale etmeniz başka kurumlardan araç arayarak zor oluyor. Bir yandan eleman takviye etmeye çalışıyoruz, bir yandan araç takviye etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle bu önemli bir katkıdır şeklinde konuştu.
Kültür varlıklarına son yıllarda büyük önem verildiğini de kaydeden Bakan Günay, kültür varlıklarına yeteri kadar sahip çıkılmaması, müze ve ören yerlerinin, tescilli tarihi varlıkların ayağa kaldırılmaması halinde Türkiye turizminin sıradanlaşacağını ve bir süre sonra dünyada çekiciliğini yitireceğini söyledi. Bakanlık olarak sadece kıyı turizmi yapmanın ötesine geçme çabasında olduklarını ifade eden Bakan Ertuğrul Günay, kültür turizmi, arkeoloji ve müzeleri eksenine alan tarih turizmi, şehir turizmi, termal, sağlık, kış, golf, kongre alanlarına ayrılan çok daha zengin bir sunum çerçevesinde turizm yapmaya çalıştıklarını belirtti. Bu durumun somut örneği olarak TÜRSAB'ın 10 aracı Bakanlık kurumlarına seferber ettiğini vurgulayan Bakan Günay, sözlerine şu şekilde devam etti:
Müzelerden elde ettiğimiz gelir benim teslim aldığım 2007 yılında 70 milyon TL. idi. 2010 yılında 171 milyon TL. oldu. Yani 4 yıldan kısa bir zamanda 101 milyon TL. üzerine koyduk. Bu yıl sanıyorum ki, 200 milyonun üzerine çıkacağız. Bu inanılmaz bir artıştır. Bunun için ne yaptık? Yurttaşlarımızı tarihle buluşturacak bir kampanya açtık: Müzekart. Ardından satış mağazalarımızı çekici hale getirmeye çalıştık. 8-10 tane salaş mağaza yerine şu anda Türkiye çapında 60 tane Avrupa standartlarında mağazamız var. Bununla iftihar ediyoruz. Sonra bizim gişelerimizde ciddi kaçaklar olduğunu geçmiş yıllardan itibaren biliyorduk. Turnike sistemi kurmaya çalıştık önce, sonra bir anlaşma yaptık. 6 yıl sonra bütün altyapı bize dönecek. Müzelerin her türlü yönetimi yine bizde ama ama gişe sisteminde yaptığımız işbirliği ile geçmiş yıllarda kaçak olduğu ve önümüzdeki yıllarda bu yöntemle çok ciddi gelir elde edeceğimiz ortaya çıkmaya başladı.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, 10 aracı Kültür ve Turizm Bakanlığı emrine tahsis etmekten mutluluk duyduğunu söyledi. TÜRSAB'ın kanunla kurulmuş bir teşkilat olduğunu hatırlatan Ulusoy, Müzelerin gişelerinin modernleşmesi de gayet başarılı şekilde yürütülüyor. Umarım ki, 20196 yılında müzelerimiz 50 milyon ziyaretçiyi ağırlayacak ve 400 milyon TL. gelir elde edecek şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.