TURİZMİN SESİ
TUROYD Üyeleri Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile Swissôtel The Bosphorus İstanbul'da kahvaltılı toplantıda, kültür, sanat ve turizm sektörleri arasındaki işbirliğinin önemini masaya yatırmak için bir araya geldi bir araya geldi
PANDEMİ SONRASI TURİZMİ BESLEYECEK ARGÜMANLARDAN BİRİNİN KÜLTÜR OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ
TUROYD Başkanı Ali Can Aksu; “Bugün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’u aramızda görmekten onur duyduk. Malumunuz aslında sizinle daha önce birlikte olmak istedik ama pandemiden dolayı gerçekleştiremedik. Turizmin malum durumu ve dünyanın durumu ortada bu sebeple arayışlar içindeyiz.
TUROYD BAŞKANI ALİCAN AKSU ÇIKAR YOLLARI ARAMA PEŞİNDEYİZ
Pandemi otelleri etkilediği gibi istihdamı da çok etkiledi. Yaklaşık 600 bine yakın personelimiz evlerinde. Biz turizmcilerin hareket halinde olmamız ve üretmemiz gerekiyor. Pandemi bir süreçte bitecektir ama pandemi sonrası turizmi besleyecek argümanlardan birinin kültür olduğunun farkındayız.
Pandeminin bize öğretileri ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Yatırımcıdan önce profesyoneller üretmek zorunda ki yatırımcı yatırımını teslim edebilsin. Kısmen %20 meslek yasası konusu da çözüldü. Bugün bunları konuşmak ve neler yapabiliriz diye istişarelerde bulunmak için bir araya geldik. Turizmde yeni bir senaryo yazmaya ihtiyaç var, hazırlıklı olursak 2021 Nisan ayında aşının bulunmasıyla turizm patlayacak, bizim ne kadar hazırlıklı olduğumuz çok önemli. Turizm sektörünün desteklenmesi çok önemli yoksa ayakta duramaz” dedi.
TURİZMİN KAHRAMANLARI SİZLERSİNİZ
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz; TUROYD yönetiminin nazik daveti için çok teşekkür ediyorum diyerek sözlerine başladı. Sahadaki gerçek kahramanların sizler olduğunu biliyoruz. Elbette yatırımcı önemli ama profesyonellere göre farklı sonuçlar verebiliyor. Türkiye’nin dünyanın en önemli 10 turizm ülkesi olmasında hepinizin ayrı ayrı emeği ve katkıları var. Turizmin kahramanları sizlersiniz. Turizm sektörü, bazen bir otel içerisinde bazen bir fabrika bazen bir şehir gibi bazen belediye başkanı bazen bir ceo gibi çok kıymetli katkılar yapıyorsunuz.
OTELLER BULUNDUĞU DESTİNASYONA ÇOK ŞEY KATIYOR
Hospitality dediğimiz işlerden de turizmci olarak konuşmak gerekiyor. Oteller neden önemli çünkü bulunduğu destinasyona çok şey katıyor. Şehirdeki her şey bir nevi otelcinin de meselesi olmuş oluyor. Otel içerisinde farklı mekanlara yer açılmasıyla festivallerin destinasyonları nasıl parlatacağını görüyoruz.
İSTANBUL’DAKİ TECRÜBEYİ TÜRKİYE’YE YAYMAMIZ GEREK
Kültür sanat başta olmak üzere teknoloji ve tarım alanında da yaratabileceğimiz birlikteliklerimiz var. Misafiri getirebilecek kapasitemiz var. Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğim döneminde de sektörle çalıştım. Çok disiplinli bir çalışma sistemi olan, rahat bir sektör değil, dinamik bir sektör olmasına rağmen proje üretme ve iş geliştirme de biraz daha geride duruyoruz. Bizim bu profesyonelliğimizi ileriye taşımamız lazım. İstanbul’daki tecrübeyi Türkiye’ye yaymamız lazım. Deniz, güneş, kum üçlemesinde başarılı bir ülkeyiz ama o kadar çok temamız var ki basit yatırımlarla kapasitemizi arttırabilir.
YENİ PAZARLARI SATABİLMEMİZ İÇİN DAHA ÇOK TEMA VE HİKAYE ÜRETMEMİZ GEREKİYOR
Oteller covid döneminde evlerden daha temiz ve güvenli. Galataport bitti COVİD olmasaydı Cruise’lar gelecekti, AKM’yi bitirdik, Galataport’a Cruise’la gelen insanlara “Kültür Yolu” dediğimiz bir rota planladık. Müze ve etkinlik mekanları açtık, Atlas Pasajı’nı açıyoruz. Büyük bir sanat etkinliği projemiz var, kültür ve sanatı turizme dahil ediyoruz. İnsanlar bir konser dinlemek, bir müze gezmek için dünyanın bir ucundan bir ucuna seyahat ediyorlar. Bizim daha çok tema üretmemiz gerekiyor. Bizim yeni pazarları satabilmemiz için hikayelerimizi ve temalarımızı satabiliyor olmamız lazım.
BİR VEJETERYAN FESTİVALİ PLANLANABİLİR
TGA bizim hayalimizdi, kuruldu. Kabak ekmeği yapılıyormuş bunun üzerine bir vejeteryan festivali planlanabilir. Teknoloji Festivali’ne ortak olacağız, turizm teknolojilerini kendimiz üretmemiz lazım.
COVİD SONRASI YENİ GÜNDEM GIDA OLACAK
Covid’den sonra yeni gündem Tarım ve gıda olacak. Tedarik zincirleri dünyada kısalacak. Sağlık ve gıda sorunları olacak, yerel üretim tarzları ortaya çıkacak. Müşteri uluslararası düzeyde bir hizmet standardı bekler ama hikayenin peşinden gider. İnsanlar daha çok doğaya çıkmak isteyecekler ve doğada faaliyet yapmak isteyecekler. Büyük otellerin belki de ürünlerini kendi bahçesinde üretmesi gerekecek. Yenilikçi işler ve yaklaşımlar turistin kapımızı çalmasını sağlayacak işleri birlikte çıkarabiliriz. Biz de bu donanım olduğuna inanıyorum.
İSTANBUL’DAKİ TECRÜBEYİ ÜLKEMİZE YAYMAMIZ LAZIM
İstanbul’daki tecrübeyi ülkemize yaymamız lazım. Van’ın, Kars’ın ne olduğu da İstanbul’u etkiliyor, İstanbul’un ne olduğu da oraları etkiliyor.
KÜLTÜR VE SANATA DAİR ÇALIŞMALAR YAPILMALI
Covid döneminde talimhanedeki oteller bölgesine hareket gelsin diye Açıkhava Sahnesi kuralım dedik. Kültür sanat kurumlarımızı oraya getirdik. Özel gruplar gelmeye başladı biz bir event, bir etkinlik yarattık. İnsanların buraya gelmesi gitmesi önemli. Turizmciler daha çok destek olmalılar. Bir galeri açılması, bir festival yapılması, bir müze açılması da turizmciyi etkiliyor, kalış sürelerini uzatmak lazım. Bugün şehirde ne var bu kalış sürelerini uzatır bununla ilgili çalışmalar yapmak lazım. Çok iyi mekanlarımız var kültür sanat anlamında kullanılabilir.
TOPLANTILAR HİBRİT OLACAK
Toplantılar hibrite dönecek, sanat etkinliklerine yer açın birlikteliklerden yeni projeler yaratın. Bazı şeylerin partneri olabilirsiniz, destinasyonumuzu geliştiren her şeyin içinde oteller de olabilir.
KÜLTÜR SANATA GETİRİLECEK PROFESYONELLİK TURİZMİ CANLANDIRACAK
Türkiye’de kültür ve sanat yönetimi alanında eksiğimiz var. Sanatçının başka yetenekleri vardır. Fon üretmeyi bilmez profesyonel yönetici eksikliği var. YÖK’e şunu anlattım Kültür ve Sanat Yöneticisi diye bir meslek var. YÖK ile konuştum üç üniversitede Kültür Yönetimi Bölümü açtırdım. Kültür sanata getirilecek profesyonellik turizmi otomatik olarak arttıracak. Mekanlar boş duracağına partnerlikler yapın.
ŞEHRİ DAHA İYİ ANLATMAK İÇİN OTELLERE İŞ DÜŞÜYOR
Şehre gelen turist ben ne yapayım diyor? Hızlı gezme yavaş yavaş zaman geçir. Turistin daha çok kalması ve daha farklı yerlere gitmesi ve daha çok para harcamasını sağlamak için şehre ilişkin çok malzeme vermiyoruz turiste. Şehri daha iyi anlatmak için otellere çok görev düşüyor. Şehri anlatmamız lazım şehrin festivallerini bilmemiz lazım. İşbirlikleri yapılması ve bir araya gelmek gerek.
ŞEHRİN MARKASININ ARKASINA GEÇMEMİZ LAZIM
How to İstanbul, One İstanbul markalarını yarattım, hep turizm sektörü bu markaların arkasına geçsin istedim. Şehrin markasının arkasına geçmemiz lazım. Lütfen otellerinizden giden maillere “How to İstanbul” koyar mısınız dedim kimse koymadı. Ama “Visit London” herkes koyuyor. Senin benim acentam, otelim diye bir şey yok, pastayı büyütelim herkes pay alacak zaten. Pasta büyürse dilimlerde büyüyecek daha fazla kazanacağız.
NİSAN AYI İTİBARİYLE HER ŞEYİN NORMALE DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz; “Nisan ayı ile birlikte her şeyin normale döneceğini düşünüyoruz. Aralık’ta aşılar başlayacak. Önümüzdeki sene Nisan gibi normale döneceğimizi, Mayıs gibi hareketliliğin başlayacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz; TUROYD üyeleriyle toplu bir fotoğraf çektirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.