TURİZMİN SESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamaya göre; 2014 yılında ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 5.5 artışla 36.8 milyona, İstanbul’u ziyaret eden yabancı turist sayısı ise yüzde 13 artışla 11.8 milyon’a çıktı.Dünyada ve bölgemizde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, özellikle bölgemizde başta Suriye olmak üzere cereyan eden siyasi hadiseler dikkate alındığında Türkiye olarak turist sayısında yakaladığımız artış ülkemizin istikrarının yanında güvenlik algısının da üst düzeyde olduğunun bir göstergesidir.
Ancak, turist sayısında yakaladığımız bu artışın konaklama işletmeleri açısından maalesef yaşanamadığını öncelikle belirtmek isterim. Otellerdeki doluluk oranları ve satış fiyatlarının tespit edilmesi konusunda işbirliği yaptığımız uluslararası STR Global analiz şirketinin yılsonu raporu da geçtiğimiz hafta açıklandı. Rapora göre, sektörümüz açısından zor bir dönem olarak adlandırdığımız 2013 yılını, 2014 yılsonuna kadar toparlayamadığımızı, otel doluluk ve satış fiyatlarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilerin aksine düşüş olduğu tespit edilmektedir.
Bu durgunluk ve gerilemenin temelinde; plansızca artan otel yatırımları, kayıt dışı veya ruhsatsız olarak faaliyet gösteren kısa süreli kiralık konut, residance gibi konaklama hizmeti sunan mekanlar ve büyük ölçüde de İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında transit yolcu sayısındaki artıştan kaynaklandığını öngörüyoruz. 2014 yılında Atatürk Havalimanını kullanan 23.4 milyon uluslararası yolcunun 11.3 milyonu, Sabiha Gökçen Havalimanını kullanan 4.2 milyon uluslararası yolcunun ise 2.1 milyonu, başka bir anlatımla İstanbul Havalimanların kullanan uluslararası yolcuların yüzde 52’si şehrimize hiç uğramadan transit olarak başka destinasyonlara gitmiştir.
2015 yılına sektörümüzü olumsuz etkilemesi muhtemel birtakım hadiselerle girmiş bulunuyoruz. Bu yılın da küresel düzeyde pek kolay geçmeyeceğini bekleyebiliriz. Fransa’da yaşanan terör saldırıları, ülkemizin en önemli ikinci pazarı olan Rusya Federasyonu para birimi Ruble’nin yüzde 100’e yakın devolasyona tabii kalması, Dünya ekonomisinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomideki iyileşmeye paralel olarak politika faiz artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, başta ülkemizin de bulunduğu bölge olmak üzere jeopolitik gelişmeler başlıca gündem maddeleri olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Sektörümüz açısından en önemli para birimi konumundaki EURO’da son günlerde hızlanan düşüş sektörümüzü endişelendiriyor. Yıllar önce Avrupalı misafirlerimiz için fiyatlarımızı onlara göre Euro ya çevirmiş idik. Şimdi, her şeyin fiyatı yükselirken, EURO’daki bu gerileme dikkate alındığında gelirlerimiz de epeyce düşecek gibi görünüyor. Alabileceğimiz tedbir ve önlemleri kısa süre içerisinde sizlerle yapacağımız bir kapalı toplantıda görüşeceğiz. Euro’nun, Dolarla eşitlenmesi (1€=1$) olasılığı bizleri oldukça ürkütüyor. Bu durumda önceden yapılan planlamalar gereği bazı işletmelerin vergi, harç, maaş gibi ödemelerde oldukça zorlanabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle revize planlamalarınızda bu konuyu göz ardı etmeyiniz.Dünya ekonomisindeki gelişmeler her zaman olduğu gibi fırsat ve tehditleri beraberinde getirecektir. Tehditlere önceden alınacak tedbirlerde göğüs germek mümkün. Özellikle hükümetin olumsuz noktalarda alacağı tedbirler bizim de pozisyon almamıza yardımcı olacaktır. Netice olarak, turist sayısındaki istikrarı korumamız için Kamu tarafından sektörümüzün ülke ekonomisindeki önemi, istihdama katkısı ve yarattığı iş hacmi de göz önünde tutularak gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.
Sektör olarak tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor. Önceki hafta Hollanda/Utrecht Turizm Fuarı'na katılarak, 2015 yılının ilk uluslararası etkinliğini gözlemleme fırsatı bulduk. Burada en önemli tespitimiz, Rusya Pazarında yaşanan olumsuzluklar sebebiyle, özellikle sejur bölgesinde faaliyet gösteren meslektaşlarımızın, Hollanda ve Benelüks ülkelerinden daha fazla pay almaya yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Alışkanlıkları ve sosyal yaşamları gereği turizm açısından önemli bir kaynak pazar olan bu ülkeler, istikrar yolunda sektörümüz için oldukça değerlidir. Bu hafta İspanya’da gerçekleştirilecek FITUR ile akabinde Milano BIT, Berlin ITB ve MITT Moskova Turizm Fuarlarına etkin katılım ile bu fuarlardaki gözlemlerimizi de sizlere aktaracağız. Rusya pazarında yaşanması muhtemel olumsuzluklar karşısında alınacak önlemleri yerinde tespit etmek üzere kısa süre içerisinde
Kültür ve Turizm Bakanlığı başkanlığında TUROB’un da içerisinde yer alacağı bir heyet ile Moskova’ya giderek muadil kuruluşlarla görüşmeler yapacağız.
EMİTT FUARI'NA KATILAN ÜYELERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ
Öte yandan, henüz sona eren EMITT Fuarı da sektörümüz açısından önemli buluşma noktaları arasına giriyor. Bu yılki etkinliğe çok sayıda üyemiz konaklama sponsoru olarak destek verdi. Bu üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ederiz. Sektörümüze dair riskleri dile getirmeyi ve uyarılarda bulunmayı Birliğimizin asli görevlerinden biri olarak görüyorum. Bu çerçevede, planlı ve dengeli büyümenin gerekliliğine, bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Uyarılarımızın, mevcut otellerin karlılığını korumak veya rekabetten kaçınmak gibi algılanmamasını ise özellikle istirham ediyorum. Geliştiren, ölçülü bir rekabetin sektörümüz açısından faydalı olduğunun bilincindeyim. Kalite odaklı rekabet, sektörümüzü geliştireceği gibi rakiplerimiz karşısında bizi daha güçlü hale getirecektir.
"Kazananı Olmayan Rekabet" kavramına her zaman karşı olduğumu belirtmek isterim.
TABLETLERİ URFA'YA GERİ GETİRELİM
Dünya'nın bilinen en eski mabedi olan Göbeklitepe’nin bulunduğu güzel şehrimiz Urfa'ya ilişkin birkaç önemli bilgi aktarmak istiyorum. Mozaikler şehri Şanlıurfa'daki Sultantepe Höyüğü’nden çıkartılan 407 tabletin sadece bir kısmı “Anadolu Arkeoloji Müzesi” nde sergilenmektedir. Sergilenmeyen tabletlerin depolarda bekletilmek yerine, anavatanına teslim edilmesi yönünde, Urfa Medeniyet Turizm Araştırma Merkezi'nin yoğun çalışmaları devam etmektedir. Aynı zamanda Birliğimizin yeni üyesi olan Nevali Otel'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Urfa Medeniyet Turizm Araştırma Merkezi Başkanı Çetin Aslan Bey'in Urfa destinasyonunun tanıtımına ilişkin bu yöndeki çabaları için teşekkür ediyor ve TUROB olarak ülkemizin kültürel değerlerinin korunması ve doğru bir şekilde sunulması yönündeki tüm girişimlere destek olduğumuzu belirtmek istiyorum.
SPONSORLARA TEŞEKKÜR
Sözü fazla uzatmadan, Konuşmamı noktalandırırken, desteklerini bizden esirgemeyen kurumsal sponsorlarımız Ecolab - Yurtiçi Kargo ve Boyut Yayın Grubuna; Bu güzel ve değerli ev sahipliğinden ötürü, CVK Park Bosphorus Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çevik'e ve değerli ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.
İstanbul Dora Hotel ,Doubletree by Hilton Malatya,Mercia Hotels & Resorts,Nevali Hotel ,Radisson Blu Kayseri,Vicenza Hotel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.