• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TUROB İLE ÇEVKO İŞBİRLİĞİ

TUROB İLE ÇEVKO  İŞBİRLİĞİ
TUROB ve ÇEVKO işbirliğiyle, ilk etapta, 200 ton ambalaj atığı geri kazanılırken, 500 ağacın kesilmesi önlenecek

TURİZMİN SESİ


TUROB ile ÇEVKO Vakfı, otellerde ortaya çıkan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanarak geri kazanılması için geçtiğimiz günlerde, işbirliği protokolü imzaladı. TUROB'a bağlı otellerde hayata geçen “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projesi ile otellerde 'Geri Dönüşüm' başlamış oldu.

Proje sayesinde, pilot bölge seçilen Anadolu Yakası'nda, yılsonuna kadar, 250 bin kişiye ulaşılması ve bu sayede 200 ton ambalaj atığının geri kazanılması hedefleniyor. Geri kazanılacak, 200 ton ambalaj atığı ile 500 ağacın kesilmesi önlenirken, 800.000 litre su tasarrufu ve 3.750 litre petrol tasarrufu sağlanması bekleniyor.

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), geçtiğimiz yıl, üzerinde çalıştıkları projenin hayata geçmesiyle, geri kazanım konusunda dev bir projeye imza atmış oldular.

“Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projesiyle, TUROB üyesi otellerdeki, kağıt- karton, plastik, cam, metal ve kompozit malzemelerden oluşan ambalaj atıklarının, kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanılması sağlanacaktır. Oteller, atıklarını ayrıştırarak toplarken, otel misafirlerinin de bilgilendirici panolar ve broşürler sayesinde geri kazanım konusunda bilinçlenmesi sağlanacaktır.

Amaç, otellerde geri kazanımı başlatmak ve otel misafirlerine ulaşmak

Ambalaj atıklarının sürdürülebilir bir sistem içinde geri kazanılmasını sağlamak amacıyla faaliyetlerini yerel yönetimler, sanayi ve tüketicilerin işbirliği ile sürdüren ÇEVKO Vakfı, TUROB'a bağlı otellerde “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projesi sayesinde, otellerde oluşan ambalaj atıklarının geri kazanmayı ve otel misafirlerine doğrudan ulaşmayı hedefliyor.

Timur Bayındır, “Çevremizi korurken, ülke ekonomisine katkı sağlayacağız”

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Değerli otel misafirlerinin desteğiyle gelişeceğine ve daha da büyüyeceğine inandığımız “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projemizdeki amacımız, ambalaj atıklarımızın geri kazanımı ile Türkiye'nin geleceğine katkı sağlamaktır. Ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere, çevremiz korunmakta, katı atık depolama alanları daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmakta, enerji tasarrufu sağlanmakta, küresel ısınma yavaşlamakta ve ülke ekonomisine değer yaratılmaktadır” dedi.

Mete İmer: “Proje sayesinde, otellere gelen tüketicilerle iletişim içinde olacağız”

TUROB'a bağlı otellerde “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projesinin geri kazanım açısından büyük önem taşıdığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “TUROB ile işbirliği içinde hayata geçirdiğimiz “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projesi, otellere gelen tüketicilerle iletişim içinde olma fırsatı sunacağı için, bizim açımızdan özel bir anlam taşıyor. Bugüne kadar, ambalaj atıklarının tüketiciler tarafından kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla çok sayıda proje gerçekleştirdik. “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum”, bu projelere en güzel örneklerden birini oluşturuyor. TUROB'un yaygın otel ağında ambalaj atıklarının ayrı toplanmasının yanı sıra, yapacağımız tanıtım çalışmaları ile ülkemizde geri kazanım sisteminin gelişmesine önemli bir destek sağlayacağız” diye konuştu.

Levent Erdoğan, “İlk etapta, 250 bin kişiye ulaşılması ve 200 ton ambalaj atığının geri kazanılması hedefleniyor”

TUROB Genel Sekreteri Levent Erdoğan ise, daha iyi bir gelecek için “Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projemiz ile dünyadaki diğer otellere örnek olmayı hedefliyor, projemize destek verecek tüm otellerimize şimdiden teşekkür ediyoruz” dedi.
“Seyahati Seviyorum Geri Dönüşümü Destekliyorum” projesi ilk olarak İstanbul Kadıköy'de yer alan TUROB'a bağlı otellerde hayata geçirileceğini açıklayan Levent Erdoğan, ilk etapta, 250.000 kişiye ulaşılarak, 200 ton ambalaj atığının geri kazanılmasının hedeflendiğini belirtti. Levent Erdoğan, pilot uygulamanın ardından, TUROB'a bağlı diğer otellerde de yaygınlaşma sağlanacağını ve otellere gelen misafirleri bilinçlendirmesi amacıyla panolar ve broşürlerin yerleştirileceğini sözlerine ekledi.

BİLGİ:
TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Hakkında:
TUROB, 1971 yılında Marmara Bölgesi Turistik Otelciler Derneği ( T.O.D) adıyla, 13 kişi ile kuruldu. 1983 yılına kadar faaliyet gösteren bu Dernek, Dernekler Kanunu'nun değişmesi üzerine, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) olarak çalışmalarına devam ediyor. Derneğin kuruluş amacı; turizmle ilgili konular, sorunlar ve çözümler üzerinde bilimsel ve pratik çalışmalar yapmak, bu yönlü çalışmalara katkıda bulunmak, turizmin ve turistik tesislerin turizmin gereklerine uygun gelişmesini sağlamak, bu doğrultuda üyeleri arasında ve turizmle doğrudan ve dolaylı ilgisi bulunan daire, kurum, kuruluş ve kişilerle irtibatı ve koordinasyonu sağlamak ve üyelerini sektör içinde ve dışında temsil etmektir. www.turob.org  

ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı Hakkında:
Türkiye'de sağlıklı, ekonomik ve sürdürülebilir bir geri kazanım sistemi oluşturmak amacıyla 1991 yılında çalışmalarına başlayan ÇEVKO Vakfı; eğitim, bilinçlendirme, iletişim ve kültürel alanlarda faaliyet gösteriyor. Ana, ilk ve ortaöğretim okulları başta olmak üzere tüm eğitim kurumlarında; ambalaj, atık ve geri dönüşüm konularında eğitim vermekte olan ÇEVKO Vakfı, belediyelerle yaptığı işbirlikleriyle model projeler üretiyor. T.C Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında kâğıt, karton, cam, metal, plastik ve kompozit maddelerin geri dönüşümü konusunda “Yetkilendirilmiş Kuruluş” ilan edilen ÇEVKO Vakfı, kar amacı gütmeden varlığını sürdürüyor. ÇEVKO Vakfı, 33 ülkede faaliyet gösteren ve Yeşil Noktayı sembol olarak kullanan geri kazanım organizasyonlarıyla uluslararası düzeyde uzmanlık paylaşımı ve işbirliği etkinlikleri gerçekleştiriyor. www.cevko.org.tr

BİLGİ:
NEDEN GERİ KAZANIM?

--Doğal kaynaklarımız korunur: Ormanlar, su, petrol vb. doğal kaynaklarımızın üretim sürecinde kullanılması sonucu, cam, metal, plastik ve kağıt/karton ambalajlar elde edilmektedir. Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek sureti ile doğal kaynakların verimli olarak kullanılması gerekmektedir. Örneğin; 1 ton kâğıdın geri dönüşüme katılması sonucu 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir. Plastik ambalaj atıklarının geri kazanılması sonucu ise petrolden tasarruf sağlanabilmektedir. Dönüşen her ton cam için, 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.

--Enerji tasarrufu sağlanır: Geri dönüşüm, malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlar. Örneğin; bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden, ham maddeden ürün elde etmeye göre, % 95 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Benzer şekilde katı atıklarda ayrılan kağıdın yeniden işleme sokulması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olanın % 50'si kadardır. Ayrıca %45 oranında su tasarrufu sağlanır. Aynı şekilde cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.

--Ekonomiye katkı sağlanır: Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır. Enerji ve Doğal Kaynakların tüketiminin azaltılması ülke ekonomisi için de büyük önem arz etmektedir. Ayrıca dışarıya bağımlı olduğumuz petrol gibi hammaddelerin tüketiminin azalması sonucu paramız yurtiçinde kalmakta ve ekonomimiz daha iyiye gitmektedir. Geri dönüşüm sonucu oluşan sentetik elyaf gibi ürünlerimizi de yurtdışına satarak ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır.

--Atık miktarı azalır: Geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanarak, bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve enerji kullanılmış olur. Evsel atıkların yaklaşık yoğunluğu 0,6 kg/m3 iken, ambalaj atıklarının yoğunluğunun yaklaşık 0,3 kg/m3 olduğu görülmektedir. Yapılan toplama operasyonlarında evsel atıklar yaklaşık %75-80 oranında sıkıştırılabilirken, ambalaj atıklarında bu oranın yaklaşık %25 olduğu tespit edilmiştir. Ambalaj atıklarını geri kazanılması ile daha fazla evsel atık toplama araçlarında toplanabilmekte, bu durumda toplama ve taşıma maliyetlerini düşürmektedir. Depolama sahalarına daha az gideceğinden, çok yüksek maliyetlerle inşa edilen depolama alanları daha uzun sürelerle kullanılabilmektedir.

--Gelecek için yatırımdır: Dünyanın doğal kaynaklarını ne kadar tasarruflu kullanırsak; bizden sonraki nesiller de o kadar az kaynak sıkıntısı çekecek ve gelecek kuşaklar da doğal kaynaklardan yararlanma olanağı bulacaktır. Bunun yanı sıra ülkemizde geri dönüşüm sektörü her geçen gün gelişmektedir. Bu gelişim, yeni tesislerin kurulmasını ve yeni iş imkânlarının oluşmasını sağlayacaktır.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21