TURİZMİN SESİ
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Güneşli GastroMetro'da düzenlediği Basın Sohbet Toplantısında 2018 yılını gözden geçirdi rakamları paylaştı.
40 MİLYON KİŞİ, 30 MİLYAR DOLAR GELİR
40 milyon kişi, 30 milyar dolar gibi rakamlar çıktı. 2023 yılı hedefleri değiştirdi, daha ileriye götürelim dendi. Türkiye olarak Avrupa’da ilk 10 arasına girmemiz var. Hala gelirleri toplayamamışız. Avrupa’nın en ucuzuyuz. Ne yapıp, edip gelirlerimizi yükseltmemiz lazım. 100 liralık malı 10 liraya satmamalıyız, çeşitlendirmeliyiz.
KÜLTÜR VE GASTRONOMİYE ÖNEM VERMELİYİZ
Atatürk Kültür Merkezi’nin yapılacak olması beni çok sevindiriyor. Kültüre önem vermemiz lazım. Neden İstanbul’da operayı gelip seyretmesinler. Gastronomiye çok önem veriyoruz. 2. gelir getirici hadisedir. Şehir otelciliği için bilhassa daha önemlidir.
2019 YILINDAN ÜMİTLİYİZ, AVRUPALI MÜŞTERİNİN ÜLKEMİZE DÖNMESİNİ SAĞLAMALIYIZ
2019 yılı için beklentilerimiz oldukça olumlu. 2019 yılına ümitle başladık, 2018 yılı rakamlarımız güzel gitti. Artık Avrupalı müşterinin de yavaş yavaş Türkiye’ye dönme çabalarını görüyoruz. Bize asıl para bırakan otel ve müzeleri dolduran müşteri kitlesi Avrupalılardır. O yüzden Avrupalıların ülkemize dönmesini sağlamalıyız. Ocak ayında yaklaşık yüzde 3,5 gerileme var. Genel olarak Dünyada düşüş var ama Ocak ayında gelen sayısı da çok düşük. Ocak ayında Avrupa genelinde de doluluklarda yüzde 0,1 oranında gerileme söz konusu. Doluluklarda Avrupa ortalaması Ocak 2019’da yüzde 58,1. Yani gerileme olsa da Türkiye uzun zaman sonra doluluklarda Avrupa ortalamasının üzerine çıktı. İstanbul dolulukta yüzde 62,9 ile Avrupa ortalamasının daha da üzerinde. İstanbul ve Türkiye doluluk oranlarında Avrupa’da yeniden ilk 10 arasına girmiş görünüyor. Ayrıca Avrupa’da da gerileme yaşanırken Türkiye’de fiyatların artması olumlu bir sinyal. Bu Avrupalı turistteki geri dönüşün sürdüğünü gösteriyor.
ITB BERLİN FUARI’NDA ÖNÜMÜZÜ GÖRECEĞİZ
Geride bıraktığımız Londra, Utrecht, Madrid, Rimini, Kiev gibi tüm turizm fuarlarında Türkiye’ye yükselen ilgiyi gözlemledik. Önümüzdeki hafta Berlin ITB Fuarı’nda da muhtemelen olumlu sinyaller devam edecek. Ancak her zaman ısrarla üzerinde durduğumuz gibi, mutlaka ve mutlaka kişi başı harcamayı, dolayısıyla gelirleri arttırıcı uygulamaları devreye sokmak zorundayız. Turist sayısındaki artıştan daha çok, fiyatlarda yükselme sağlamaya odaklanmak lazım. Bu yıl ve gelecek yılların en önemli çalışması bu olmalı.
BU SENE %10 İLE %15 ARASINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ
Dolulukta düşüş, oda başı gelirlerde artış olmuş. Bu sene hem doluluklarda hem ortalama oda fiyatlarımızda %10 ile %15 arasında artış bekliyoruz.
BAYINDIR ÜLKE BAZINDA PAZAR BEKLENTİLERİNE DEĞİNDİ UKRAYNA’DA BU SENE GİRİŞİM YAPTIK KIŞ SPORLARI VE KÜLTÜR TURLARINA DA TURİST GETİRECEĞİZ
Almanya’da pozitif beklentimiz sürüyor. Ancak Türkiye’ye yoğun seferleri olan iki havayolu şirketi battı. Bu gelişmenin etkilerine dikkat edilmeli. Balkanlara bakınca geçen sene istikrarlı bir yükseliş oldu, bu senede inşallah olacak. Hollanda yeniden 1 milyon barajını aştı, yeniden geçecek gibi görünüyor. Bizde onların hoşuna giden malzeme var. İngiltere’de durgunluk geçen yıl aşıldı. Bu yıl da artış sürecek. Ukrayna’da bu sene bir girişim yaptık. Antalya’nın yanı sıra kış sporları ve kültür turlarına da getireceğiz. İstanbul, Kayseri, Kapadokya gibi bir paket tur düşünüyoruz. İran’da Türkiye için talep yükseliyor, Nevruzla beraber büyük bir hareketlilik bekliyoruz. Rusya çok güzel gelişti, sahil kesimleri kurtarır vaziyette, tatil yörelerine gelişler sağlanıyor. Bu sene de artabilir ama geçen seneki gelişimi göstermeyecek gibi görünüyor. İspanyollar, Güney Amerika güzel harcama yapıyorlar ve çok meraklılar. İtalya’da da güzel artışlar var.
İSTİHDAM SORUNUNA EN İYİ ÇARE TURİZMDİR
İstihdam meselesi herkes tarafından konuşuluyor. Büyük bir istihdam sıkıntısı var, işsizlik arttı. En iyi çare turizmdir, en büyük kısmını turizm kapatır. Tüm turizm sektörünün içinde 2018 yılında 1 milyon kişi istihdam etmiş. 665 bin kişi yiyecek içecek, 260 bin kişi konaklama, 50 bin kişi seyahat acentaları sektöründe çalışıyor.
İSTİHDAMIN 300 BİN KİŞİYİ AŞMASINI BEKLİYORUZ
2015 yılında 219 bin kişi, 2016 yılında 192 bin kişi, 2017 yılında 205 bin kişi, 2018 yılında ise, 260 bin kişi istihdam etmişiz. Demek ki tekrar küçük bir kıpırdanmayla toparlanmaya başlamışız. Biz istihdamın 300 bini aşmasını düşünüyoruz.
PERSONEL ÜCRETLERİ %20 ARTTI
Konaklama sektöründe personel ücretleri ortalama %20 artmış durumda. Personeli kollamak lazım, ama turizm tamamen insan gücüne bağlı ve insan gücü arttıkça maliyetler de artmakta.
BAKANLIKTAN ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ TALEBİNDE BULUNDUK
Çalışma Bakanlığı’ndan taleplerimiz oldu. Esnek çalışma saatleri istedik. Bizim istediğimiz bizi sıkıştırmayın, esnek saatleri verin. Talebeleri ve part-time iş ihtiyacı olanları alıp, bir kısmına çalışma imkanı yaratıp, personel giderlerimizi azaltabilelim. Turizm sektörü için çok önemli.
BİZ TALEBELERİ İSTİHDAM EDİP, SEKTÖRE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Bu sene Meslek Liseleri arası “Sektör Yetenek Avında” Aşçılık yarışması yapıyoruz. Biz aşçılık ile uğraşmıyoruz biz ancak yetişmiş personeli Meslek Liseleri’nden edinebiliriz. Biz ne kadar emek verirsek, bu çocuklar mesleklerine o kadar bağlı kalırlar. Bizim beklentimiz bu çocukları sağa sola kaçırmadan iş verip, nasıl istihdam ederiz diye hazırlamaya çalışıyoruz. İstanbul’da mutfağı olan 12 tane Turizm Meslek Lisesi var. Burada yarıştırıyoruz. Bu çocuklar lüks yerlerde okuyacak çocuklar değil, hepimizin çocukları. Çocuklar gelip, isimlerinin yazılı olduğu aşçılık ceketlerini giyiyorlar. Aralarında rekabet oluyor ve görüyorlar. Gastronometro’da istedikleri tüm materyaller var. Kullanacakları tüm aletler mevcut ve çocuklar bunları burada görüyor ve motive oluyor. Mesleğe karşı daha sıcak bakıyorlar ve yakınlık duyuyorlar. Bu da bizim hoşumuza gidiyor. Bu çocuklara staj imkanı yaratıyoruz. Kendilerini gösterebilme imkanı buluyorlar. Bizim asıl niyetimiz; meslek okullarında çalışan hangi bölüm olursa olsun bütün bölümleri faal hale getirip, çocuklarımızı otellerimize almak. Bu kadar okul varken, kalifiye eleman çıkartabilecekken kaçırmadan kullanmak istiyoruz. Konaklama sektörü olarak meslek liselerinden mezun olan bütün talebelere talibiz. Onlar bizim istihdam kaynağımız. Çocuklar çok güzel gelişme gösterdiler. İmam bayıldı yorumlamışlar, enteresan şeyler vardı ve hepsi çok gayretliydi. Bizi de motive ettiler.
BİZİM RAKAMLARIMIZA DA GÜVENEBİLİRSİNİZ
Bizde BTK yok. Biz de temsilcilikler var. Her bölgenin bir otelcisi oluyor. Bizde çok değer var. Biz kendi bilgilerimizi para verip, yurtdışından alıyoruz. Bizdeki veriler otellerde konaklayan ve yapılan harcamalardır. Bakanlık verileri ise, kapı girişleridir. Evinden 100 km uzakta 24 saat geçiren kişiye turist denir. Bizim rakamlarımıza da güvenebilirsiniz.
KALİFİYE ELEMAN TÜRKÇE DIŞINDA EN AZ 2 DİL BİLMELİ
Ön büroda çalışacak elemanın Türkçenin dışında en az iki dil konuşması lazım. Bir dil çok iyi olmalı, diğeri de ölmeyecek hayatta kalacak kadar olmalı. Arka büroda çalışanın muhasebe bilmesi lazım. Kat hizmetlerinde çalışanın odayı nasıl toparlayacağını bilmesi lazım. Biz bu çocuklara sertifika vermeyi ve hangi vasıfta olduğunu bildirir belge vermeyi düşündük. Sertifika projesi Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkisi ile ulusal yeterlilik belgesi var. Biz standartları hazırladık. KTB, AKTOB, MEB ve TÜROB olarak hazırladık, yürürlülüğe girdi. Orta vadede bu mecburiyet gelecektir. Meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin sertifika alma zorunluluğu yok ama orta vadede bir zorunluluk gelecektir. Sertifika süreci başlayacaktır. Geçerliliği var ancak mecburiyet olmadığı için kimse almıyor. Eğitimli personel sıkıntımız var. Gelen yabancıların çalışma disiplini var. Bizim personelimizde disiplin yok. Yabancıların iş terbiyeleri çok kuvvetli.
FONUN PARASININ NASIL DEĞERLENDİRİLECEĞİ ÖNEMLİ
Biz inanmadığımız şeyin arkasından koşamayız. Önce inanmamız lazım. Dünyayı yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Konaklama vergisi sabit bir rakamdır. Bunun işlemesi için ilk önce kanunları düzenlemek lazım. Bu para nerede toplanacak? Kim harcayacak? Nereye harcayacak? İstanbul toplamışsa büyük çoğunluğu İstanbul için harcanmalı. Kim toplamışsa ona harcanmalı. Aktarma yapılabilir ama %1 olarak işletmeciye değil, konaklayanlara yüklenmesi gerekir.
KONGRELERİN İSTANBUL’DA YAPILMASI İÇİN KARAR VERİLSE EN AZ 2 YILA İHTİYAÇ VAR
Kongre, konferans turizmi için çok küçük kıpraşmalar var. Ama bugün başlasak 2021 yılından önce yapamayız.
GALATAPORT’U DA GİDİP, GÖRMELİYİZ
Kruvaziyer turizmi için dertliyiz. Gidip Galataport’u da görmemiz lazım. Nerde, ne vaziyette görmeliyiz. Bu sene 1 ya da 2 firma başlayacak. İstanbul’a kruvaziyerlerin gelmesini Selanik’te istiyor çünkü buraya gelmeli ki oraya da gitsin. Havaalanı için de endişeliydik, gittik gördük. Dünyada bir ekonomik kriz var.
ATATÜRK HAVALİMANI’NIN OLDUĞU YERE FUAR VE KONGRE MERKEZİ OLABİLİR
Şahsi görüşüm, Yeni havalimanına harcanan paranın bir kısmı harcanarak kamulaştırma yapılarak Yeşilköy’de genişletme yapılamaz mıydı? Atatürk Havalimanı yerine Fuar ve Kongre Merkezi olabileceğini önerdik.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.