TURİZMİN SESİ
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 12 ile 17 Ocak tarihleri arasında, 39. kez düzenlenen Hollanda Utrecht Vakantiebeurs 2010 Turizm Fuarı'na katıldı. T.C. Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin organizasyonu ile ülkemiz, 2010 Vakantiebeurs Turizm Fuarı'na, 750 metrekarelik alanda 38 katılımcı kuruluş ile katılmış olup, fuarın en büyük 10 katılımcısı arasında yer aldı. Bağımsız katılan diğer Türk firmaları ile birlikte Türkiye'nin temsil edildiği toplam alan yaklaşık 1000 metrekareyi buldu. TUROB Standını ziyaret edenlere, İstanbul Guide, İstanbul CD, İstanbul MAP, Türkiye Basketbol Federasyonu Promosyonları verildi.
Türkiye standında, özellikle bölgesel tanıtımlara yer verildiği dikkat çekti. Standı ziyaret edenlerin özellikle; İstanbul, Kapadokya ve Alanya destinasyonlarına ilgi gösterdikleri gözlemlendi. Diğer önemli bir noktada, özellikle İstanbul'a daha önce gelmiş olan bir turistin, ikinci ve sonraki ziyaretlerinde İstanbul'un tarihi yarımada dışındaki farklı yönlerini keşfetmek istemesidir.
Fuar sırasında; Hollandalı tatilcilerin rezervasyonlarını yaparken paket tur almak yerine, online web sitelerinden otel rezervasyonlarını yaptırma ve low-cost uçuşlar aracılığı ile seyahatlerini gerçekleştirme eğilimlerinde oldukları gözlemlendi. Bu, gerek küresel krizin bir yansıması, gerekse internet kullanımının giderek artması olarak yorumlanabilir.
Hollanda Turizm ve Kongre Bürosu'nun verilerine göre; yılda 17,4 milyon Hollandalı iç turizm tatili yaparken, 18,5 milyon Hollandalı yurtdışı tatilini tercih etmektedir. Yurtdışı tatillerinde, ortalama kalış süresi 5 9 gün arasında değişmektedir.
Yurtdışına çıkan Hollandalıların konaklama tercihleri ise hotel, kamp alanları ve apart oteller olarak sıralanmaktadır. Hollandalıların yurt dışı seyahatlerinde tercih ettikleri ilk destinasyon Almanya iken, Fransa, İspanya ve Portekiz onu takip etmektedir. ANVR (Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği ) verilerine göre, AVR üyesi seyahat acenteleri tarafından organize edilen tatillerde Türkiye uçakla gidilen ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yunanistan ve İspanya, Türkiye'yi takip eden ülkelerdir.
Bir önceki yıla oranla yaşanan daralma incelendiğinde Türkiye'ye yapılan rezervasyonlarda %3'lük bir azalış görülürken bu oranların Yunanistan için -%16, İspanya için ise -%14 olduğu dikkat çekmektedir. Bu veriler değerlendirildiğinde devam eden küresel krizden Türkiye'nin en az zararla çıktığı ve zorlaşan ekonomik şartlara rağmen tatil destinasyonu olarak popülaritesini koruduğu çok açıktır
Hollanda`da seyahat eden başlıca kesim 55 yaş üstü ve çocuklu aileler olup, en fazla İstanbul, Alanya, Side, Bodrum ve Marmaris tercih edilmektedir. 2009 yıl sonu verilerine göre İstanbul'a gelen Hollandalı turist sayısı %3,6'lık payla 272.831 olup, tercih edilen periyot ağırlıkla Nisan-Mayıs ve Eylül- Ekim dönemleridir.
Ülkemiz genelinde Hollanda pazarını incelediğimizde; 2009 yılının ilk on bir ayında %4.22'lik payla toplam 1.086.449 Hollandalı turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında % 2.04'lük bir düşüş gözlemlenmektedir.
Hollanda'nın konaklama kapasitesine bakacak olursak; Horeca'nın verilerine göre, Hollanda'da %48 oranla dört yıldızlı oteller ağırlıkta olup, onu %34 ile üç yıldızlı oteller takip etmektedir. Beş yıldızlı otellerin ise, toplamdaki payı% 6'dır. Hollanda'yı ziyaret eden turistler sıralamasında ise, ilk sırada Britanya yer almakta, onu Almanya, Amerika, Belçika ve İspanya takip etmektedir. Bu sıralamada, Amerika günlük 82 Euro/kişi başı (konaklama-ulaşım-transfer hariç) harcama ile ilk sırada yer almaktadır.
SONUÇ
Fuarın, genel ziyaretçi sayısında, geçen yıla oranla az bir düşüş yaşanmıştır. (2009 yılında 132 bin 961 iken, 2010 yılında 117 bin 335'dir)
Dünyadaki marka şehirlerin ve ana turizm destinasyonlarının tanıtım stratejilerine baktığımızda, hepsi ayrı birer etiket olarak tanıtılmış, fuara ülkeleri ile aynı alanda ama bağımsız olarak katılmışlardır. Mayorka / İspanya, Endülüs / İspanya, Kos Adası / Yunanistan örneklerinde olduğu gibi İstanbul da kendi etkisini yaratabilmelidir.
Bunun için uluslar arası turizm fuarlarında İstanbul'un ayrı bir destinasyon olarak tanıtılması gerekmektedir. Fuara gelen ziyaretçilerin, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri ve programı merak etmeleri dikkat çekicidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.