• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Türkler tatili son dakikaya bırakmıyor!

Türkler tatili son dakikaya bırakmıyor!
Bundan yalnızca beş yıl önce “erken rezervasyon” kavramıyla tanışan Türk insanı, artık tatil planlarını son dakikaya bırakmıyor
TURİZMİN SESİ

Tatil.com’un verilerine göre, erken rezervasyonun toplam rezervasyonlardaki payı özellikle son 3 yılda yüzde 45’e ulaşmış durumda. Bu rakam, rezervasyon kampanyalarının hem turizm ekonomisindeki büyümeye hem de tüketici bütçesindeki artan tasarruf miktarına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
 
erken-rezervasyon,-tatil-planlari,tatilcom,2.jpg
 
Metglobal bünyesinde faaliyet gösteren tur operatörü Tatil.com, Aralık ayında başlayan erken rezervasyon döneminin sona ermesinin ardından verilerini açıkladı. Tatil.com verileri, son yıllarda Türk insanının erken rezervasyonu tercih ettiğini ve erken rezervasyonun avantajlarını ortaya koyuyor. Türkler artık tatil planlarını son ana bırakmayarak uçak ve otel rezervasyonlarını aylar öncesinden yapıyor. Bu sayede tatil harcamalarında önemli bir tasarruf fırsatı yakalıyor.
 
600 bin kişiden 600 milyon TL’lik katkı
Tatil.com verilerine göre, oteller ile tur operatörlerinin finansal açıdan güçlük çekmesine neden olan ve genellikle Kasım ayından Nisan ayına kadar süren ölü sezonlarda bile turizm sektörüne büyük bir hareketlilik getiren erken rezervasyon kampanyaları, hayatımıza girdiği ilk yıllarda toplam tatil satışı içerisinde yüzde 10-15’lik bir orana sahipti. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 35’lere, hatta bazı acentelerde yüzde 45’lere kadar çıktı. Bu da erken rezervasyonun turizm ekonomisine doğrudan katkıda bulunmasını sağladı. Son yıllarda seyahat acenteleri üzerinden rezervasyon yapan ortalama 1.5 milyon kişinin yaklaşık yüzde 40’ının erken rezervasyondan faydalandığı görülürken, “erken ve ucuz” tatil yapmak isteyen 600 bin kişinin 550-600 milyon TL’lik ekonomik değer yarattığı ortaya çıkıyor.
 
Avrupalılar erkenci
Tatil.com’un verileri en yoğun erken rezervasyon talebinin İngiltere ve Batı Avrupa ülkelerinden geldiğini ortaya koyuyor ve bu pazarlarda erken rezervasyon oranının yüzde 60’ların üzerinde olduğunun altını çiziyor. Erken rezervasyonda geri kalan ülkeler ise, başta Rusya olmak üzere ağırlıklı olarak Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye ülkeler. 
 
Yurt dışı gemi turları erken rezervasyonda önde 
Aralık, Ocak ve Şubat döneminde daha çok Kemer, Belek, Lara, Side ve Alanya gibi Akdeniz kıyısındaki bölgelere rağbet olurken, Mart ayı ile birlikte Bodrum, Fethiye ve Marmaris erken rezervasyonda yerli ve yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. Yurt dışına yönelik erken rezervasyon kampanyalarına olan ilgi genelde daha düşükken, yurt dışı gemi turlarında ise yüzde 30’luk oranla erken rezervasyon yapılıyor.
 
Yarıya yarıya tasarruf imkanı
Erken rezervasyon taleplerinin Ocak ve Şubat aylarında yoğunlaştığını ve tatilcilerin 5 ila 8 ay öncesinden tatil planı yapmaya başladığını belirten Tatil.com Genel Müdürü Serdar Şahin, tüketicinin erken rezervasyonla elde ettiği tasarruf miktarı hakkında şunları söyledi: “Erken rezervasyon risksiz bir yatırım aracı. Çünkü yalnızca 10 TL’ye iptal sigortası yaparak beklenmedik bir sebeple rezervasyonunuzu iptal etmek durumunda kaldığınızda tüm bedeli koşulsuz olarak sadece üç gün içinde iade alabiliyorsunuz. Aynı zamanda dönemsel bir kampanya. Satın alınan zamana göre yüzde 20’lerden yüzde 50’lere kadar erken rezervasyon indirimine sahip olunabiliyor. Bu avantajlar nedeniyle erken rezervasyon oranı son üç yılda yüzde 45’lere ulaştı. 2015 yılı ise turizm sektörü için çok daha ilginç bir yıl olacak. Ramazan ayının daha erken başlaması ve Haziran ortasında yapılacak genel seçimler sektör için bir hayli zor geçecek bir sezonun habercisi. Bu gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki yıl erken rezervasyonlar değişkenlik gösterebilir. Aralık, Ocak ve Şubat ayları daha yoğun geçerken, Nisan ve Mayıs ayları da daha sakin geçecektir. 17 Temmuz - 31 Ağustos döneminde erken rezervasyon yaptıranlar ise karlı çıkacak çünkü bu dönemlerde son dakika yer bulmak çok daha zor olacak. Diğer taraftan oteller de bu yıl Türk misafirlerin erken rezervasyon performansından oldukça memnun. Bu nedenle önümüzdeki sene oteller iç pazardan daha fazla faydalanmak isteyecek ve daha uygun koşullar sağlayacaktır.” 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21