• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedefleri

Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedefleri
Türkiye'de sağlık turizmine yön veren öncü kuruluşlardan olan Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu başkanı Enginer Birdal ile söyleşi gerçekleştirdik
TURİZMİN SESİ

Sohbetimiz geçmeden önce sizi biraz tanıyabilir miyiz? (Kendinizden bahseder misiniz?)

1965 Kars doğumluyum. Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü’nü bitirmemin ardından yüksek lisans eğitimimi yönetim bilişim sistemleri üzerine gerçekleştirdim. Hali hazırda doktora çalışmalarım devam etmektedir. Öğretmenliği uzun yıllar sürdürmemin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nda Müsteşarlık ve Özel Kalem Müdürlüğü gibi görevlerde yer aldım. 2006 yılında Sağlık Bakanı Özel Kalem Müdürlüğü ve Bakan Müşavirliği görevlerinde bulundum, günümüzde de aynı görevi yürütmekteyim. Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif olarak rol aldım ve birçoğunun kurucu üyesi oldum. Sağlıklı Nesiller Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de eş zamanlı olarak yürütmekteyim. Her iki dernekte de aktif çalışmalarımız devam etmektedir.
 
2.   Sağlık Turizmini nasıl tanımlarsınız?
Tedavi amaçlı olarak farklı bir ülkeye giderek gereken rehabilitasyon gereksinimlerinin sağlanmasına olanak tanıyan turizm türüdür. Sağlık turizmi gelişmiş olan ülkeler uluslararası hasta potansiyelini kullanarak büyüme imkanı yakalarlar. Medikal turizm, ileri yaş ve engelli turizmi, Termal turizm ve SPA-Wellness olarak sınıflandırılır.
 
3. Türkiye'de Sağlık Turizminin bulunduğu nokta nedir?
Son yıllarda, ülkemizin de gelişmiş ülkelerdeki nitelikli sağlık hizmetleriyle rekabet edebilecek düzeye geldiğini görüyoruz. Ülkeye dünyanın dört yanından tedavi amacı ile turistler gelmektedir. 90'lı yıllardan sonra kamu yatırımının yanında sağlık sektörüne de yatırımın arttığı görülebilir. Bu açıdan bakıldığında; Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeye gelindiği müjdelenebilir. Yapım ve işletme bakımından yüksek maliyetleri olan sağlık tesislerinin yurtdışı pazarlara açılması bu maliyetlerin azaltılması noktasında giderek zorunlu bir durum almıştır. Ülkenin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü sağlık turizminde Türkiye'nin önemli avantajları arasında yer almaktadır. 
 
4.Toplumda Sağlık Turizmi ne kadar biliniyor, bilinirliğine yönelik ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
Sağlık turizmi henüz ve maalesefki toplumca çok bilinen bir dal değil. Sektörün tanınırlılığının arttırılması sağlandığı taktirde yatırımcılarında bu sektöre kaymaları beklenmektedir. Bu sektörde doğru koşullar ve disiplin sağlandığında harika geri dönüşler almamak imkansız. Bu noktada Türkiye Sağlık Turizm Derneği bir yandan sektörel çalışmalarını sürdürürken bir yandan da farkındalık yaratma, bilinçlendirme seneryoları üzerine projeler geliştirmektedir. 
 
5. Türkiye Sağlık Turizmi Derneği olarak ne tür çalışmalar, faaliyetler gerçekleştirmektesiniz?
Her yıl düzenlenen «Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi, 
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Yönetim Eğitimi, Türkiye-Yemen Sağlık Turizmi Yurt Dışı İş Gezisi ve ÇalıştayıTürkiye-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sağlık Turizmi İşbirliği Çalıştayı / Gençlere ve Kadınlara Yönelik Alternatifİş İmkanı: Gastronomi ve Dünya Mutfakları Sağlık Hukuku Eğitimi,
 Sağlık Turizmi ve Hastane Yöneticiliği Sertifika Programı,Mesleki ve Tıbbi İngilizce Dil Eğitimi, Uluslararası Çalıştaylar, Ulusal Sağlık Turizmi Makale Yarışması,Yurtiçi Kongre/Fuar Organizasyonları,Yurtdışı Kongre/Fuar Organizasyonları olarak sıralanmaktadır.
 
6. Her yıl düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi'nden bahseder misiniz? (Katkıları-amaç ve sonuçları nelerdir?)
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği olarak Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedeflerine ulaşması için 10 yıldan bu yana yürütülmektedir. Sektöre vizyon katmak, sinerji ve işbirliklerini artırmak, yeni fırsatlar oluşturmak ve Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedeflerine ulaşmasına katkı sağlanmasını amaçlar. Kongre ile Türkiye’nin büyük potansiyelinin sektöre yatırım yapan kuruluşlara yepyeni fırsatlar oluşturması adına önemli bir buluşma noktasıdır. Kongre ile tanıtım pazarlama faaliyetleri ve iş görüşmeleri etkin biçimde sağlanacaktır.
 
7. Dernek bünyesinde birçok proje gerçekleştirdiğinizden bahsetmiştik. Son projenizde start vermiş bulunuyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finans edilen, Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamındaki Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar Projesi'nden bahseder misiniz? Proje neyi amaçlıyor?
 
Engelsiz Sağlık ile Yeni Hayatlar Projesi; dezavantajlı grupların mesleki gelişimini arttırarak sağlık turizmi alanında istihdam edilmelerini öngören bir eğitim programıdır. Bu doğrultuda geliştirilmiş olan program, 3 ayrı eğitimden oluşmaktadır. Verilecek olan eğitimler sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını karşılayacak niteliktedir. Alınan eğitimler sonrasında edinilen mesleklerin sürekliliği bulunmaktadır.
 
8. Eğitim programları ve süresi ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
kriterlere uygun 66 katılımcının belirlenmesinin ardından, projenin ilk 3 aylık döneminde mesleki ve kişisel gelişimlere yönelik olarak belirlenen eğitimler verilecektir.
Proje kapsamında verilecek olan eğitimler sektörünün beklentilerine ve ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilmiştir.
 
• Mesleki İngilizce Eğitimi
• Çağrı Merkezi Operatörü Eğitimi
• Kat Hizmetleri Eğitimi
 
9. Eğitim programı ne zaman başlayacak ve kimler katılabiliecek?
Aranan kriterler; 
18-45 yaş aralığında,
 Engel raporuna sahip,
 En az ilkokul mezunu,
 Kişisel bakımlarına özen gösteren,
 Temiz ve düzenli,
 Kendini ifade edebilme özelliğine sahip,
 Mesleki İngilizce Eğitimi alacak olan kişilerin temel düzeyde  
 ingilizce bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. 
Eğitimlerin mayıs ayı itibari ile başlanması öngörülmektedir. 
 
10.  Proje sonrası kazanımlar ve sonuç çıktılarından bahsedersek neler söyleyebilirsiniz?
 
Sağlık Turizmi Çağrı Merkezi'nin açılması
İstihdam Rehberlik Masasının kurulması
Uluslararası Fuar ve Kongre Katılımı gerçekleştirilmesi
 
Detaylı bilgi ve ön kayıt için;
 
http://yenihayatenstitusu.org/ adresine başvurabilirsiniz.
 
 
Telefon: 0(312) 431 64 17
Fax: 0(312) 431 66 49
Adres: Meşrutiyet Caddesi 46/24 Kızılay/Ankara
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21