• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK OLUYOR

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK OLUYOR
Gonzi, Türkiye'nin AB üyeliğine verdikleri önemi ve bu desteğin süreceğini yineledi

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dr. Tonio Borg, bugün Malta'ya resmi bir ziyarette bulunan Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile ikili görüşme gerçekleştirmiştir. Görüşmeler, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım imkanlarının artırılmasına yönelik muhtemel yollar üzerinde yoğunlaşmıştır.
Başbakan Yardımcısı Dr. Borg, Malta ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu ifade etmiştir. Türkiye, Malta'daki ilk büyükelçiliğini Ekim 2009'da açmıştır. Malta ise, Mart 2009'da İstanbul'da bir başkonsolosluk açmıştır. Bu gelişmeler, iki ülke arasındaki ticareti ve yatırımları daha da geliştirecek somut adımlardır.

Bakan Borg, iki ülke arasında 12 adet ikili anlaşmaya dayanan iki taraflı güçlü bir yasal çerçeve bulunduğunu işaret etmiştir. İmzalanan son iki anlaşma, Türkiye-Malta İş Konseyi'nin kurulmasına ilişkin Anlaşma ile çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin Anlaşmadır. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dr. Tonio Borg, Temmuz 2011'de imzalanan Çifte Vergilendirme Anlaşması'na atıfta bulunarak, Türk tarafının bu Anlaşmayı onayladığını ifade etmiştir.

Dr. Borg, Malta ve Türkiye'nin, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi bakımından işbirliği yapabilecekleri birkaç önemli alana işaret etmiştir. Denizcilik sektörü, bu işbirliği alanlarının başında gelmektedir. Borg, Malta'nın halihazırda dünyadaki altıncı en büyük gemi filosuna ve Avrupa'daki en büyük gemi siciline sahip olduğunu belirtmiştir. Malta bayrağının itibarlı bir yeri vardır ve Malta yıllardır beyaz listedeki yerini korumaktadır. Türkiye'nin Malta'da kayıtlı 165'ten fazla grostonluk gemisi bulunmaktadır ve bu rakam, yurtdışında kayıtlı Türk gemilerinin % 30'undan fazlasına tekabül etmektedir.

Türkiye-Malta İş Konseyi'ne atıfta bulunan Dr. Borg, bu Konsey'in yatırımları artıracak büyük girişimlerin yapılmasına yardımcı olduğunu belirtmiştir. İki ülke arasındaki ticaret, 2010 yılında rekor düzeye yükselerek 70 milyon avroya ulaşmıştır. İthalatta, 2008 yılı öncesinde uluslararası piyasalarda yaşanan ekonomik durgunluk henüz aşılamamakla birlikte, % 80 oranında artış kaydedilmiştir.

Eylül 2007'de Malta'da imzalanan ve Malta ve Türkiye başlıklarını içeren, Türkiye-Malta İş Konseyi'nin kurulmasına ilişkin Anlaşma, iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin artmasına ve desteklenmesine büyük oranda katkıda bulunmuş, iş çevreleri arasında doğrudan teması kolaylaştırmış ve ticaret ve yatırım imkanlarını geliştirmiştir.
Taraflar, Türkiye'nin AB üyeliği hedefini görüşmüştür. Dr. Borg, Malta'nın, gerekli tüm kriterleri karşılaması durumunda Türkiye'nin katılım müzakerelerine tam destek verdiğini belirtmiştir. Malta, Türkiye'de gerçekleştirilen reform ve değişimlerin, müzakerelerin ilerleme hızını belirlemesi gerektiğine inanmaktadır.

Malta Denizcilik Kurumu'nda kayıtlı ticaret gemisi sayısı: 211
Türklerin hisse sahibi olduğu Malta'da kayıtlı şirket sayısı: 379

İki Ülke Arasında Ticaret
İki ülke arasında, 2010 yılında da rekor seviyelerde olan dış ticaret, yaklaşık 260 milyon avrodan 330 milyon avroya yükselerek 2011 yılında da artış göstermeye devam etmiştir. Bu artıştaki en büyük etken ise, 2010 yılında 3,6 milyon avrodan, şaşırtıcı bir biçimde 239,5 milyon avroya yükselen fosil yakıtlar olmuştur. 2010 yılında 33,2 milyon avro olan dış ticaret açığı, Türkiye'nin lehine gelişerek % 35'lik bir artış kaydetmiş ve geçen sene 44,9 milyon avro olmuştur.

İthalat, fosil yakıtların (2010 yılında 1,1 milyon avro, 2011 yılında ise 72 milyon avro) ve gemi ve teknelerin (önceki yıl 13 milyon avro, 2011 yılında 34 milyon avro) değerlerinde kaydedilen önemli artışlar sebebiyle, 2011 yılında % 176 artmıştır. İthalat yelpazesi oldukça geniş olup, fosil yakıtlar (% 51), elektrikli makineler (% 4), makineler ve mekanik araçlar (% 3), demir-çelik (% 3), plastik ürünler (% 3), gemi ve tekneler (%24) ile demir-çelik ürünleri (% 3) başlıca ürün kategorilerinden oluşmaktadır.
Türkiye'ye ihraç edilen ürünler ise 5 ürünle sınırlı kalmaktadır. Bunlar; fosil yakıtlar (% 89), makineler ve mekanik araçlar (% 9), demir ve çelik (% 4), örgü ya da kroşelenmiş kumaşlar (% 3), tıbbi ürünler (% 1) ve organik kimyasallardır (% 1).

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21