TURİZMİN SESİ
Gizem Şalcıgil White, 2012 yılından beri Kurukahveci Mehmet Efendi işbirliğ 2012 yılından beri Kurukahveci Mehmet Efendi işbirliğinde “Türk Kahvesi Kamyonu” ile Türk ve yabancı toplumlar arasında kültürel köprüler kurmak için dünyayı şehir şehir dolaşıyor. Bu nedenle, Turkish Coffee Lady olarak bilinen Şalcıgil White, Türk kahvesini Amerikalılara daha ulaşılabilir kılmak için ortakları ile beraber 3 Aralık 2017’de ABD’deki ilk ve tek otantik Türk kahvesi kafe zincirini başlattı. 3-5 Mart 2019’da ‘İstanbul’ isimli gurme ürününü ilk kez Amerikalıların beğenisine New York Kahve Festivalinde sundu. Gizem Şalcıgil White, 12 Mart günü İstanbul’da gerçekleşen 2. Global Gastronomi Zirvesinde Türk kahvesine ilişkin çok önemli açıklamalar yaptı.
500 yıllık Türk kahvesi külturünü daha etkili şekilde tanıtmak adına yurtdışında 10 senedir gönüllü faaliyetler yapan Gizem Şalcıgil White, nam-ı diğer Turkish Coffee Lady, “Kahve Diplomasisinin 40 Yıllık Hatırı” temalı sunumunu TURYİD Derneği tarafından 12 Mart tarihinde düzenlenen 2. Global GastroEkonomi Zirvesi kapsamında Arzum Okka’nın katkılarıyla gerçekleştirdi. 2009 yılından beri ülke markalaştırma ve kültürel diplomasi alanında önemli çalışmalara imza atan White, yurtdışında markalaşması için Türk kahvesinin dünyanın en eski kahve pişirme yöntemi olduğuna daha fazla vurgu yapılması gerektiğini belirtti.
Gizem Şalcıgil White’ın konuşmasından ana başlıklar şu şekildedir:
“Tarih kitapçıklarında ve Türkiye tanıtım broşürlerinde hep şöyle yazar: “Kahveyi Avrupa ile Türkler tanıştırdı. Biz toplum olarak bundan dolayı gurur duyarız, ama o cümleye bir nokta koyarız, hikaye orada bitirilir. Oysaki asıl hikaye ondan sonra başlıyor. Artık, o noktayı bir virgüle çevirip kahve ve kahvehane kültürünün dünyaya bizim topraklarımızdan yayılma hikayesini Türkiye tanıtımları kapsamında bir strateji olarak benimsemeliyiz. Ana misyonumuz Türkiye markasını güçlendirmek için kahvenin Türkiye çağrışımı yapmasını sağlamak olmalıdır”.
“Türkiye’nin dünya ekonomisinden daha fazla pay alan güçlü bir ülke olması için dünyaya olan katkılarını vurgulaması büyük önem taşımaktadır. Türk kahvesi dünyanın ilk kahve pişirme yöntemidir ve bugün 100 milyar dolar değerindeki kahve sektörünün oluşmasına 500 yıl önce önayak olmuştur. 16. yüzyılda Türkler tarafından icat edilen cevzeyi artık sadece bir mutfak aksesuarı olarak görmeyip tarihsel değerini de dünyaya anlatmamız gerekiyor. Bugün birçok dünya markasından çok daha önemli bir kültürel değerimiz var. 500 yıllık kültürel mirasımız olan Türk kahvesi geleneği asırlardır hoşgörü, barış ve dostluğu simgeliyor, ve günümüzde toplumlararası güçlü külturel köprüler kurulması adına büyük önem taşıyor. ”
“Bugün dünyanın kalbine giden yol kahveden geçiyor. Ancak, günde 400 milyon adet kahve tüketilen Amerika’daki kahve zincirlerinin menüsünde Türk kahvesi almıyor. Çünkü kahvenin ve günümüzde çok popüler olan kahvehane kültürünün İstanbul’dan yayıldığını dünyaya anlatmakta çok geciktik. Öte yandan, şu anda hızla büyüyen bir gurme kahve trendi var, ve insanlar artık kahve ritüellerini birebir deneyimlemek istiyor. Türk kahvesi dünyanın ilk gurme kahvesi olması nedeniyle bu trend rüzgarını yakalayıp ABD ve dünya pazarındaki payını artırabilir. Bu bağlamda, Turkish Coffee Lady olarak kahve uzmanı Cenk Girginol’un danışmanlığında hazırladığımız ve “İstanbul” ismini verdiğimiz çok özel bir harmanla kahve pazarına Türk kahvesinin izini taşımaya hazırlanıyoruz. Aynı zamanda cezve tadında kahve pişiren Arzum Okka Türk kahvesi makinesinin sağlayacağı teknolojik avantajlarla da Türk kahve kültürümüzle Amerikalıların günlük hayatına bir değer kazandıracağız.”
Türkiye’nin ülke markalaşma sürecinde gastrodiplomasisi alanında yatırımlar yapmasının çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Gizem Şalcıgil White konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Şimdi en önemli kültürel değerimiz Türk kahvemizi koruma ve tanıtma zamanı. Herkesi Türk kahvesini bir dünya markası yapmaya katkıda bulunmaya davet ediyorum”.
Gizem Şalcıgil White kimdir?
2009 yılından beri yurtdışında Türk kahvesinin gönüllü elçiliğini yapan ve Turkish Coffee Lady olarak tanınan Gizem Şalcıgil White, ödüllü Gezici Türk Kahvesi Evi (Turkish Coffee Truck)’ın kurucusudur.
Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans mezunu olan White, yüksek lisansını 2007 yılında Boston Emerson Kolejinde Küresel İletişim ve Pazarlama üzerine yaptı. Bir grup çalışma arkadaşı ile beraber 2009 yılında Türkiye’nin ilk dijital kahve evi olan Turkayfe.org isimli sosyal iletişim ağını kurdu. 2011-2016 yılları arasında Vaşington Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları’da halkla ilişkiler üzerine, sonrasında Dünya Bankası kapsamında faaliyet gösteren bir kadın destek vakfında program geliştirme koordinatorü olarak çalıştı. 2014 yılında “Gezici Türk Kahvesi Evi” projesinden ötürü İstanbul Turist Rehberleri Birliği tarafından "Kültürel Sürdürülebilirlik" ödülüne layık görüldü. 2015 yılında JCI International tarafından kültür dalında Türkiye’nin “En Başarılı Genci” seçildi. 2017 Mart ayında Turk of America dergisi tarafından kendisine "ABD'nin (40 yaş altı) En Etkin 40 Türk Amerikalı Genci” ödülü verildi. Dört yıl boyunca Vaşington Türk Amerikan Derneği’nin başkanlığını ve Washington Türk Festivali’nin eşbaşkanlığını yürüttü. Eşi ve 15 aylık kızı ile Virginia eyaletinde yaşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.