TURİZMİN SESİ
Türk ve Alman iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği Forum, T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young, DEİK/Enerji İş Konseyi Başkanı Murtaza Ata, E.ON Yönetim Kurulu Başkanı Johannes Teyssen ve 400’den fazla Türk ve Alman iş insanının katılımları ile gerçekleşti.
T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya ile Türkiye arasında enerjideki iş birliği potansiyelinin hayata geçirilmesi için Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile forumda bir niyet mektubu imzalayacaklarını söyledi. Niyet mektubunda yer alan iş birliği alanlarında çalışmaların süratle ve sonuç odaklı devam ettirileceğini belirten Dönmez, belirli bir seviyeye ulaşan ikili iş birliğinin daha da geliştireceğine inandığını söyledi. Avrupa Birliği'nin enerjide yapacağı stratejik hamlelerin yolunun Türkiye'den geçtiğini vurgulayan Dönmez, Türkiye’nin artan jeopolitik konumunun öneminin "Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar" tezini her geçen gün pekiştirdiğini söyledi.
Türk-Alman Enerji Forumunun ilkinin 2013 yılında Ankara’da gerçekleştirildiğini belirten Dönmez, bu yıl içinde iki ülke yetkilileri arasında gerçekleştirilen toplantılar neticesinde, enerji alanındaki iş birliğinin canlandırılarak daha ileri bir seviyeye taşınması, spesifik hedef ve amaçların belirlenmesi amacıyla bir "yol haritası" oluşturulduğunu ifade etti. Dönmez, “Türk-Alman ortaklığını daha ileri seviyelere taşımak için iki ülkenin iş insanlarının üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapmaları sürecinde Alman enerji şirketleri ve finans kurumları, finansmanın yanı sıra teknolojilerini, uzmanlıklarını ve bilgilerini ülkemize getirerek bu süreçte son derece önemli bir rol üstlenmişlerdir” dedi.
Enerji alanında çalışma grupları oluşturulmalı
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Almanya’nın enerji üreten lider bir ülke konumunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa'nın bir parçası olduğunu belirten Altmaier, “Güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman birçok şeyi başarabiliriz" dedi. Ekonomilerini geliştirmek isteyen tüm ülkeler için sürdürülebilir enerjinin gerekli olduğunu vurgulayan Altmaier, Almanya'nın 2022 yılına kadar nükleer enerjiden tamamen çıkmış olacağını söyledi. Altmaier, diğer ülkelerin nükleer enerji kullanmaya devam edeceğini ve güvenlik konusunda büyük tecrübe gerektiren bu konuda Türkiye ile Almanya’nın iş birliği yapılabileceğini ifade etti.
Enerji tüketiminin ve ekonomik büyümenin bir korelasyonda ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Altmaier, Almanya'nın bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, linyit ve kömürden yenilenebilir enerjilere yönelmek istediklerini söyledi. Almanya’da yenilenebilir enerjide laboratuvar çalışmaları yapıldığına burgu yapan Altmaier, bu alanlarda çalışma gruplarının oluşmasını hedeflediklerini söyledi. Türkiye ve Almanya hükümetlerinin iş birliğine hazır olduğunu belirten Altmaier, "Bu ilişkiler çevresinde ağlar oluşturmalı, çok somut projeleri ele almalıyız. Çerçeve koşulları tartışmalıyız. Gelecek forumun Berlin'de yapılmasını istiyoruz. Türkiye zor ekonomik şartlar atlattı, bazı sorunlarımız oldu ancak biz geleceğe bakmalıyız" dedi.
“Alman firmalarının yatırımlarından memnunuz”
DEİK Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ay kadar önce Almanya ziyaretinde, Alman iş dünyasının üst yöneticileri ile bir araya geldiklerini hatırlatarak, ziyarette aynı toplantının benzer ayaklarının Türkiye'de de yapılmasının kararlaştırıldığını dile getirdi. Olpak, iki gündür gerçekleştirilen faaliyetlerin bu ayakların bir kısmını oluşturduğunu ifade ederek, Alman firmalarının Türkiye'deki yaptığı yatırımlara değindi ve Alman firmalarının uzun yıllardır Türkiye'deki yatırımlarından memnun olduklarını ifade etti.
“Afrika’daki iş birliği fırsatlarını ihmal etmeyelim”
Olpak, iki ülkenin üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaları konusunda kendilerine ulaşan talepler olduğunu belirterek, "Türk ve Alman firmalarının karşılıklı yatırımlarından memnunuz ama üçüncü ülkeler çok konuştuğumuz ama birlikte hareket etme konusunda fazla başarılı olamadığımız bir konu" dedi. DEİK'in 43 iş konseyi ile Afrika'da yoğun olarak faaliyet gösterdiğini aktaran Olpak, Afrika tarafında da talep olduğuna dikkat çekti. Avrupa ülkelerinin DEİK ya da farklı kurumların organizasyonuyla iş birliği için sık sık bir araya geldiğini belirten Olpak, “Fırsatları konuşuyoruz. Fırsatların bu boyutunu ihmal etmeyelim" dedi.
Enerji verimliliği alanındaki iş birlikleri öne çıkıyor
Enerji alanında faaliyet gösteren firma olarak, fosil yakıtlardan ayrılarak daha yeşil bir gelecek için çaba gösterdiklerini söyleyen Alman E.ON firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Johannes Teyssen, “Bu anlamda Türkiye ve Almanya'da fırsatlar var. Fosil yakıtlardan bağımsızlığımızı kazanabiliriz” dedi. Türkiye'de Sabancı Holding ile çalıştıklarını ve bugüne kadar 11 milyar dolar tutarında yatırım yaptıklarını kaydeden Teyssen, teşviklerin önemine dikkat çekti. Teyssen, İstikrar ve güven ortamının yeniden yaratılmasının önemine işaret etti.Açılış konuşmalarının ardından forumda T.C. Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier arasında “iyi niyet mektubu anlaşması”, Jesder ile BVG arasında “İşbirliği Protokolü”, Mapso Enerji ile Jeotermal Grup arasında “İşbirliği Protokolü” ve TEMSAN ile Siemens arasında “Niyet Mektubu Anlaşması” imzalandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.