• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TÜRK ŞARAPLARI İNGİLTERE’DE SATIŞTA

TÜRK ŞARAPLARI İNGİLTERE’DE SATIŞTA
Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey), bugünlerde iki başarıyı birlikte kutluyor

TURİZMİN SESİ


Decanter Dergisi'nin Dünya Şarapları Yarışması'na katılan Türk şaraplarının yüzde 83'ü ödül aldı ve Türk şarapları Mayıs 2012 itibarıyla İngiltere'de başta Marks & Spencer olmak üzere Laithwaites, The Wine Society, Thierry's, Berkmann ve The Sunday Times tarafından satılmaya başlandı. Ülkemizin dünyanın dördüncü büyük bağ alanına ve altıncı büyük üzüm üretimine sahip olmasına rağmen kaynaklarının sadece yüzde 3'ünü kullanıyor olmasına dikkat çeken Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey) Türkiye'nin önde gelen şarap üreticilerinin, Türk şaraplarını kaliteyle anılan jenerik bir marka olarak tanıtmak ve Türkiye'nin şarap ihracatını artırmak amacıyla bir araya gelmesiyle 2008 yılında kuruldu.

Türkiye'nin 15'te biri kadar bağı olan ülkelerin bizden 100 kat fazla değerde (yaklaşık 1 milyar dolar) ihracat yapıyor olmasından hareketle WoT; şarap ihracatını artırmak için 2008'den itibaren İngiltere, Almanya, Fransa, Hong Kong ve Türkiye'de çeşitli etkinliklerle çalışmalarını sürdürdü. Bu kapsamda, konusunda dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan ve 22-24 Mayıs 2012 tarihlerinde düzenlenen London International Wine Fair / Londra Uluslararası Şarap Fuarı'na Türk şarap üreticileri dördüncü kez “Wines of Turkey” çatısı altında katıldı. Decanter Dergisi'nin düzenlediği ve burada sonuçları açıklanan Dünya Şarapları Yarışması'na katılan Türk şaraplarının yüzde 83'ü ödül aldı. Böylece Türk şarapları bu yıl Decanter, IWS ve IWSC uluslararası şarap yarışmalarından toplam 270 adet gümüş ve bronz madalya almış oldu. Decander'de bu yıl altın madalya ortalaması yüzde 2.5 iken Türk şaraplarının altın madalya ortalaması yüzde 5'e çıktı.

Decanter'in Ödül verdiği şaraplar:
Regional Trophy / Güney ve Doğu Akdeniz Bölgesinin En iyi Şarapları
• Suvla / Grand Reserve Roussane Marsanne 2011 Trakya (10 pound üstü)
• Pamukkale / Anfora Cabarnet Sauvignon 2009 Ege (10 pound altı)
• Kavaklıdere / Pendore Öküzgözü 2009 Ege (10 pound üstü)

Decanter Altın Madalya
• Pamukkale / Anfora Merlot 2009 Ege (10 pound altı)
• LA Organik / Mon Reve Chardonnay – Chenin Blanc 2010 Ege (10 pound üstü)

(Altın madalya 90 – 100 puan arası alan şaraplara veriliyor.)
Türk şarapları artık İngiltere'de satışa sunuluyor
Bu çalışmaların önemli bir sonucu olarak bugüne kadar yalnızca etnik pazar adıyla (yoğun olarak ilgili ülkelerdeki Türk müşterilere hizmet veren) mekanlarda satılan bir şarap statüsünde olan Türk şarapları, başta İngiltere olmak üzere prestijli ulusal ve uluslararası zincir mağazalarda bulunacak. 2008 yılından bu yana uluslararası fuarlara etkin olarak katılan WoT'un 2011 yılında Londra Vinopolis'te düzenlediği “From Vitis to Vinifera Konferansı” Türk şarapları için bir dönüm noktası oldu ve uluslararası pazarların Türk şaraplarına bakış açısı değişti. Konferansı takip eden Londra Fuarı'ndan sonra Türk şaraplarının listelenmesine yönelik görüşmelere başlandı.

Marks & Spencer'da Ağustos 2011'de Londra'da WoT tarafından yapılan özel tadımın ardından, bugünkü başarı elde edildi. Türk şarapları 2012 yılından başlayarak İngiltere'de Marks&Spencer, Laithwaites, The Wine Society, Thierry's, Berkmann ve The Sunday Times tarafından listelendi. Bu konuda açıklamalarda bulunan WoT Direktörü Taner Öğütoğlu, “WoT'un uluslararası başarısında en önemli etkenler, artan kaliteyle birlikte, sektörde yer alan büyük küçük, eski yeni tüm üreticilerin “istikrarlı bir şekilde” birlikte çalışabileceklerini somut olarak göstermesi ve firmaların Wines of Turkey çatısı altında tek bir jenerik marka olarak hareket etmeleri. Bu başarıda listelenen üretcilerin payı doğal olarak çok büyük; ancak en az aynı derecede Wines of Turkey Platformu çalışmalarına destek olan veya katılan Doluca, Kayra, Kocabağ, Gülor, LA, Suvla ve Urla gibi tüm üye üreticilerin payları var. Bizce Türkiye, on yıl içerisinde dünyanın önemli şarap ihracatçılarından biri olacak. Bunlar ise çok önemli adımlar. İngiltere'yi yakında Avusturya da takip edecek. Prowein 2012 Fuarı'nda WoT'un organize ettiği Jason Turner tadımının ardından Avusturya'nın meşhur şarap mağaza zinciri Wein & Co da Türk şaraplarını listeleme kararı aldı.

Türkiye dünya şarap yazarlarını ağırlıyor
Türk şarap sektörü açısından bir başka önemli gelişme ise; WoT'un ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Uluslararası Dijital Şarap İletişimi Konferansı (EWBC 2012) kapsamında 9 – 11 Kasım 2012 tarihlerinde İzmir'de düzenlenecek olması. Konferans; dünyanın turizm, gurme gıda ve şarap sektöründeki önemli sosyal medya yazarları ile kanaat önderlerinin aralarında bulunduğu 35 ülkeden yaklaşık 350 katılımcıyı bir araya getirecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21