Festival, Çin Kültür Bakanlığı’nın ana sponsorluğunda Siçuan Halk Meclisi ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Türkiye ilk kez bu festivale davetli olarak katılıyor.15 -23 Haziran 2013 tarihleri arasında devam eden festivalin, ilki 2007 yılında gercekleştirilmiş olup iki yılda bir yapılmaktadır. Etkinlik; Uluslararası kültürel alışverişi gerçekleştirmek, Çin Kültürünün etkilerini sunmak, maddi olmayan kültürel mirasları sergilemek, kültürel mirası koruma deneyimlerini paylaşmak, koruma konusunda halkın dikkatini çekmek ve Chengdu şehrinin uluslararası tanınırlığını arttırmaktır. Festivalde uluslararası sergiler, konferanslar, tematik performanslar, geleneksel drama gösterileri, etnik ve folklorik dans gösterileri gerçekleştirilmektedir. Uluslararası maddi olmayan tematik kültürel miraslar festivalinde 2000 in üzerinde kültürel konu sergilenmektedir. Bu eserler 70’in üzerinde ulusal ve uluslararası katılımcı kurum tarafından sunulmaktadır. Uluslararası konferansta ise maddi olmayan kültürel mirasları koruma üzerine Chengdu manifestosu yayınlanmıştır. Festivalin destekçileri: Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Siçuan Eyaleti Halk Meclisi, Unesco’nun Çin Ulusal Komisyonu ve Unesco'dur.
MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ FESTİVALDE
Ülkemizden ilk defa bir kurumun davet edildiği 4. Uluslararası Maddi Olmayan Tematik Kültürel Miraslar Festivali’nde, bir çok ülkenin geleneksel sanatlarının eserleri ve uygulama teknikleri, ustaları tarafından festival ziyaretçilerine sunulmaktadır.
Bu kapsamda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları bölümünden hat, tezhip ve klasik cilt sanatı alanlarında sanatçı öğretim üyelerimiz, rektör yardımcısı Prof. Caner Karavit başkanlığında Tezhip hocası Yrd. Doç. Münevver Üçer, Hat hocası Yrd. Doç. Pınar Doğu Ezmen ve Cilt sanatçısı Araşt. Gör. Gürcan Mavili tarafından temsil edilmektedir. Sergide ayrıca Hattat Yrd. Doç. Hüseyin Gündüz ve Prof. Faruk Taşkale hocalarımızın da eserleri katılımcı diğer hocalarımızın eserleri ile bir arada sergilenmektedir.Geleneksel sanatlarımıza ait 23 çalışmadan oluşan serginin yanı sıra hat, tezhip ve cilt çalışmaları uygulamalı olarak yerli ve yabancı ziyaretçilere gösterilmektedir. MSGSÜ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin standı yoğun ilgi görmekte ve Çin ulusal basınında da geniş yer almaktadır.
GELENEKSEL KİTAP SANATLARIMIZA ÇİN’DE BÜYÜK İLGİ
MSGSÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip anasanat dalı Öğretim üyesi Duayen Tezhip hocamız Yrd.Doç. Münevver Üçer, Vatikan’daki sergisinin ardından Çin’in Chengdu kentinde de sanat severlerle tezhipli eserlerini buluşturdu. Münevver Üçer’in eserlerinin yanı sıra sergide Pınar Doğu Ezmen, Gürcan Mavili, Faruk Taşkale, Hüseyin Gündüz hocaların eserleri de birarada sergilenmekte ve büyük bir ilgi görmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.