• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Türk Kızılayı TÜRSAB’da Seminer Verdi

Türk Kızılayı TÜRSAB’da  Seminer Verdi
TÜRSAB ve Türk Kızılayı işbirliği ile acentelere depremden korunma ve ilk yardım semineri verdi

TURİZMİN SESİ


TÜRSAB Doğa Macera ve Sürdürülebilir İhtisas Komitesi Sevinç Akdoğan yönetiminde  Türk Kızılayı Ankara  İlkyardım Eğitim Merkezi Ercan Geneci ve Tayfun Kalsın, Afetten korunma Bilinci ve Acil Durum ilk yardım semineri Acentelere yönelik gerçekleştirildi.Türk Kızılayı, Ankara  İlkyardım Eğitim Merkezi eğitimcilerince Acentalara Depremden korunma ve  ilk yardım semineri verdi. Türk Kızılayı, Ankara  İlkyardım Eğitim Merkezi Ercan Geneci, TÜRSAB Merkez Binasında Acentalara ve merkez bina çalışanlarına yönelik düzenlenen seminerdeki konuşmasında, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu bu nedenle tedbirli olmak gerektiğini bildirdi.

turk-kizilayi-tursab-,-sevinc-akdogan,-ercan-geneci,-tayfun-kalsin,.jpg

AFETLER İÇİN BİLİNÇLENMELİ
Afet gelmeden önce toplumsal bir bilince ulaşmanın önemini vurgulayan Ercan Geneci, “Türkiye depreme karşı riskli bir coğrafyada bulunuyor, O gün kapımıza gelmeden herkes üzerine düşeni yapmalıdır“ dedi. Rahmetli Ahmet Mete Işıkara hocamız derdi ki Deprem Doğudan Batıya göç ediyor. Ne kadar doğru söylemiş  deprem hayatın gerçeği… İstatistiklere göre 2014 yılında deprem bekleniyordu ancak yeteri kadar enerji birikmediğinden olmadı ama deprem bekleniyor.

turk-kizilayi-tursab-,-sevinc-akdogan,-ercan-geneci,-tayfun-kalsin,21.jpg

DEPREM ÇÖLDE OLSA NE YAPARSINIZ?
Depremde çölde olduğunuzu varsayarsak, bir depreme yakalandınız ne olabilir? Sarsılırsınız ve geçer ama binada olursanız,  bina bir de çürük ise içinden çıkamaz ve hayatınızı kaybedersiniz. Afetlerden korunmak bilinçlendirme ile oluyor. Ülkemiz fay hatları üzerinde olduğundan  bilinçlenmek zorundayız. Deprem öldürmez bina öldürür derler doğrudur. Kendi güvenliğinizi bilinçlendirerek korumalısınız.

turk-kizilayi-tursab-,-sevinc-akdogan,-ercan-geneci,-tayfun-kalsin,21-001.jpg

ÖNCÜ DEPREM SONSASI 3 SANİYENİZ VAR
Deprem olmuş öncü dalga gelmiş 3 saniyemiz var ne yapacağız… Hayvanlar depremde ilk dalgayı hissederler duyarlar.  Yıkıcı darbe 3 -5 saniye sonra gelir. Bu durumda 3 saniyede kaçamazsınız ama korunabilirsiniz. Deprem sırasında binalar yıkılabilir parçalar dökülebilir bina içinde ve dışında  bilinçli hareket etmeliyiz

EN BÜYÜK DEPREM ŞİLİ’DE OLDU
En büyük deprem 9.2 olarak Şili’de meydana geldi onlar dersini aldı. Sonrasında ise  bilinçlendi inşallah bizde bilinçleniriz.

MÜTEAHHİTLER KUM ÇAKIL DEMİR ÇİMENTOYU TAM KULLANMALI
Yaşadığımız binaları yaparken  müteahhite çok iş düşüyor.  Babil Kralı Hammurabi M.Ö 2000 yılında çok katı önlemler almış. Ama şimdiki müteahhitler ise eksik malzeme ile bina çıkabiliyorlar.  Bina temelleri  bina boyuna göre ayarlanmalı statik tüm kontrolleri yapmalıdırlar. Binalar kirişlerden kırılır. Bu kırılmayla da bina çöker yassı kadayıfı dediğimiz tabir gerçekleşir. Hastaneler okullar T ve L şeklinde yapılır. T ve L şeklinde yapılan binalar tehlikelidir. Köşe alanlarında eklemelerden yıkılmaya başlar.  Bitişik nizam binalarda ise birbirine çarparak balyoz görevi görerek tokuşur ve yıkım gerçekleşiyor.

EV İÇİ EKİPMANLARA DİKKAT EDİLMELİ
Yaşam mahallelerimizde ise mutfaktaki kullanımınızdaki ekipmanları dikkatli kullanım alanı yaratmalı ev içinde süs  ve  dikey kullanım araçlarını dikkat etmeliyiz. Güvenli davranış hareketleri için “Çök - Kapan -Tutun”  hareketini yaparak sarsıntı gecene kadar beklenmeli. Diz üstüne çöküp ellerimizi başımızın üstüne koyarak masanın altına girerek sarsıntı bitene kadar beklemeliyiz.

TUSUNAMİ BİZİM DENİZLERİMİZDE OLUR MU?
Seyahat eden Müşterilerinizden size sizin denizlerinizde Tusunami olur mu? diye bir soru sorar ise cevabınız İç denizlerde Tusunami olmaz diye cevap verin. Tusunami Okyanuslarda olur. İç denizlerde dalgalar kabaramıyor deprem Okyanuslarda olursa kabarabiliyor. Ama Japonya’daki son depremde önlem alınmış olsa da yetersiz kaldı. Tusunami gerçekleşerek kıyı kısımları vurdu. Van depreminde Gölde Tusunami olacak fısıltısı yayıldı ve oranın halkı evlerini boşalttı. Evlerini boşaltan halkın evlerine de  hırsızlar girdi.  Demek ki her konuda bilinçlenmemiz gerekiyor.

GÜVENLİ İŞ SAĞLIĞI SERTİFİKASI ALIN
20 kişiye kadar 1 kişi güvenli iş sağlığı sertifikası almalı. Temmuz ayında ise bu geçerli hale gelecek. Güvenli iş sağlığı sertifikası almayan işletmeler için cezai işlemler uygulanacak Temmuz ayına kadar sertifikaya sahip olun ceza ödemeyin ceza keserler mi keserler.  Kızılay’dan alınan sertifikasyon eğitimi 189 ülkede geçerli. Bu sertifikasyonu veren özel şirketlerde var onlar sadece ülke genelinde geçerli uluslararası iş yapıyorsanız Kızılay’dan almanız durumunda yurtdışında da geçerli olacaktır dedi.

turk-kizilayi-tursab-,-sevinc-akdogan,-ercan-geneci,-tayfun-kalsin,4.jpg

Türk Kızılayı Ankara  İlkyardım Eğitim Merkezi’nden Tayfun Kalsın, ilkyardım konusunda uygulamalı seminer verdi. Sorular sordu halk tarafından doğru bilindiği sanılan cevapların yanlış olduğunu açıklamalı olarak yanıtladı.
 
turk-kizilayi-tursab-,-sevinc-akdogan,-ercan-geneci,-tayfun-kalsin,-001.jpg

TÜRSAB Doğa Macera ve Sürdürülebilir İhtisas Komitesi Komite üyesi Sevinç Akdoğan, Türk Kızılayı Ankara  İlkyardım Eğitim Merkezi’nden Ercan Geneci ve Tayfun Kalsın’a seminer desteğinden dolayı teşekkür etti.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21