• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TÜRK ÇİNİ SANATI ÇİN'DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

TÜRK ÇİNİ SANATI ÇİN'DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Türk çini sanatı, Çin'den görücüye çıkacak. Anikya İznik Çini, Expo Şanghay 2010'dan dünyayı fethetmeye hazırlanıyor.

TURİZMİN SESİ


300 yıl önce kaybolan Türk Çini Sanatı'nı, geleneksel yöntemlerle tamamen elde üreten Anikya İznik Çini; çinili kolye ve kol düğmesinden çinili şekerlik ve çerçevelere kadar, çok çeşitli hediyelik ürünleriyle, İznik çinisine 3. bir boyut kazandırarak, çiniyi müzelerden güncel yaşamın içine taşıyor.

2010 Expo fuarı, 1 Mayıs - 31 Ekim tarihleri arasında, “Daha iyi şehir, Daha iyi yaşam” teması ile Şanghay'da gerçekleşiyor. Yaklaşık 194 ülkenin katılacağı 68. Expo Şanghay 2010 Fuarı'na;Türkiye,“Medeniyetler Beşiği Anadolu” alt temalı 2030 metrekarelik binası ile katılıyor. Anikya İznik Çini, Türkiye pavyonunun iç dekorasyonu için her biri 12 metrekarelik toplam 48 metrekare olan 4 adet İznik çini panosu üretti. Bu panolarda, çintemani, S lale, bahar dalı ve Rüstempaşa bordürlü S lale desenleri kullanıldı. Anikya İznik Çini, aynı zamanda, Türkiye pavyonu çıkışına yapılan 120 metrekarelik hediyelik eşya satış mağazası için özel olarak çintemani desenli 55 çeşit evani koleksiyonu hazırladı.

55 çeşit 700 parçadan oluşan çok özel “Çintemani Koleksiyon
Bin yıllık Türk Çini Sanatı'nı müzelerden ve tarihi eserlerden güncel yaşamın içine taşımaya kararlı iki çini sevdalısı ve Anikya İznik Çini'nin ortakları Nejla Anıl ve Sevinç Öztürk “Sanatı yaşatmak kadar, onu yaşamak için de…” sloganı ile İznik çinisinin, ülkemiz ve dünyada hak ettiği yeri tekrar alması için kolları sıvadı.

Expo Şanghay 2010 için 55 çeşit, 700 parçadan oluşan çok özel bir “Çintemani Koleksiyonu” hazırladıklarını anlatan Anikya İznik Çini Tasarım ve Ürün Geliştirme Bölüm Başkanı Nejla Anıl, şunları söyledi:
“Bu koleksiyonda, Türk Dış İşleri Bakanlığı'nın talebiyle, “Çin beneği olarak da isimlendirilen Çintemani (Çin-temani) deseni, uzak doğu kökenli bir motif olduğu için seçildi. Çintemani desenini; tabak, şekerlik, tuzluk, kaftan, kase, kol düğmesi, kolye, vazo gibi birçok ürüne uyarlarken, Türkiye pavyonunun bayrak kırmızısı konseptini ön plana çıkarttık. Türk el sanatları mağazasında, satışa sunulmak üzere hazırladığımız çintemani koleksiyonu, organizasyon yetkililerine, Şubat ayında teslim edildi. Koleksiyon, Şanghay yolculuğuna çıktı” diye konuştu.

İznik Çinisi'nin, dünyaya tanıtımında büyük fırsat
Şanghay'daki fuarın, Türkiye'nin ve İznik Çinisi'nin dünyaya tanıtılması açısından önemine değinen Anikya İznik Çini Satış ve Pazarlama Bölümü Başkanı Sevinç Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şanghay projesinde, Türk Dış İşleri Bakanlığı, Ark Turizm Müşavirlik ve Zed Turizm organizasyon firması ile çözüm ortağı olarak başarılı bir çalışma gerçekleştirdik. Dünya fuarı olarak da bilinen Expo 2010; İznik Çinisi'nin dünyaya tanıtılması açısından dönüm noktasıdır. Nitekim, fuar sırasında, Türkiye pavyonunu, yaklaşık 7 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenmektedir. Zira tarih boyunca, Türklerin el sanatı, en iyi İznik Çinisi ile anlatılmıştır. Yüzyıllardır antika değeri taşıyan İznik Çinisi'ne, şu ana kadar, Ortadoğu, Rusya ve Türki Cumhuriyetler'den yoğun talep alıyorduk. Şanghay'ın ardından, Avrupa ve Amerika'dan da ilgi görmeyi hedefliyoruz”

Çintemani nedir?
Çintemani, uzak doğu kökenli bir motiftir. Osmanlı öncesi dönemde, Orta Asya'da göçebe olarak yaşayan Türkler'den olan Uygurlar'ın figüratif motifi olan üç benek (çintemani) motifi, aynı zamanda Buda'nın üç gücünü simgelemektedir. Çimtemani motifi, Osmanlı döneminde de, güç, kuvvet ve saltanatın sembolü olarak kullanılmıştır. Padişah ve şehzade kaftanlarında sıkça kullanılması bu yüzdendir. Timur dönemine ait sikkelerde görülen bu üç benek, pars postundaki beneklere, iki dalgalı çizgi ise, kaplan ya da pars postuna benzetilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21