• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İzmir 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Ankara 1 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TURİZMİN BARIŞ ELÇİSİ

TURİZMİN BARIŞ ELÇİSİ
SKAL İnternational Dünya Başkanı Hülya Aslantaş, 'Kültürlerin Buluşması' temasıyla Türkiye'yi dünyanın çeşitli ülkelerindeki turizm liderlerine tanıtmak için çalışıyor

TURİZMİN SESİ


Hülya Aslantaş, yıllarını Türk turizmine vermiş başarılı bir iş kadını. Geçtiğimiz yıl 12-17 Ekim tarihleri arasında Tayvan Taipei'de turizm profesyonellerinden oluşan uluslararası bir güce sahip SKAL İnternational isimli organizasyonun 69'uncu kongresinde neredeyse oyların tamamını alarak dünya başkanı seçildi. Bu kuruluşun başkanı olmak, ait olunan ülke için tanıtımında büyük katkı sağlıyor. Bir turizm elçisinin gözünden ülke turizmi ve İstanbul'un turizmdeki yeri nedir sorularını bu kez Hülya Aslantaş'a yönelttik.

Öncelikle SKAL'dan bahsedelim. SKAL nedir ve neyi amaçlar?
1934'te Paris'te kurulan SKAL International, 90 ülkede örgütlenmiş 500 kulüp ve 22 bine yakın üyeye sahip, turizm alanında dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşudur. Dünyanın dört bir yanından turizmin; otel-acente- havayolu-turizm basını gibi değişik branşlarında çalışan, üst düzey yöneticilerinden oluşur. Üyeleri yerel ve uluslararası platformlarda buluşur, dostluk ortamı içerisinde ortak konuları tartışarak çözüm yolları ararlar. SKAL International, turizm profesyonellerinin, birbirleriyle iyi ilişkiler içerisinde iş yapmasını teşvik eder.

Ülkemizdeki üye sayısı ne kadar?
SKAL İstanbul Kulubü, 1956 yılında İstanbul'da kuruldu. Alanya, Ankara, Antalya, Bodrum, Bursa, Çukurova, Denizli, Fethiye, İzmir, Kapadokya, Kuşadası ve Marmaris'te 900'ün üzerinde üyemiz var. Dünya Başkanı olmanız Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? Paris'teki kutlama ne kazandırdı?

SKAL'ın Dünya Başkanı olmak için 30 yıl aralıksız çalıştım. Şu an ülkem adına mutluyum, gururluyum. Ekibim ve ben çeşitli projelerle katıldığımız uluslararası toplantılarda ülkemizin tanıtımını yapıyoruz. Bildiğiniz gibi 2009 yılı 'Fransa'da Türk Yılı' olarak belirlendi. Türkiye'nin tanıtımında ve hakkımızdaki önyargıların değişmesinde etkili olacağına inandığım bu projeyle ilgili etkinlikler Temmuz ayında başlayacak.

Biz Temmuz ayından önce SKAL International'ın 75. Kuruluş yıldönümünü Fransız Parlamentosu'nda bir galayla kutladık. Galaya dünya turizm liderleri katıldı. Dünyaya 'dostluk ve barış ile turizm' mesajı verildi. Türk ve Fransız Bayrakları galada bir araya geldi. Ayrıca SKAL International etkinliğinin bir Türk Başkan tarafından yapılması da ülke tanıtımı için çok önemlidir.

SKAL İnternational'in 2009 sloganı “Kültürlerin buluşması”. Bu sloganla ne amaçlıyorsunuz?
Kültürler arası buluşma ve yakınlaşma olmadan, dünya barışını sağlamak zordur. Dünya turizmcileri olarak, ancak kültürleri buluşturarak, dünya barışına katkı sağlamaya devam edebiliriz. 'Kültürlerin Buluşması' temasını, medeniyetlerin keşiştiği, birbirleriyle armoni ve telorans içinde yüzyıllar boyunca yaşayan bir ülkeden; Türkiye'den olduğum için seçtim.
Dönem başkanı olarak hazırladığım bayrağımda da 75. yıl logosuyla birlikte, SKAL'ın bulunduğu 90 ülkenin bayrakları ve İstanbul Köprüsü'nün illüstrasyonu ile 'Kültürlerin Buluşması' temasını vurguladım. 'Kültürlerin Buluşması' ülkemizin, medeniyetler arasında, barışın ve hoşgörünün köprüsü olduğunu anlatıyor.

Bu tema çerçevesinde neler yapıyorsunuz?
Dünyanın en önemli ihtiyacı barış ve dostluktur. Turizmin ekonomik boyutu ve yeni iş imkanları sağlamanın ötesinde çok ulvi bir görevi daha vardır. O da, yanlış algılamaların ve ön yargıların önüne geçilmesiyle, insanları ve toplumları birbirine yakınlaştırmasıdır. Dünya turizm sektörünün temsilcileri, seyahat programlarına birbirlerinin kültürlerini tanıyacak destinasyonları eklediklerinde ülkeler arasındaki dostluklar gelişecektir. Üyelerimize turizmcilerin birer 'barış elçisi' olduklarını anlatıyor, gelişen iletişim teknolojilerini de kullanarak, dünya çapında daha sıkı bir dayanışma sergilemeleri için çalışıyorum. Projelerimizin hayata geçirilmesinde, Skal üyeleri arasındaki işbirliğinin arttırılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.

Türkiye'de turizmin durumunu değerlendirir misiniz?
Türk turizm ürününden, daha zengin bir ürün tanımıyorum. Bütün amacımız, turizmin elindeki bu potansiyelin, daha çok gelir getirecek hale getirilmesidir. Turizm ürünümüzün; tabiatıyla, bolluğuyla, güneşiyle, doğal güzellikleriyle, tarihiyle hiçbir eksiği yoktur. Bu ürünü pazarlayan bizlerin, onun hakkını vererek, daha çok gelir getirecek seviyeye ulaştırmamız gerekiyor. Ülke ekonomisine, 'daha fazla nasıl katma değer sağlayabiliriz' yönünde çalışmalar yapmalıyız. Çok güzel tesislerimiz, havalimanlarımız ve alternatif turizm çeşitlerimiz var, şimdi sıra bunların tanıtılıp, pazarlanmasındadır.


Turizmde deniz kum güneş üçlemesinin dışında yeni arayışlar ve ilgi alanları oluştu. Sizce Türkiye bu değişime ayak uydurabilecek alt yapıya ve deneyime sahip mi?
Türkiye, mevcut yatırımları, devam eden ve planlanan yatırımlarıyla bu değişime ayak uydurmuş durumda. Son yıllarda, golf turizmi, termal- SPA turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi, alışveriş turizmi gibi turizmin çeşitlendirilmesi konusunda önemli yatırımlar, çok başarılı çalışmalar yapıldı. Türk turizmcisi, şu an dünya turizm liginde 7'nci sırada. Oysa ilk 5 içinde yer alacak gerekli altyapıya ve deneyime sahip. Türkiye, son yıllarda yaptığı atılımlar ile turizm sektöründe Antalya, İstanbul, Kapadokya gibi destinasyonlar ile deniz-güneş-kum, tarih-kültür, alışveriş, kongre gibi turizm türlerinde olgunluğa ulaşmıştır.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile imzaladığınız protokol ülke turizmine ne kazandıracak?
Skal International ile UNEP arasında imzalanan işbirliği protokolüyle; sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi, doğanın, çevrenin ve doğal kaynakların korunması gibi konularda dünya çevre politikalarının oluşturulmasında söz sahibi oluyoruz. Çağımızın en temel sorunlarından biri, tükettiğimiz doğal kaynaklarımız ve kirlettiğimiz çevremizdir.

Birçok ülkede yaptığımız toplantı, seminer ve kongrelerde, çevremizin korunmasına yönelik pratik önerileri anlatırken, aynı zamanda toplumun turizmciler tarafından bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli projeleri de hayata geçirmeye başladık. Küresel ısınma nedeniyle insanlar çevre konusunda çok hassaslaştı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde de; tatile çıkılırken, kongre yapılacak ülke seçilirken, bir ülkeyle ticaret yapılırken, öncelikli konulardan biri de 'çevre' olacak ve çevreyi koruyan şirketler veya ülkeler tercih edilecek.

Sürdürülebilir turizmin pahalı olduğu görüşüne katılıyor musunuz?
Sürdürülebilir turizm, yeşil turizm, asla bir lüks değildir. Yeşile ve çevreye yatırım yapanlar, aslında kazananlardır. Mesela bir otel düşünelim. Daha az enerji kullanmak için alacağı tüm tedbirler, bir yandan doğayı korurken, diğer yandan maliyetlerin azalması nedeniyle, otele kar olarak geri dönmektedir. Şu an, dünyadaki seyahat tercihinde yer almaya başlayan Green Pasaport, Green Turizm, Ekoturizm gelecek birkaç yıl içerisinde daha fazla önem kazanacaktır. Seyahate çıkacak olan kişilerin, tercih kriterleri arasında da, çevre ilk sıralarda yer alacaktır.

İstanbul'un turizmdeki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz?
İstanbul, kendini çok iyi pazarlayan bir destinasyon olarak, dünya şehirleri arasındaki yerini aldı. Londra ve Paristen sonra Avrupa'nın en çok ziyaret edilen 3. büyük şehri oldu. Turistlerin, daha fazla İstanbul'da konaklaması için öncelikle kentin sahip olduğu potansiyelin arttırılarak dünyaya tanıtılmasının yanında, gelen misafirlerin, eğlenmesi, dinlenmesi, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılabilmesi, alışveriş yapabilmesi için sürekli yeni ürünlerin pazara sunulması ve İstanbul'un sürekli dünya gündeminde 'cazibe şehir' olarak yer alması gerekiyor.

HÜLYA ASLANTAŞ KİMDİR?
Boğaziçi Üniversitesi mezunu. 1984'te eşiyle birlikte Amerika'dan Güney Afrika'ya, Avrupa'dan Uzakdoğu'ya kadar özel turist gruplarını ülkemizde ağırlayan Universal Turizm'i kurdu. 1976'da İstanbul Skal kulübüne üye oldu. 1993 yılında İstanbul'da yapılan Skal Dünya Kongresi'nde; kongre organizasyon komitesi genel sekreterliği ve 1998 yılına kadar çeşitli kademelerde görevler aldı. 4 yıl Konsey meclisinde Türkiye'yi temsil etti

 2004'te ilk kez ve en yüksek oy ile Skal İnternational Yönetim Kurulu'na girdi. 2 yıl Skal İnternational Yönetim Kurulu'nda Halkla İlişkiler ve Medyadan Sorumlu Direktör olarak görev yaptı. Tayland'da gerçekleştirilen 67. Dünya Skal Kongresi'nde Dünya Başkan Yardımcısı oldu. Ardından, 14 Ekim 2008 tarihinde, Taipei- Tayvan'da yapılan 69. Skal Dünya Kongresi'nde dünya başkanı seçildi. Aslantaş, Türkiye'de tax free uygulamasını başlatan Global Refund'un da sahiplerinden.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21