TURİZMİN SESİ
- HER ŞEY DAHİLE İLGİ AZALACAK MI?
- ÇEŞME YERLİ TURİSTE HAZIR MI?
- SEYAHAT ACENTALARI SÜREÇTEN NASIL ÇIKACAK?
- ARAPLAR VE RUSLAR TÜRKİYE’YE TATİLE GELECEK Mİ?
TÜRSAB TV’de yayınlanan, Bilgi Teknolojileri, Medya ve İletişim Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış programı, bu hafta dünya genelinde sektörün yeni normale hazırlanma sürecini masaya yatırdı. Fütürist Turizmci Cem Kınay, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, TÜRSAB Onursal Başkanı Talha Çamaş, TÜRSAB Rota Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Tekin, Bloomberg HT Dubai Muhabiri Ersoy Erkazancı ve Anadolu Ajansı Moskova Muhabiri Emre Gürkan Abay programa canlı bağlantı ile katıldı.
FÜTÜRİST TURİZMCİ CEM KINAY: “SALGIN SONRASI HER ŞEY DAHİLE İLGİ ARTACAK”
Türkiye’de her şey dahil sistemi ilk kez uygulamaya koyan Fütürist Turizmci Cem Kınay, tahmin edilenin aksine her şey dahil sisteme ilginin, salgının ardından daha da artacağını belirtti. Kınay, “Tüketici her şey dahilin tartışılmasından rahatsız. Ruslar bu sistemi seviyor, kaldırırsanız gelmeyiz diyorlar. Her şey dahil isteyenlerin oranı korona öncesine göre yüzde 100 artmış vaziyette. Her şey dahil tüketici için güven unsuru niteliği taşıyor. Her şey dahil yeni normale göre revize edilsin. Yiyecekten, denizden ve havuzdan koronavirüs geçtiğine yönelik bir kanıt yok. Otellerde yiyecek büfelerinin birbirinden uzaklaştırılarak sosyal mesafe uygulanması gerekiyor. Turizm mega trenddir. Turizm sektörü, Türkiye’nin en büyük başarısıdır. Seyahat acentası ve otelci ayakta kalmalıdır ki; 35 milyar dolar gelir kısa sürede 100 milyar dolara çıkarılabilsin. Bunun için de hızla dijitalleşmeye geçmek gerekiyor” dedi.
ÇEŞME BELEDİYE BAŞKANI M. EKREM ORAN: “10 GÜNDE YENİ KURALLARI UYGULAMAYA KOYUP SEZONU AÇARIZ”
Türkiye’nin en önemli iç turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’nin Belediye Başkanı M. Ekrem Oran da Turizmde Global Bakış programına katılarak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi. Oran, “Pandemi ile ilgili Çeşme Belediyesi olarak sıkı tedbirler aldık. Türkiye ortalamasına göre çok iyi durumdayız. Biz normalizasyona geçerken daha sıkı tedbirlerle Çeşme’yi yerli turiste hazırlıyoruz. Sertifikasyon programları çerçevesinde normlar geldiği anda bunları yürürlüğe koyup, gerekli eğitimleri vereceğiz. Biz, tuşa bastığımızda 10 gün içinde Çeşme’yi yeni normlara göre açmış oluruz. Plajlarımızın temizliğini yaptık, normları bekliyoruz. Bizim en büyük avantajımız; Çeşme’ye gelen turistin yüzde 95’inin yerli olması. Şehirlerarası ulaşım açıldığı takdirde Çeşme’de geçen yıla yakın bir doluluk oranı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. 45 bin nüfuslu Çeşme’de yazın 800 bin, 1 milyon; bayramlarda ise 1,5 milyon kişiye hizmet ediyoruz. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde kriz döneminde esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz” diyerek yapılan hazırlıkları anlattı.
TÜRSAB ONURSAL BAŞKANI TALHA ÇAMAŞ: “SEYAHAT ACENTALARI YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇECEK”
TÜRSAB Onursal Başkanı Talha Çamaş ise kriz sonrası güven duygusunun ön plana çıkacağına vurgu yaparak, seyahat acentalarının yükselişe geçeceğine dikkat çekti. Çamaş, “Tüm dünya modern çağın ilk küresel kriziyle karşı karşıya. Maalesef seyahat acentalarına yeterli destek verilmedi. Güven, önümüzdeki dönemde çok önem kazanacak. Seyahat etmek isteyenler, tekrar seyahat acentalarına dönecek diye düşünüyorum. Seyahat acentaları yükselişe geçecek. Toplumda böyle bir düşüncenin yükseldiğini gösteren araştırmalar var. Uluslararası seyahat için kapılar açılsa da ne kadar turist gelecek bilemiyoruz. İnsanların korkularını yenerek bu sene içinde orta veya uzun menzilli seyahatlere gideceklerini sanmıyorum. Seyahat edecekler, gidecekleri ülkelerin sağlık altyapısına ve hastane donanımlarına da bakacaklar. Sağlık konusu insanların kararlarında etkili olacak. 2020 senesinden çok fazla bir şey beklememek lazım. Belki içerde biraz hareketlilik olabilir. İnsanlar, arabalarıyla yakın çevrelerinde bir yerlere gidecektir” dedi. Türkiye turizminin çok sayıda krizle mücadele ederek bugünlere geldiğini hatırlatan Çamaş, kolay kolay vazgeçilecek bir ülke olmadığımızın altını çizerek turizmcilere moral verdi.
ORKUN TEKİN: “TÜRSAB ROTA’DA İÇ TURİZM ÖN PLANA ÇIKACAK”
TÜRSAB’ın pandemiden kısa bir süre önce hayata geçirdiği, seyahat acentaları için ürünlerini pazarlayabilecekleri dijital pazar yeri projesi olan TÜRSAB Rota da programda ele alındı. TÜRSAB Rota Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Tekin, “Sistemimiz yeni yıl itibarıyla kullanıma açıldı ama maalesef pandemi dönemine denk geldi. Bu süreyi adaptasyon ve ürün üretmek için zaman aralığı olarak değerlendiriyoruz. TÜRSAB Rota, sesini duyuramayan seyahat acentalarımız için pazarlama köprüsü vazifesi görüyor. Seyahat acentaları teknoloji ve pazarlama yatırımı yapmadan, ürünlerini binlerce acentanın satışına imkan sağlayacak bir formata kavuştular. TÜRSAB Rota, dijital dönüşüm noktasında TÜRSAB’ın kendilerine sunduğu teknolojik imkanlardan biri oldu. Müşteri açısından bakıldığında buradan alınan tüm turlarda TÜRSAB garantisi var. BDDK denetimindeki bir yapı bütün parayı topluyor, üretene ve satana payları dağıtılıyor. Şu ana kadar TÜRSAB Rota’ya binin üzerinde seyahat acentası entegre oldu. Haziran ayında iki buçuk katı, temmuz ayında 5 ile 10 katı rakamlarla acentaların hizmetinde olacağız. Salgın sürecinde iç turizm ürünleri ön plana çıkacak. Acentalar yükledikleri ürünlerde hijyen ve sosyal mesafe önlemleri hakkında da bilgi veriyorlar” dedi.
“ARAPLAR SINIRLAR AÇILINCA TÜRKİYE’YE GELMEYE HAZIRLANIYOR”
Dubai’de görev yapan Bloomberg HT Muhabiri Ersoy Erkazancı ise Ortadoğu’da Türkiye turizm pazarına bakışı yorumladı. Erkazancı, “Turizm ve petrol ile ekonomisini çeviren Dubai’de ekonomi, salgından çok etkilendi. Ancak kişisel olarak servet sahibi olduklarından yeniden seyahat edeceklerdir. Ortadoğu pazarında Araplar, Türkiye’yi gerçekten çok seviyor. Yeşile ve doğaya meraklılar. Buradan direkt Trabzon’a uçma imkanları mevcut. Seyahatlerinde Bursa, Yalova, Trabzon’u ağırlıklı olarak tercih ediyorlar. Emirates Hava Yolları, temmuz ortası gibi yeniden karşılıklı uçuşlar başlayacak dedi. Kapılar açılırsa eylül ayı itibarıyla Arapların Türkiye’ye gelmeye başlayacağı görülüyor” dedi.
“ÖNLEMLER KALDIRILDIĞINDA RUSLAR TÜRKİYE’DE TATİL YAPMAK İSTİYORLAR”
Salgının hızla tırmanışa geçtiği Rusya’dan programa bağlanan Anadolu Ajansı Moskova Muhabiri Emre Gürkan Abay, Rusların tatil tercihinin Türkiye’den yana olduğunu belirtti. Salgın sürecinde de Rusların Türkiye’den vazgeçmediğini vurgulayan Abay, “Rusya’da idari izin sürecine son verildi ve normalleşme süreci başladı. Turizm Rusya’da salgından en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Eylül ayına kadar turizm hareketi başlamazsa Rusya’nın 750 milyon dolar kaybı olacağı tahmin ediliyor. Rusya’da hükümet, önceliği iç turizme veriyor. Bu anlamda 1 Temmuz itibarıyla Soçi ve Kırım’a yönelik iç turizm başlayacak. Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR’un 1 Ağustos itibarıyla uluslararası seyahatlerin başlamasını bekledikleri yönünde açıklaması oldu. Rusya’da uluslararası seyahatler başladığında turist akışının en hızlı toparlanacağı ülkenin Türkiye olacağı görülüyor. Asya ülkeleri ciddi imaj kaybı yaşadı. Ruslar önlemler kaldırıldığında Türkiye’ye tatile gideceklerini belirtiyorlar” sözleriyle Rusların Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.