TÜYAP’ta yoğun katılımın olduğu konferansta, katılımcıların ortak düşüncesi, ülke olarak büyük bir turizm potansiyeline sahip Türkiye’nin, sağlık turizminde yeterince gelişemediği oldu.Konferansın açılış konuşmasını Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, moderatörlüğünü ise Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Yazarı ve EGD Denetim Kurulu Üyesi Fikri Türkel yaptı. Vali ve kaymakamların, yerel yönetim liderleri ile otel ve turizm sektörü temsilcileri başta olmak üzere basının da çok yoğun talep gösterdiği konferansın ilk konuşmacısı Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Sağlık Komite Başkanı Emin Çakmak oldu. Çakmak;’’ Dünyadaki trendlere baktığımızda son yedi yılda üçyüzelli etkinliğe imza attık. Son iki yıldır Ekonomi Bakanlığı’mızın konuya sahip çıkması ve devlet politikası haline gelmesiyle birlikte, dört hizmet sektörüne, sağlık, bilişim, eğitim ve filmcilik olmak üzere ciddi bir teşvik çıkarıldı. Zafer Çağlayan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü eskiden Türkiye Cumhuriyeti bayrağını dünya ve Avrupa Kongrelerinde beş ya da on tane sektör temsilcisi ile temsil ederken teşvikten sonra ciddi bir ivme kazanmıştır. Otuz beş, kırk hatta elli temsilciyle beraber gidip bayrağımızı en üst düzeyde en iyi konuma taşımaya çalışılıyor’’dedi.
Türkiye’de Sağlık Turizmi denilince sadece akla Termal Turizm olarak görülen Kaplıcalar geldiğinden bahseden Özlem Türkmen Ajans Başkanı Özlem Türkmen, son zamanlarda dikkat çeken özellikle Ortadoğu pazarının ağırlıklı olarak ilgi gösterdiği, saç ekim operasyonlarının, estetik ameliyatların ve göz lazer ameliyatlarının da unutulmaması gerektiğini dile getirdi..
Turizmde yükselişi yakaladık, eksilere düşmedik
Konferansın diğer konuşmacısı olan Artvinliler Derneği Başkanı Recai Delibaşoğlu;’’ Türkiye, turizm açısından 38. sırada iken son on yılda ilk yediye yükseldi. Beş sene sonraki hedefimiz son beşe girmektir. Otuz iki milyon turist oldu bu sene. Yirmi dört milyar dolar girdisi olan çok büyük bir sektör turizm sektörü. Bu sektör dünyada dört trilyon doların döndüğü bacasız bir sektör. Turist sayısında artış olan ilk beş ülke olarak ilk sırada Gürcistan var. Bunları İsviçre, Ukrayna,Almanya, Hollanda ,Rusya,Belçika ,ABD , Bulgaristan gibi ülkeler takip ediyor.Bu ülkeler ilklerde yer alırken, diğerleri eksiye düştü.Biz, ülke olarak bu yıl 1,8 artışı yakaladık, eksilere düşmedik. Beş sene sonraki hedefimiz ise elli milyon turist olacak’’dedi.
Seyahat Kültürü Tv Programcısı ve Turizm Yazarı Esra Alkan;’’ Turizmde politika yapılmamalı. Çünkü, turizm söylemez, yapar. Arkeolojik kazı yapılan köylerin ve küçük yerlerin kalkındırılması, korunması ve sürdürülebilir turizmde desteklenmesi gerekiyor’’şeklinde ifade etti.
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü ve EGD Saymanı Faruk Erdem;’’ Sağlık sektöründe birlik yok. Başarıya ulaşabilmemiz için sektörde birliğin olması lazım’’dedi.
Halkla İlişkiler hizmeti verilmeli
Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı ve Haftalık Para Dergisi Editörü Kerem Köfteoğlu;’’ Ülkemize sağlık sektörünü incelediğimizde algı sorununun olduğunu görüyoruz . Bir de bakıyorsunuz ki her yer başkent. Türkiye’nin her yerinde büyük bir potansiyel var. Ülkemizde sağlık sektörü deyince yaşlıların ve muhafazakar kesimin gittiği bir turizm gibi algılanıyor. Oysa, ülke olarak çok büyük bir potansiyele sahibiz. Biz bu potansiyeli yaşam merkezi haline getirmeliyiz. Sağlık turizminde ortak akılla ,ihtiyaca uygun, spot ve başlık oluşturmanın zamanı geldi.Doğru mesajların tüm ülkeye tek elden verilebilmesi için bilgi bankası kurulmalı. Eski algıyı değiştirip, ülke tanıtımında yeni adımlar için halkla ilişkiler hizmeti alınmalı’’dedi.
Termal Turizm'e yönelmeli
Türkiye Gazetesi Ekonomi Yazarı Metiner Sezer;’’Türkiye, 100 milyar doların yüzde birini elde ediyor. Türkiye’nin sağlık turizminde çok büyük avantajları var. Hem doğuya hem de batıya hitap eden bir potansiyeli var. Ancak Türkiye, sağlık turizminde doğru planlama yapmayı bilmiyor. Sağlık sektöründe kümeleşme yoluna gidilmeli. Termal turizme yönelinmeli’’şeklinde ifade etti.’’Ülkemize ait sağlık verilerine dikkati çeken Business Week Sağlık ve Turizm Muhabiri Osman Kurt;’’ Türkiye’de sağlığın KPMG verilerine göre tarihsel değişimlerine yer verdi. Kurt;’’ Turizm ne kadar zarar görürse görsün,sağlık için hizmete devam edilecek’’ dedi.
Sağlık sisteminde devre mülk sistemi değişmeli
Başına gelen bir sağlık sorunu nedeniyle Dubai'yi örnek veren Ekonomi Vitrini Yayın Yönetmeni Şeref Özata;’’Dubai’de sağlık hizmetleri ücretsiz yapılıyor. Türkiye’ye gelip, bu durumu anlattığımda herkes ücretsiz Check-up için Dubai’e gitti’’ dedi. Çeşitli verilere yer veren Özata;’’ Sağlık turizminde devre mülk sistemini değiştirmek gerektiğini söylerken, Türkiye’nin sağlık turizminde yeterince gelişemediğine dikkat çekti. Konferansa katılan Mardin Valisi Turhan Ayvaz;’’ Biz Mardin’de tarihi gün ışığına çıkartıp, turizmin hizmetine sunmak için çalışıyoruz.Ülkemizi 2023’te 5 milyon turist bekliyoruz’’dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.