TURİZMİN SESİ
Türk turizm endüstrisinin İsrail pazarını çok önemsediğini, aynı şekilde İsrailli meslektaşlarının da Türkiye'yi vazgeçilmez bir destinasyon olarak gördüklerini söyleyen TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, Turizmde normal temposuna kavuşacak işbirliğimizin iki ülke arasındaki ilişkilere de daha fazla katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum. dedi. Ahmet Barut workshop'un açılışında yaptığı konuşmada, küresel krizin olumsuz etkilerini turizm sektöründe herkesin yaşadığını belirterek, bu durumun her iki ülkede sektörü yönlendirenleri daha fazla işbirliği ve yakınlaşmaya zorladığının altını çizdi.
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği tarafından hazırlanan program çerçevesinde 19 Mayıs 2009 Salı günü Tel Aviv'deki David İntercontinental Otel'de düzenlenen workshop'ta; aralarında konaklama tesisleri temsilcileri ve tur operatörlerinin bulunduğu Türk turizmciler, İsrail turizm sektörü temsilcilerine yönelik pazarlama odaklı tanıtımlar yaparken, iki ülke arasındaki turizm ilişkisinin geliştirilmesi için taraflar arasında ortak çalışmalar ve görüşmeler de gerçekleştirildi.
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcıları, Levent Demirel ve Cemal Tekkanat, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, Yönetim Kurulu Üyesi ve genel sekreteri Gürel Aydın ile yönetim kurulu üyeleri Gülçin Güner ve İlhan Açıkgöz, konaklama tesislerinin temsilcileri ve tur operatörlerinin etkin olarak yer aldığı Workshop çerçevesinde düzenlenen ve her iki ülke medya temsilcilerinin yer aldığı basın toplantısında da bakanlık ve sektör temsilcileri, İsrail'de, Türkiye aleyhine oluşan havayı değiştirmek için iki ülke arasındaki tarihsel dostluğun altını çizerek, herkesin güvenle tatil yapabileceği Türkiye'de ülke ve milliyet ayrımı yapılmadığını vurguladılar.
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut workshop'un açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: Bazı dönemler, her ülkede olabileceği gibi ülkelerimiz arasında da doğrudan veya dolaylı nedenlerle farklı yaklaşım, değerlendirme ve duruşlar olabilmektedir. Ancak bu farklılıkların giderilmesi ve çözüme kavuşturulması hiçbir zaman uzun süreli olmamış, dostluğun zedelenmemesi için taraflar yapıcı yaklaşımlarını her zaman sürdürmüşlerdir. Bu pozitif yaklaşımların en önemli nedeni de halklar arasındaki yüzyıllara dayanan dostluktur.Unutulmamalıdır ki tarihin hiçbir döneminde Türkler ve İsrailliler savaşmamıştır.
Tarihsel ve coğrafi yakınlığımızın yanı sıra iki ülke arasında artarak gelişen ticari bağlar da bu dostluğumuzu pekiştirmiştir. Örneğin Turizm, son yıllarda iki ülke arasında en çok gelişme gösteren iş alanıdır.
Doğası gereği turizm, ülkeler arasındaki sosyal ilişkiyi de kuvvetlendiren bir özelliğe sahiptir ve bu süreçte yadsınamaz bir önem taşımaktadır.
Son yıllarda ülkelerimiz arasındaki turizm trafiğinin hızlı gelişmesi memnuniyet vericidir. Bilindiği gibi İsrailli dostlarımızın en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye'dir. Geçtiğimiz yıl 560 bin İsrailli ülkemizi ziyaret etmiş ve tatil imkanlarından yararlanmıştır.
Ancak maalesef, bu yıl karşılıklı turizm hareketimiz istediğimiz gibi başlamadı. Bu gelişmeleri, tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz kadar, şu an tekrarlamakta yarar görmediğim sebeplere de bağlı olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'den de İsraili ziyaret etme eğiliminin düştüğünü görüyoruz. Umuyorum bulunduğumuz coğrafyada barış ortamı genişledikçe Türkiye'den İsrail'e gelecek turist sayısı da artacaktır. Ve artan turizm hareketi, barış sürecinin hızlanmasına da katkı sağlayacaktır.
Biz Türkiye Turizm endüstrisi olarak İsrail pazarını çok önemsiyor aynı şekilde İsrailli meslektaşlarımızın da Türkiye'yi vazgeçilmez bir destinasyon olarak gördüklerini biliyoruz. Bu nedenle de bugün Türkiye'nin her bölgesinden otel ve acenta temsilcisi meslektaşlarımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle buradayız. Bugünkü buluşmanın büyük kayıpla başlayan 2009 yılı turizm sezonunda bir dönüm noktası olacağını umuyor ve tekrar bir normalleşmenin başlangıcı olmasını diliyorum.
Geçen yıl itibariyle İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una ev sahipliği yapan Türkiye'nin konaklama sektörü ve turizm endüstrisi temsilcileri olarak, biz ilişkilerimizin daha da artması, tarihsel dostluğumuzun, paylaşımlarımızın her alanda genişleyerek sürdürülmesi arzusundayız.
Turizmde normal temposuna kavuşacak işbirliğimizin iki ülke arasındaki ilişkilere de daha fazla katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum.
Ayrıca tüm dünyayı etkisine altına alan küresel krizin genel ekonomik ve dolayısıyla turizm sektörü üzerindeki etkilerini hepimiz yaşıyoruz. Bu durum ülkelerimizi eskisinden daha fazla işbirliği ve yakınlaşmaya zorlamaktadır.
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcıları, Levent Demirel ve Cemal Tekkanat, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, İsrail Turizm Bakanlığı Doğu Avrupa Yöneticisi Yehuda Shen ve Easy Travel Company İsrail Başkanı İzi Madem'in tarihsel dostluğu ve dayanışmayı vurgulayan ve sıcak mesajlar içeren konuşmalar yaptığı Workshop'un açılışında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel tarafından okunan, tüm İsrail vatandaşlarını ülkemize davet mesajını içeren mektubu uzun süre alkış aldı.
Türk turizm heyetinin dostluk ziyareti, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nde gerçekleştirilen ve her iki ülke turizm sektörü temsilcilerinin yanı sıra¸ medya kuruluşları temsilcilerinin de yoğun olarak katıldığı yemekli bir davet ile sona erdi. TÜROFED, workshopa katılan İsrailli yetkili ve tur operatörlerine Türk motiflerinden oluşan çiniler hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.