• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TURİZMCİLER ÇEVREYİ KORUYACAK

TURİZMCİLER ÇEVREYİ KORUYACAK
90 ülkede 22 bin turizmcinin üye olduğu Skal International ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), 24 Şubat tarihinde, karşılıklı işbirliği protokolü imzalayacak.
TURİZMİN SESİ
Skal International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş ile UNEP Direktörü Sylvie Lemmet arasında imzalanacak işbirliği protokolü ile dünya turizmcileri, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi, doğanın, çevrenin ve doğal kaynakların korunması gibi konularda, UNEP ile birlikte çalışarak, dünya çevre politikalarının oluşturulmasında söz sahibi olacak.
Önümüzdeki günlerde, UNEP temsilcileri ile bir araya geleceğini anlatan Skal International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına yönelik, çeşitli projelerin hayata geçirilmesi için birlikte çalışacaklarını söyledi.

Projelere, 22 bin turizmci üyenin katkısı

UNEP'le beraber hazırlanacak projelerin, dünya genelindeki 22 bine yakın Skal üyesinin katkısıyla hayata geçirileceğini kaydeden Hülya Aslantaş, "Çağımızın en temel sorunlarından biri, tükettiğimiz doğal kaynaklarımız ve kirlettiğimiz çevremizdir. SKAL International Yönetim Kurulu olarak, çevremizin korunmasına yönelik, çeşitli projelerin içerisinde yer alacağız. Bu konuda, UNEP ile işbirliğine start veriyoruz. Birçok ülkede yapacağımız toplantı, seminer ve kongrelerde, Skal üyelerimize, örneğin çevremizin korunmasına yönelik pratik önerileri anlatırken, aynı zamanda toplumun turizmciler tarafından bilinçlendirilmesine yönelik, çeşitli projeleri de hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.
Son birkaç yıldır, yurtdışında katıldığı toplantılarda, çevrenin korunması konusunun sürekli gündeme geldiğini anlatan Hülya Aslantaş, UNEP ile yürütülecek projelerin, gelecek kuşaklara temiz ve sürdürülebilir bir çevre bırakılması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Green ve Ekoturizm dönemi

Küresel ısınma, iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, susuzluk gibi kritik konuların sıkça dünya gündeminde yer almasıyla, insanların çevreye daha hassas yaklaştıklarını ifade eden Hülya Aslantaş, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde; tatile çıkarken, kongre yapılacak ülke seçilirken, bir ülkeyle ticaret yaparken, öncelikli konulardan biri 'çevre' olacaktır ve çevreyi koruyan şirketler veya ülkeler tercih edilecektir. Buradan önemli bir konunun daha altını çizmek istiyorum. Sürdürülebilir turizm, yeşil turizm, asla bir lüks değildir. Yeşile ve çevreye yatırım yapanlar, aslında kazananlardır. Mesela bir otel düşünelim. Daha az enerji kullanmak için alacağı tüm tedbirler, bir yandan doğayı korurken, diğer yandan maliyetlerin azalması nedeniyle, otele kar olarak geri dönecektir. Şu an, dünyadaki seyahat tercihinde yer almaya başlayan Green Pasaport, Green Turizm, Ekoturizm gelecek birkaç yıl içerisinde daha fazla önem kazanacaktır. Seyahate çıkacak olan kişilerin, tercih kriterleri arasında da, çevre ilk sıralarda yer alacaktır" diye konuştu.

Sürdürülebilir çevre için 4 madde

Sürdürülebilir çevre için öncelikle 4 maddenin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Hülya Aslantaş, "Kaynakların daha az kullanılması (mesela enerji, petrol gibi); bazı ürünlerin yeniden kullanılması (mesela cam ürünleri gibi); atıkların dönüştürülerek yeniden kazandırılması (mesela kağıt, karton gibi) ve bitenin yerine konulmasını (mesela kesilen ağacın yerine, fidan dikilmesi gibi) konuları kapsayan 4 madde, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanmasının temelidir" dedi.

Skal International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş'tan,
enerji tasarrufundan sağlanan katma değere birkaç örnek,

*Eğer, 1 milyon kişi çöpünü yüzde 10 azaltabilirse, karbondioksit emisyonu 45 bin ton azalacaktır.
*Fotoselli ışıklandırma ile yıllık enerji maliyetinde, yüzde 33 tasarruf sağlanacaktır.
*Eğer, yılda 1.5 milyon ton daha az plastik sise kullanılırsa, bu yıllık 275 bin evinin elektrik ihtiyacını karşılayacaktır.
*Her 1 ton geri dönüşümlü kağıt, 3 odalı bir eve yetecek kadar elektrik tasarrufu sağlayacaktır.
*Bahçenize bambu ağacı ekin. Bambu ağacı, yüzde 35 daha fazla karbondioksit alıp, yüzde 35 daha fazla oksijen vermektedir.
*Dünyada, dakikada 1 milyon poşet kullanılmaktadır. Bu, yılda 10 milyar litre petrol demektir.
*Fırın yerine mikrodalga kullanılması, çamaşır yıkarken soğuk su kullanılması, televizyon ve bilgisayarların tamamen kapatılması gibi alınacak küçük önlemler, daha az enerji tüketilmesi anlamına gelir. Sonuç olarak, bu tür önlemler ile hem çevre korunacak, hem insanlar enerjiye daha az para harcayacaktır.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21