TURİZMİN SESİ
Bugün burada “GSTC2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı”nda konuşma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu etkinlikte birçok turizm uzmanı, kamu ve özel sektör yöneticisi, profesyonel ve seçkin konaklama sektörü temsilcisini görmekten çok mutluyum. Turizm endüstrisi Türkiye’de, ülke ekonomisinde, refahında ve büyümesinde kritik bir rol oynamaktadır. Turizm, Türkiye için çok önemli bir sektördür. İnsanlarımız için iş ve fırsatlar yaratan, ekonomimizin temel direklerinden biridir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye Otelciler Birliği ve birçok kurum ve kuruluşun turizm sektörünün tanıtımında ve gelişiminde aktif rol alarak katkı sağlamaya devam etmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye'de sürdürülebilir ekonomi için devam eden bu büyümenin, Türkiye'yi bölgenin en iyi turizm destinasyonlarından biri haline getirmede fark yaratacağına eminim.
2023 yılında yaklaşık 1,4 milyar uluslararası turist sayısına, 2030'da ise yaklaşık 1,8 milyar turist sayısına ulaşılması bekleniyor. Seyahat ve turizm, iletişimle birlikte çağımızın en öne çıkan alanlarından biri, küreselleşmenin bir nedeni ve aynı zamanda bir sonucudur. Ama hepimizin bildiği gibi, sahip olduğumuz tek gezegen olan dünyamız maalesef bugün ciddi bir risk altında. İklim değişikliği halihazırda dünya çapında yıkıcı etkiler üretiyor ve birçok bölge ve insan için büyük bir tehdit oluşturuyor.Ekim 2008'de Uluslararası Doğayı Koruma Birliği - IUCN Dünya Koruma Kongresi sırasında hükümet, kamu sektörü, STK'lar, işletmeler, sosyal kuruluşlar ve BM'den 6.600'den fazla liderin katıldığı bir izleyici kitlesiyle, ilk “Uluslararası Küresel Sürdürülebilir Turizm Standardı”, “Küresel Sürdürülebilir Turizm Kriterleri” olarak başlatıldı.
Kriterler, ilk kez sürdürülebilir turizmi tanımlamak ve uygulamak için ortak bir dilde birleştirerek tek şemsiye altında bir standarta getirdi ve UNWTO’nun turizmdeki en büyük paydaş erişimi olarak adlandırdığı bir süreçte hükümetler, işletmeler ve sivil toplum tarafından onaylandı.On yıl önce, ilk oteller ve tur operatörleri için kriter seti yayınlandı, ardından destinasyonlar ve endüstri için kriterler yayınlandı. Kriterlerin şimdiye kadar birçok ilgili turizm paydaşı üzerinde sahip olduğu olumlu etkiden gurur duymalıyız. Büyük özel şirketler, ulusal ve yerel hükümetler, destinasyonlar, uluslararası kuruluşlar ve önemli belgelendirme kuruluşları bugün GSTC'nin üyeleri arasında.
Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA), Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmanın imzalanması, Türkiye'nin dünyada GSTC ile zorunlu bir ulusal program geliştiren ilk hükümet olması nedeniyle, sürdürülebilirlik yolunda örnek bir adım teşkil ediyor. Yeni program sayesinde Türk turizm sektörü, küresel sürdürülebilirlik uygulamalarına hız kazandırdı. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler ve TGA Genel Müdürü Yalçın Lokmanhekim’e konuyla ilgili olarak kararlı tutumları için teşekkürlerimizi sunarız.
Türkiye'yi sürdürülebilir turizmde ön plana çıkaran bu anlaşma, Türkiye'nin geçen yıl sonunda imzaladığı Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine de ulaşmasını ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine kolaylaştıracaktır.2023 yılı itibari ile turizm sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik bir dönüşüm başlatan Türkiye'nin GSTC ile yaptığı iş birliği, Türkiye'yi uluslararası arenada güçlü bir rakip olarak öne çıkarırken, Türkiye'nin uluslararası turizm trendlerini yakalamasına da yardımcı olacaktır.
Türkiye, 2020 yılında hayata geçirdiği Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı ile ulaşım, konaklama, yeme-içme ve kongre olanakları ile yolcu/misafir ve çalışanların sıhhat ve sağlık koşullarına ilişkin dünyada türünün ilk örneği olarak kapsamlı bir dizi önlemler almıştır. Bugüne kadar 12.000'e yakın tesise “Güvenli Turizm Sertifikası” verilmiştir.
Program kapsamında konaklama tesisleri başta olmak üzere turizm sektörü hem güvenli hem de sürdürülebilir standartlara tabi tutuldu. Nisan 2022'den itibaren Türkiye Otelciler Birliği’nin de aralarında bulunduğu ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği geliştirilmiş, Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I), Konaklama tesislerinde kademeli olarak hayata geçirmeye başlanmıştır.
Bu çerçevede Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerinin tamamı, değiştirilmeksizin Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri- TR-I tarafından benimsenmiştir. Bu da bahsi geçen GSTC sertifikasyonu için temel teşkil eder. Kriterler, her büyüklükteki işletmenin daha sürdürülebilir olması ve büyümesine katkıda bulunacak, sektöre ve yatırımcılara sürdürülebilirlik uygulamalarını teşvik edecek, Üniversiteler ve turizm okulları gibi eğitim-öğretim kurumlarına temel esaslar sunacak ve daha bir çok katkı sağlayacaktır.Kısacası aslında Türk toplumunun, ziyaretçilerin, sektörün ve turizm yatırımcılarının sürdürülebilir turizm ilke ve uygulamaları konusunda farkındalığını arttıracaktır.
Kriterler ne yapılması gerektiğini söyler, nasıl yapılması gerektiğini ya da hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını söylemez. Kriterlere nasıl uyum sağlanması gerektiği, tamamlayıcı nitelikte olan performans göstergeleri, ilişkili eğitim materyalleri ve uygulama araçlarına erişim ve TGA tarafından hazırlanarak sektörün kullanımına sunulan El Kitabı sürdürülebilirlik için sektörün en önemli destekleyicisi olmuştur.Sertifika, belirlenen standartlar üzerinden, tamamen şeffaf şekilde, uluslararası akredite olmuş sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonrasında işletmelere verilecek olup bu yönü ile tüm dünyaya da örnek oluşturacaktır. Türkiye Otelciler Birliği olarak başından beri desteklediğimiz sertifikasyon sürecinde sizlerden de gelebilecek her türlü işbirliğine açık olduğumuzu özellikle belirtmek isterim.Sözlerimi daha fazla uzatmadan sizlere verimli bir konferans ve Antalya’da unutulmaz anlar yaşamanızı diler beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.