TURİZMİN SESİ
Turizm Sektörü Kısa Dönemli Dalgalanmalara Rağmen Uzun Vadede Sürekli Gelişim Gösteren Nadir Sektörlerden Biridir. Turizm sektörü çok istikrarlı bir sektör, siyasi gelişmelerden etkilenmeyen bir sektör. Stabil bir sektör. Dünya üzerinde yaklaşık 1 milyar 400 milyon insan uluslararası dolaşımda bulunuyor. 1,4 trilyon dolar hasıla üretiyor. Sektörün genel yapısı %4 büyüme gösteriyor. İstanbul’da %8 büyüme bekleniyor. Turizm yıllık global hasılanın %10.4’ünü oluşturan ve tüm dünyada 139 milyon insana %10 istihdam sağlayan önemli bir sektördür. Önümüzdeki 10 yıl boyunca turizm sektörü global olarak yıllık ortalama %4’lük güçlü bir büyüme eğilimindedir. 2030 yılına kadar uluslararası seyahat edecek turist sayısının 1.8 milyar kişiye ulaşacağı, bunun 300 milyonunun Çinli turistler olacağı tahmin edilmektedir.
Turizm Gelirlerinde Çok Başarılı Bir Ülke Değiliz
46 milyon ziyaretçi ile 6.sıradayız. Ama gelirde Türkiye ilk 10 da değil, 15. sıradayız maalesef ziyaretçi sayımız çok olmasına rağmen turizm gelirlerinde çok başarılı bir ülke değiliz. Türkiye’nin turist başına geliri 550 USD iken, bu değer Lüksemburg, Avusturalya gibi ülkelerde 4900 USD civarındadır. Türkiye’ye gelen turistlerin %30’u İstanbul’a gelmektedir.
Gelen Ziyaretçilerin Temel Geliş Sebepleri Tarih ve Kültür Odaklı
Türkiye’ye gelen 45 milyon turistin %30’u İstanbul’a geliyor. Gelen ziyaretçilerin temel geliş sebepleri tarih ve kültür odaklı. Ziyaretlerin yaklaşık %50’si tarihi ve kültürel değerlerimizi deneyimlemek amacıyla yapılmaktadır.
Kentte Yaklaşık 200.000 Yatak Kapasitesi %65 Doluluk Oranı İle Çalışmaktadır
142 bini turizm belgeli, 60 bin civarında Belediye belgeli olmak üzere yaklaşık 200 bin yatak kapasitemiz var. Bunlarda %65 doluluk oranıyla çalışıyor. İstanbul’a gelen turistlerin ortalama konaklama süresi 2.6 gün. Aslında bu diğer kentlerde Londra’da 5.8, Bangkok’da 4.8, Newyork’ta 7.8 günken, İstanbul’da sadece 2.6 gün civarında seyrediyor. Burada da aslında bizim sunduğumuz servisler ve turizmin ihtiyaçları karşılama düzeyinde çeşitlilik olmadığını saptıyoruz.
2020 Yılında İstanbul’un Turizm Gelirlerinin 12 Milyar USD Seviyesine Varacağı Öngörülmektedir
2020 yılında da İstanbul turizm gelirlerinin net olarak 12 milyar dolar, brüt olarak seyahat harcamaları dâhil 16- 17 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Dünyada uluslararası kurumların yaptığı araştırmalarda bizim kentimiz potansiyeli olan kentler sıralamasından çıkmış, turizm açısından gelişen kent olarak ele alınıyor.
Turistler Kültür ve Eğlence Odaklı Geliyor
Kentsel turizm altyapımız iyi değil. Turist profilimiz Araplaştı. 50 dünya kenti turizm niteliklerine göre 75 kritere göre irdelemiştir. İstanbul bu incelemede potansiyelleri güçlü bir profil çizerken, turizm sektörünün yönetimi ve turizme yönelik politika ve altyapılarının yoksunluğu ile dikkat çekmektedir. İstanbul’a gelen turistler 2014 yılında turist başına 800 USD civarında harcama yaparken, 2018 yılında bu değer 600 USD seviyesine düşmüştür.
İstanbul’da Turizm Sektörünün İhtiyaçları
İstanbul’un özgün değerlerini, yerel özelliklerini ve hedeflerini de dikkate alarak geliştirmek; bu değer ve özelliklere saygı göstererek, değerlerin geçmişten geleceğe aktarılabilmesini sağlamalıyız. Batı pazarlarında zayıfız, bu pazarlarda güçlenmemiz gerekiyor. Alternatif yeni pazarlara yönelmemiz gerekiyor. Uzakdoğu pazarları bu anlamda çok önem kazanmaya başladı. Şehrin içinde ve yakınında yeni destinasyonlar yaratmamız gerekiyor. Yeni ziyaret alanları, yeni ürünler geliştirmemiz gerekiyor. Turizm gelirlerini arttırmamız gerekiyor. Ziyaretçi sayımız her ne kadar iyi desek de arttırmamız gerekiyor. Gelen ziyaretçi başına turizm harcamamızı arttırmamız gerekiyor. Turistlerin kalış sürelerini arttırmasını ve tekrar gelmelerini sağlamamız gerekiyor. Rakip destinasyonlarla yarışabilen güçlü, sürdürülebilen bir sektör geliştirmeliyiz ve rekabet edecek bir davranış biçimi sergilememiz gerekiyor.
Vizyon İstanbul Projesi’nin İlk Adımı İstanbul Turizm Platformu
İstanbul Turizm Platformu aslında kentin tamamının planlanması ve kalkınmasına yönelik olan Vizyon İstanbul Projesi’nin bir parçası. İstanbul Turizm Platformu sektörle Belediyenin bir araya geldiği bir üst proje ile birlikte çalışıyor.
Vizyon İstanbul Projesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, kentin tüm sorunlarını çözmek ve potansiyellerini geliştirmek üzere kapsamlı bir katılım mekanizması ile “Vizyon İstanbul Projesi’ni” başlatarak, her sektörün sorunlarını, sektörün doğal bileşenleri ve kent halkı ile birlikte çözmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimini uluslararası standartlarda koordine edebilmek ve yönetişimini sağlamak amacıyla örgütlü turizm örgütleri, kamu, akademik ve uluslararası kuruluşların da katkı koyabileceği demokratik ve katılımcı bir süreç geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
İstanbul Turizm Platformu’nun Amacı
İstanbul’da sürdürülebilir turizm vizyonuyla sektörler ilgili tüm paydaşları bir araya getirmek amacı ile yatırım, organizasyon, denetim, iletişim, tanıtım ve pazarlama konularında; koordinasyon, entegrasyon, katılım ve yönetişim, planlama, tasarım ve proje geliştirme işlevlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmaktır.
İstanbul Turizm Platformu’nun Kapsamı
Kentimiz ile birlikte turizm hinterlandımıza giren Marmara Bölgesi’ni kapsayacak kardeş şehirlerimiz ile işbirliği yapacak şekilde; kamu kurumları, sektör örgütleri, meslek odaları, üniversiteler, uzman kişiler, uluslararası kuruluşlar, yerel halk, kültür sanat ve turizm ile ilgili vakıf ve dernekler, yabancı ve yerli ziyaretçiler ile birlikte çalışılacaktır.
İstanbul Turizm Platformu’nun Vizyonu
Turizmin kapsamlı bir perspektiften kentin içsel ve ayrılmaz bir parçası olarak ele alınması, turizmin sürdürülebilir gelişiminin sağlanması, turizm sektörü ile ilgili tüm paydaşların katılımının demokratik, şeffaf ve adil olarak sağlanması.
Organizasyon Yapısı
İstanbul Turizm Platformu organizasyon yapısında, İBB üst yönetimi, platform bileşenleri, platform koordinasyon birimi ve turizm komisyonları ile birlikte ortak çalışma yürütülecektir.
İstanbul Turizm Master Planı
İstanbul’da turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimini sağlamak üzere; ziyaret tipolojilerinin, beklentilerinin ve deneyimlerinin izlendiği, destinasyonların kapasite ve ihtiyaçlarının ölçüleceği, izlenebilir bir turizm veri tabanının kurulacağı, kentsel ihtiyaçlar ile turistik ihtiyaçlar dengesinin karşılıklı olarak tanımlanacağı, turizm ile ilgili tüm projelerin önceliklerine göre mekânsal dağılımlarının belirleneceğini Stratejik Mekânsal Plan hazırlanacaktır.
Turizm Master Planı ile belirlenecek olan önemli destinasyon alanlarında yerel toplum ve esnaf ile birlikte alanın sürdürülebilir olarak nasıl yönetileceği tanımlanacaktır.
Biz uzun vadeli stratejileri belirlerken kısa vadedeki işlerde aksiyon almak istiyoruz. Herkes kendi uzmanlık sahasında birbirleriyle entegre çalışabilecek.
İstanbul Turizm Vizyon Belgesi
İstanbul Turizm Master Planı
Destinasyon Yönetim Planları
Turizm Yönetişim ve Koordinasyon
Tanıtım ve Pazarlama
Planlama ve Tasarım
Kalite ve Denetim
Entegrasyon
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.