İstanbul Rehberler Odası'nın, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın mali katkısı ve İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirmekte olduğu "" Projesi ile ilgili çalışmalar başladı.Projeyi tanıtıcı Basın Toplantısı 21 Aralık 2012 tarihinde Sultanahmet'te Yeşilev'de yapıldı. Toplantıya İstanbul Rehberler Odası-İRO Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yenen, Başkan Yardımcısı Dr. Sedat Bornovalı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Proje Koordinatörü Bilgesu Güneş Yerli ve basın mensupları katıldı.
İRO Başkanı Şerif Yenen yaptığı konuşmada; Projeye verdiği mali destek için İstanbul Kalkınma Ajansı'na ve projeyi desteklediği için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teşekkür etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof.Dr. Ahmet Emre Bilgili konuşmasında İstanbul'un turizm açısından önemine değindi. Alternatif tur rotaları ile turistlere yeni seçenekler sunulacağını, bu konudaki çalışmaları da en iyi rehberlerin gerçekleştirebileğine inandığını, bu nedenle projeyi desteklediklerini vurguladı. İstanbul'un sürekli değişen, yenilenen bir şehir olması nedeniyle İl Müdürlüğü'nde de bu tür projelerin hazırlanmasına önem verdiklerini, Müdür Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un deneyimi ile bu konudaki çalışmaları yönettiğini belirtti.
Şerif Yenen de konuşmasında; İstanbul'un turizm alanında gelişmiş pek çok kentten daha çok tarihi, kültürel değere sahip olduğunu belirtti. Mevcut klasik turlardan yararlanarak kenti ziyaret eden turistlerin çok kısıtlı sürede belirli müze ve ören yerleri, alışveriş mekanları dışında farklı tarihi kültürel değerleri tanımaya, yerel halkla kültürel etkileşime girmeye fırsat bulamadıklarına değindi. Ziyaretçilere kentin daha geniş bir bölümünü ziyaret etmeleri, kentte kalış sürelerini uzatmaları veya kente tekrar gelmeleri için nedenler sunmak gerektiğini söyledi. Turizmde sürdürülebilirlik ve kültür turizminin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında oluşturulan alternatif tur rotaları ile İstanbul'un turizm alanında rekabet edebilirliğini arttırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Ziyaretçilerin ilgi ve gereksinimleri doğrultusunda tur rotaları sunularak İstanbul'da daha uzun kalmalarının, tekrar gelmelerinin özendirileceğini, ziyaretçilere İstanbul'u çok bilinmeyen yönleri ile tanımaları ve yerel halkla iletişim kurmaları için fırsat yaratılarak farklı kültürler arasında etkileşimin sağlanacağını vurguladı.Proje kapsamında aşağıda belirtilen 10 ayrı alternatif tur rotasında en az 400 profesyonel turist rehberine uzmanlık eğitimi verileceğini belirten Yenen, eğitim programlarının içeriği ile ilgili verdi.
Alternatif Tur Rotaları:
1. Bizans İstanbulu
2. Osmanlı İstanbulu
3. İstanbul'da İslam
4. İstanbul'da Musevi Mirası
5. İstanbul'da Hıristiyanlık
6. İstanbul'da Mimari
7. İstanbul'da Yalılar
8. İstanbul'da Ticari Yapılar
9. İstanbul'da Su Yapıları
10. İstanbul'da Kuş Gözlemciliği
Ayrıca bu rotalarla ilgili olarak kültür turu düzenleyen acentelere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi.Tur rotaları ile ilgili olarak özgün fotoğraflar çekilip, bunların ve rotalarla ilgili özet bilgilerin dijital olarak da yer alacağı bir tanıtım kiti hazırlanarak turizm kurum ve kuruluşları, seyahat acenteleri, oteller ve benzeri kuruluşlara dağıtılacağını açıkladı.Toplantı sırasında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın projeye başarılar dileyen telgrafları geldi. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Şerif Yenen ve Dr. Sedat Bornovalı'nın basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını yanıtlamalarının ardından toplantı sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.