• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TURİZM HAREKETİNİN İLK DURAĞI GORDİON OLDU

TURİZM HAREKETİNİN İLK DURAĞI GORDİON OLDU
Ankara’nın marka şehir olabilmesi için alışveriş festivali başta olmak üzere pek çok çalışmaya imza atan Ankara Ticaret Odası “Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla turizm hareketi başlattı

Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan açılmaya göre, Başkent’in ekonomik ve sosyal açıdan gelişimi için komite ve komisyonlarıyla çalışmalar yürüten ATO’nun hedeflerinden biri de şehrin turizm destinasyonları arasında yer alması.  Ankara Alışveriş Festivali ile Kültür Sanat ve Turizm Özel İhtisas Komisyonları Başkan Yardımcısı Seçim Aydın’ın önerisiyle, “Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla başlatılan çalışmada, öncelikle Ankara’da yaşayanların şehri tarihi, kültür ve turizm yönleriyle tanımasının sağlanması amaçlanıyor. 
 
“İLK ZİYARET MİDAS TÜMÜLÜSÜ”
Turizm Hareketi kapsamında Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili Koray Güngör Şanal başkanlığında bir heyet Polatlı’daki Gordion Müzesi ve Kral Midas Tümülüs’ünü gezdi. Ankara Alışveriş Festivali Komisyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve komisyon üyeleriyle meclis üyelerinin katıldığı ziyarete, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Enver Sağır ve Gordion Müzesi Müdürü İbrahim Bolat eşlik etti. 
 
“GORDİON TÜMÜLÜS VADİSİ”ÖNERİSİ
Ankara’nın Hititlere, Friglere, Lidyalılara ve Galatlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan ATO Başkanvekili Koray Güngör Şanal, Gordion müzesini gezerek Frig medeniyetine dair bilgi aldıklarını söyledi.   Kral Midas Tümülüsü de dahil olmak üzere bölgenin tarihi ve turistik açıdan görülmeye değer olduğunu belirten Şanal, Frigya medeniyeti kalıntılarının yer aldığı Polatlı Yassıhöyük’den başlayan ve 110 tümülüsün bulunduğu bölgenin Gordion Tümülüs Vadisi olarak isimlendirilmesi önerisinde bulundu. 
 
ATO olarak turizm hareketi kapsamında tarihi ve turistik yerleri ziyaret etmeyi sürdüreceklerini bildiren Şanal, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Jeopark ve Beypazarı’nın da bu kapsamda bulunduğunu kaydetti. 
 
HELVA YAPMAMIZ KAÇINILMAZ-
ATO’nun “Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla başlattığı turizm hareketini değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, tarihte üç medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’nın rahatlıkla turizmin de başkenti olabileceğini söyledi. Bezci, “Ankara tarih, kültür ve sağlık turizmi için çok elverişli bir yerleşim. Şehrimizde eskiçağdan başlayan bir zengin birikim var. Müzelerimiz, hanlarımız, göllerimiz, mağaralarımız, doğal güzelliklerimiz, kültür ve eğlence merkezlerimiz, kaplıcalarımız, yaylalarımız, kayak merkezlerimiz mevcut. Özetle turizm helvası için Ankara’nın unu, yağı, şekeri yani yeterli malzemesi var. Bu malzemeyle de helva yapmamız kaçınılmaz” dedi. 
 
GORDİON
Ankara’ya 94 kilometrelik uzaklıkta Polatlı’nın 29 kilometre kuzeybatısında, Yassıhöyük Köyü’nde yer alan Gordion, milattan önce bölgede yaşamış Frig medeniyetinin  başkenti olmasıyla biliniyor. 
 
Kral Gordios’un tahtı anlamına gelen Gordion, Kral Midas ve Büyük İskender’in efsaneleriyle anılıyor. Efsaneye göre kente yük arabasıyla girerek kral olan Gordios’un arabasının okunu boyunduruğuna bağlayan ip kördüğüm olur.  Bu kördüğümü açacak kişi Asya kıtasına egemen olacağı söylentisi yayılır. Asya seferi sırasında Frigya’ya gelen Makedonya Kralı Büyük İskender kördüğümü açmaya çalışır ancak sabırsızlığı nedeniyle düğümü çözemez ve kılıcıyla keserek açar.  
 
Frigya ile birlikte bölgede yaşayan diğer medeniyetlerin izleri Gordion Müzesi’nde sergilenmektedir. Açık ve kapalı teşhir alanlarıyla Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri olan Gordion’da Milattan önce 4 ila 2 yılları arasında tarihlenen İskender sikkeleri yer almaktadır. Kibele kabartmaları ve figürlerinin de bulunduğu Gordion, Anadolu Medeniyetleri Müzesi çalışma alanı içinde yer alıyor.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21