TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
Dünyada bilgi akışının hızlı artması sonucu dünya artık daha küçük hissedilir olduğundan beri turizmde rekabet arttı. Bir ülkenin pazarlanması hayati bir konu oldu. İmaj oluşturduktan sonra onu değiştirmek çok zor olabiliyor. İmaj ne kadar önemli ? Turistlerin,expatların ve Erasmus programı ile İstanbul üniversitelerine gelen öğrencilerin İstanbul algısı nedir? İmaj, bir çok farklı kaynak ve etkiden kaynaklanan duygusal ve bilişsel görüntülerle oluşmakta .
Bir kozmopolit dünya kenti olarak konumlandırılan İstanbul'da , kültürel ve ticari aktiviteler arasındaki sinerjiden turizm etkileniyor. Çok kültürlülük,tarihi ve coğrafyası İstanbul'un en önemli avantajları . Peki İstanbul'un gerçekliği ve algılanması arasındaki ilişki nasıl gözükmekte ? Pazarlamak ve fark yaratmak üzerine değişik görüşler var : Algı neyse gerçek odur. Algı gerçektir. Gerçek de paradır. Farkı yaratmak ve yaratırken bir değer oluşturabilmek önemlidir. Algı değişkendir ve başarılı olanı hemen kabullenir. Fark yaratmak için algıya değil, sonuca odaklan vb.
İstanbul,2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti ünvanına sahip oldu.Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine ve bu konu hakkında konuştuğumuz kişilerin görüşlerine bakınca İstanbul algısı ve gerçekliği üzerine daha çok çalışılması gerektiği de anlaşılmakta.Tılsımlı şehir İstanbul, gelen her ziyaretçisini bir şekilde büyülerken turizm sektörü bu sinerjiden daha çok pay almalı ve fark yaratmalı.
2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre % 5.11 artış göstererek 19 648 882 olmuştur. Yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında İstanbul %22.96 ( 4 511 620) ile ikinci sırada yer alıyor.
İstanbul'u ziyaret eden yabancıların toplamdaki yüzdeleri şöyle :
Almanlar %13.1, Ruslar:%6.7, İngilizler:%5.1, İtalyanlar:%5.1, Fransızlar:%4.8, Amerikalılar:%4.6, İranlılar:%3.9, Hollandalılar:%3.5, Japonlar:%2.9, İspanyollar:%2.8, Ukraynalılar:%2.2, Azeriler:%1.9, Güney Koreliler:%1.7, Belçikalılar:%1.7, Türkmenler: %1.6, Diğer ülkeler: 38,4 .
İstanbul ,gelen yabancı ziyaretçiler tarafından nasıl algılanıyor ? İşte ,İstanbul bazı ziyaretçilerine sorduk .
Timon Meyer ( Almanya) , İstanbul, enerjik , hareketli ve kalabalık.İstanbul'u hemen çekici buldum. Hissettiğim hava, büyülü bir şey var muhtemelen belirli kültürlerin, kokuların, manzarasının karışımı nedeniyle ... İstanbul'a gene gelir miyim?Evet. İstanbul senin bir parçanı yakalayan ve asla tam olarak gitmene izin vermeyen bir şehir.
Liudmila Vysochina-Scripcaru ( Moldova ), İstanbul : Renkli,tarihi ve Modern. Bence, İstanbul eşsiz bir şehir. Modern altyapısı, tarihi eserleri, eski gelenekleri ve dinamizmi. Istanbul'da, farklı kültür ve dinden insanları uyum içinde görebilirsiniz. Ben güzelliğinden, mimarisinden, misafirperverlik ve çok kültürlülük tarafından çok etkilendim. Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Kapalıçarşı, ve diğerlerini ziyaret etmenizi öneririm. Bir kişinin tüm başyapıtları görmek için yeterli zamanı yoktur. Ancak bir çok kez İstanbul'a gelinmesi gerekiyor ve her gelişte her zaman etkilenecek bir şeyler vardır.
Ben bu şehire hayranım!Eski sokaklarını, lezzetli yemeklerini ve şaşırtıcı insanlarını özlüyorum. İstanbul,Avrupa'nın kültür başkenti, Avrupa ve Asya ,bütün dünya bir yerde. Türk halkı, samimi, vatansever, misafirperver. Ayrıca, Türkler çok yetenekli. Hayatın tadını çıkarmayı ve partilemeyi biliyorlar. Gorm Fisch-Thomsen (Danimarka) , İstanbul, arkadaşım, vapurlar ve bir sürü insan.Ülkemde görmüyorum ki çok komik küçük dükkanlar yüzünden çok hoşuma gitti. Berber dükkanı ve berberler ... İstanbul bir çok şeyin karışımıdır . Zamansız ,eski ve modern arasında. İstanbul'u ve eski ev arkadaşımı görmek için bir daha gelmek istiyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.