• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TURİSTLER TÂRİHİ İSTANBUL’U GÖRMEDEN DÖNÜYOR

TURİSTLER TÂRİHİ İSTANBUL’U GÖRMEDEN DÖNÜYOR
Bakan Günay,"Beyoğlu'nu, boğazı gören yabancıların çok sınırlı kesimi Topkapı'yı görüyor, belki 4'te 3'ü İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni görmüyor

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'a gelen turistlerin bazılarının tarihi yarımadayı bile görmeden ülkesine döndüğünü belirterek, "Beyoğlu'nu, boğazı gören yabancıların çok sınırlı kesimi Topkapı'yı görüyor, belki 4'te 3'ü İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni görmüyor. Biz istiyoruz ki İstanbul'a gelen herkes Sultan Ahmet'i görsün, tarihi İstanbul'u, dünyanın en önemli müzelerinden biri olan arkeoloji müzesini görsün" dedi.

Günay, Topkapı Sarayı'nın zamanında "dünyanın hiçbir sarayında görülemeyecek şekilde, kamu ve özel fırsatçılar tarafından işgal edildiğine" dikkati çekti. Saray içinde "hemen hemen her bakanlığın haksız şekilde yerleştiği bir yer" olduğuna işaret eden Günay, şunları söyledi: "Milli eğitim, sağlık ve ulaştırmanın bazı bölümlerini çıkartacağız. Milli Savunma Bakanlığının kullandığı depolara şiddetle ihtiyacımız var. Çünkü Topkapı Sarayı'nın yeni depo ve yeni teşhir alanı ihtiyaçları son derece önemli. Henüz olumlu bir yanıt alamadık. Genelkurmay ile konuştum. Onlar talebimizin haklı olduğunu söylüyor. Milli Savunma bürokrasisi, öteki bakanlıkların bürokrasisi gibi ağır işliyor ama bir vadede anlaşacağımıza inanıyorum."

Günay, sarayda geçtiğimiz günlerde Bizans dönemine ait Piskoposluk Sarayı bulunduğunu hatırlatarak, "Çıplak gözle baktığımda Piskoposluk Sarayı'nın çıktığı o bölgede bir şey olabileceğini düşündüm ve temizlik talimatı verdim. Temizlik çalışmasının altından sütunlar, duvarlar, hamamlar ve tonozlar çıktı" diye konuştu. Ayasofya'daki çalışmalara da değinen Günay, müzedeki süslemelerden birinin üzerindeki maskeyi kaldırarak "unutulmaya terk edilmiş" dünya çapında önemli melek tasvirini gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

Tasvirin Hristiyanlar açısından önemine işaret eden Günay, figürün çok ilgi gördüğünü belirterek, "Yabancı bakanlar beni arayıp tasvirlerin bulunduğu yere özel izinle çıkmak istediklerini söylüyorlar. Hepsi teşekkür ve sevinçlerini bildiriyorlar" dedi. "Ayasofya'da hepimiz aynı Allah'a, aynı yaradana ibadet ediyoruz mantığı içinde kilise tasvirleriyle cami fonksiyonu beraberce yürümüş" ifadesini kullanan Günay, melek tasvirinin turist sayısını da etkileyeceğine dikkati çekti. Günay, "Ayasofya'daki tasvirler İstanbul'a ziyaretçi sayısını artıracak, önümüzdeki yıl sadece tasvirden dolayı 500 bin ziyaretçi artışı bekliyoruz" diye konuştu.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde de büyütme çalışmaları başlattıklarını anlatan Günay, müzenin bütün mekanlarını "çatıdan aşağıya" yenileyeceklerini kaydetti. Günay, müzenin 200-250 bini bulmayan ziyaretçi sayısından yakınarak, "Hedefimiz, 2010 yılının sonuna kadar arkeolojiye 1 milyon ziyaretçi getirmek" dedi. İstanbul'da gelen bazı turistlerin kentin en önemli tarihi yapılarından Topkapı, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Sultanahmet'i görmeden gittiğini vurgulayan Günay, "İstanbul'a gelip Beyoğlu'nu, Boğazı gören yabancıların çok sınırlı kesimi Topkapı'yı görüyor, belki 4'te 3'ü arkeolojiyi görmüyor. Biz istiyoruz ki İstanbul'a gelen herkes Sultan Ahmet'i görsün, tarihi İstanbul'u, dünyanın en önemli müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni görsün" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İstanbul'un UNESCO Dünya Miras Listesi'nden çıkarılması tehlikesi ve UNESCO'nun bu noktadaki taleplerinin 2010 yılına kadar karşılanıp karşılanamayacağına yönelik soru üzerine, UNESCO'nun "konuyu izlediğini ve raporunda olumlu bir şekilde not ettiğini" söyledi. UNESCO'nun özellikle Sulukule Projesi'ne dikkati çektiğini ifade eden Günay, şunları kaydetti: "Ben Sulukule'de UNESCO'nun çok haklı olduğunu düşünmüyorum. Çü nkü halkın iyiliği için bir şey yapılmaya çalışılıyor. Bir de Sü leymaniye'de bazı onarımlar yerine yeni yapımlarla ilgili şikayetler var. Bunların hepsini çok ciddiye alıyoruz. UNESCO ile eskisinden daha yakın çalışıyoruz. Ben UNESCO'nun uyarılarını çok önemsiyorum.

UNESCO, Birleşmiş Milletler'in eğitim, bilim, kültür merkezi ve tarihi alanlarla ilgili dünya çapında bir dikkati sergiliyor. Ben de UNESCO söylese de söylemese de bu alanlarda çok büyük bir dikkate ihtiyacımız olduğunu, geç mişte ihmaller olduğunu biliyorum." Günay, "Vatandaşın az bir ücret karşılığı bir yıl boyunca müzeleri gezebilmesi için Müzekart uygulamasına geçildi, ancak önceki aylarda 83 müze ücretsiz hale getirildi. Bu durum uygulamada bir çelişki doğurmuyor mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yeri 300'ün üzerinde. Bunlardan bazıları yılda bir kaç bin ziyaretçisi olan küçük kasaba müzeleri veya etnografya müzeleri. Bunların ciddi ziyaretçileri yok ve biz oradan 1-2-3 TL gibi cüzi bedeller alıyoruz.

Vatandaşın ayağı alışsın, müzeye gitme alışkanlığı edinsinler diye yaptık, çünkü 1-2 TL'yi bazen dert edenler oluyor. Biz ziyaretçisi az olan düşük ücretli müzeleri ücretsiz hale getirdik. Bu bir dönem içindir. Yani orada sirkülasyon yükselince, bir vadede yeniden fiyatlandırılabilir."
Çok ziyaretçi alan müzelere yönelik ücretli uygulamanın ise sürdüğünü belirten Günay, şu ana kadar 1 milyon civarında Müzekart sattıklarını ifade etti. Günay, "Müzekart almış olanlar çok memnun. Bazıları, üzerinden 1 yıl geçti ama hala bilmiyorlar ve her müzede yeniden para vermekten şikayet ediyorlar" dedi. Müzekart'ın süresinin 1 yıl olduğunu da hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Müzekart'larımızı yenilememiz gerekiyor. Ben DÖSİM'den yenileyeceğim ve herkese tavsiye ederim" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21