• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TURİSTİN NOT DEFTERİ

TURİSTİN NOT DEFTERİ
Bence yıllar sonra demiryollarında başlayan modernleşme hareketinin turizm sektörü açısından daha fonksiyonel hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor.

TURİZMİN SESİ


SORU:Tren en çağdaş ulaşım araçlarından biri sonuçta ve ayrıca çok rahat. Turizmciler olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz. Ya da bu konuda neler yapılabilir?

YANIT: Sayın Keten öncelikle Ülkemiz ulaşım planlaması kapsamında demiryollarının çok önemli olduğunu ve payının kesinlikle artırılması gerektiğini düşündüğümü söylemek istiyorum.

Ayrıca konuyu hızlı treninin 13 MART'TA Ankara-Eskişehir arasında yapacağı ilk sefer öncesinde sormuş olmanız nedeniyle de teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu başlangıç Ankara'nın Anadolu'nun ulaşım koordinasyon merkezi olması yolunda ilk adım olarak değerlendirilmelidir. Konya, Eskişehir, Sivas gibi 250 km. çaplı dairenin içinde yer alan yerleşimlerden gelecek kişilerin havaalanı nedeniyle tüm dış uçuşlara Ankara'dan başlama imkânları artacaktır. Kuzey'e Havaalanı ile de bağlantı sağlayacak şekilde yapılacak hatlarla bu destek daha da artacaktır.

Ayrıca Ankara'nın günübirlik ziyaret edilebilmesi nedeniyle fuar merkezi olabilmesi, mevcut fuarların ziyaretçi sayısının artması gibi ek yararlar da söz konusu olacaktır. Aynı etki karşılıklı olarak da gelişecektir. Eskişehir veya Konya'ya kısa süreli ziyaretler mümkün olabilecektir.

1856 yılında demiryolu ile tanışan Anadolu toprakları, Cumhuriyet öncesinde demiryolu hatlarının büyük bölümünü yabancılara verilen imtiyazla yaptırmaya başlamıştır. 1856–1922 yılları arasında toplam 8 bin 619 kilometre demiryolu hattı yapılırken, demiryolu hattının 4 bin kilometrelik bölümü Cumhuriyetin ilanı ile belirlenen milli sınırlar içinde kalmıştır. Bu anlamda 130 Km. lik İzmir-Aydın hattımızın ilk güzergah olarak kabul edildiğini belirtmek istiyorum.


Son dönemde başlatılan Hızlı Tren, Marmaray ve Bakû-Tiflis-Kars Demiryolu Projeleri ile demiryolları altın çağını yaşamaya başlamıştır ve bu memnuniyet verici bir gelişme olarak görülmektedir. Düşünülen projelerin tamamlanması ile Turizm açısından da nostaljik olarak tekrarlanan gezilerin Avrupa çıkışlı gerçek tren yolculukları ile destek kazanacağı açıktır. Özellikle gençlerin tercihi olan EURORAIL gezileri mutlaka artacaktır.


Bu anlamda Demiryolu turizmi de bir zamanlar değerlendirdiğimiz bir konu olduğunu da unutmamak gerekir. Bu sayede geçmiş dönemlerde denenmiş olan Safranbolu ve 1999 Güneş Tutulması (Amasya) gezilerini hatırlatmak fırsatını da elde etmiş olduk. Günümüzde bu projeleri İstanbul'dan Anadolu'ya uzanan modern hatlarda uluslar arası ilave fonksiyonlar ilave ederek genişletmek mümkün olacak ve fayda sağlayacaktır.

Konuya bu anlamda bir özgün tur olarak baktığımızda Sadece HİCAZ Demiryolu projesi bile Türkiye'de Almanları ve Fransızları rekabete sokan, demiryolu mimarisi ve mühendisliği açısından ciltlere konu olmuş dünya çapında bir olay. Demiryollarının Geçtiği yörelerde doğa dostları için sunduğu özgün imkanlar Dünya çapındaki TREN DOSTLARI için zor bulunan bir ayrıcalıktır.

Ayrıca buharlı tren dostlarının dünya çapında oluşturduğu potansiyeli, demiryolu fabrika ve atölyelerinin önemini, Hicaz demiryolu projesinin dünya ekonomisindeki yerini ve Torosları aşan yolda (ADANA-Belemedik) demiryolu mimarisi tarihinin köprü ve tünellerden oluşan eşsiz eserlerini değerlendirebileceğimizi bir kez daha dünyanın ilgisine sunmak mümkün olacaktır.

Kaldı ki; giderek artan petrol fiyatlarının kara ve hava ulaşımı açısından turizmi de etkileyen olumsuzluklara neden olduğu günümüzde çağın en ucuz ulaşım aracını tekrar hatırlarken Anadolu turizmine de yeni bir seçenek olarak ekleyebiliyoruz.

Diğer bir açıdan baktığımızda HÜRRİYET İNSAN HAKLARI TRENİ' projesinin turizm açısından da ayrı bir önem taşıdığını belirtmek istiyorum. İnsan Haklarının en önemlilerinden olan seyahat hakkının kullanımı ile doğan ve Doğrudan ve kişisel olarak dünyanın zenginliklerini keşfetme imkânı, eşit olarak dünyada herkese açıktır ve engellenmemelidir şeklinde ifade edilen Turizm Hakkı, Hürriyet Gazetesi'nin TCDD ile ortaklaşa gerçekleştirdiği bu proje ile yeni bir anlam daha kazanmıştır.

Bu geziden elde edilen izlenimlerin trenin uğradığı 44 ilimizde yakın çevreye ulaşacak yeni gezi imkânları nedeniyle illerimizde yeni iş, konaklama ve seyahat acentesi girişimlerine neden olacağı kesindir. Amaca ulaşılmasını sağlayacak önlemleri yerel yöneticilerimizden beklerken; TÜROFED başta olmak üzere turizmciler ve meslek kuruluşları olarak gerekli destekleri vermeye hazır olduğumuzu da hatırlatmak istiyorum.

TCDD'ye hızlı tren projeleri yanında trenle düzenlenen yurtiçi turlara verdiği destek nedeniyle sektörümüz adına teşekkürlerimizi iletiyoruz. Demiryollarımızda hizmetlerin turizm özellikli olarak devamı noktasında da işbirliğine açık olduğumuzu, Yataklı Vagonlarımızı ve Tren Restoranlarımızı tekrar Turizm Belgeli birer işletme olarak görmeyi ve Meslek kuruluşlarımız bünyesinde yer almalarının bize güç katacağını ifade etmek istiyorum.

Seçim AYDIN
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21