TURİZMİN SESİ
Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden Thomas Cook'un Türkiye'deki partneri Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul, Türkiye'deki otellerin tamamının web sayfası olduğunu, interneti kullanın tüketicilere cevap verecek teknik altyapının mevcut olduğunu kaydetti. İnternetin turizm sektöründe yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Tonbul, şunları söyledi: "İnternetin gelişimi günümüz dünyasında çok önem taşıyor. Elektronik haberleşme ve satın almanın önemi yadsınamaz.
Bu rekabet ortamında zaman çok önemli, kimse zaman kaybetmek istemiyor. Eskiden kullanılan yöntemlerle, faksla, teleksle kimse rezervasyon yapmıyor. Eğer bir talep geldiğinde anında cevap verip teyit etmezseniz o müşteriyi başka bir yere kaptırırsınız. Başka bir açıdan baktığınızda artık tüketici internetten girip otelin sayfasından kalacağı odayı, bahçeyi, havuzu, yatak odasını, banyosunu kendi eviymiş gibi inceleyebiliyor. Şu anda Türkiye'ye internetten rezervasyon yaptırarak gelenlerin sayısında da çok ciddi artış var. Kendisini bu yeni trende adapte olan tesisler çok kazançlı çıkıyor. Övünçle söylemek gerekir ki Türkiye'deki otellerin tamamını n ya web sayfaları, siteleri var, online açıklar. Çok başarılı teknik altyapıları var.
Aynı şekilde sektörün taşımacılık, acente gibi kurumları da bu işe adapte olmuş durumda, yani Türk turizm sektörü İnternet tüketicilerine cevap verecek teknik altyapıyı hazırlamış durumda." Tanıtımın her zaman fayda sağladığını, en fazla gelirin turizmden karşılanmasına rağmen, hükümetlerin hep en az payı turizme ayırdığın ı ileri süren Tonbul, şöyle devam etti: "Bütçeden ayrılan payın yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ancak bu sınırlı bütçeyi, yetkililerin çok efektif kullandığına da yurt dışı fuarlarında şahit oluyorum.
En en yoğun internet İskandinav ülkelerinde kullanılıyor. Bu ülkelerde turizm sektöründe internet kullanımı yüzde 55 düzeyinde. Bu ülkelerdeki tatil alıcıları, şu anda dünyada en fazla interneti kullanan kaynak pazarlar. Bu ülkeleri İngiltere, yüzde 35 ile takip ediyor. Daha sonra yüzde 30 ile Hollanda ve yüzde 20 ile Almanya takip ediyor. En az internet rezervasyonunun yapıldığı ülke Belçika. İnternetle turizm rezervasyonu internet kullanım sıklığından, maceracı eğilimlere kadar çeşitli etkenlere bağlı. Ayrıca bazı kesimler internete halen yüzde 100 güvenmiyor. Örneğin kredi kartı bilgilerini karşıdaki internet satıcısına vermekten tedirgin oluyorlar.
Bir diğer etken ise İspanya gibi çok iyi bildikleri destinasyonlarda kendilerini çok rahat hissetmelerine karşın, Mısır gibi, Türkiye gibi daha uzak ülkelerde kendilerini güvende hissetmedikleri için güvenilir bir yer hizmeti veren partnere ihtiyaç duyuyorlar. İspanya'da Avrupa sınırları içerisinde olduğu için kendi yolunu bulabilse de daha Türkiye, Fas, Tunus, Mısır böyle değil. Bu tür ülkelerde eski klasik turizm yöntemleriyle bir muhatap görmek istiyorlar. Üçüncü bir değerlendirme yapmak gerekirse, yine satın aldığı firmanın güvenilir bir firma olmasını istiyorlar.
Avrupalı tüketicilerin, yakın mesafelerdeki tatil seçenekleri için internet rezervasyonunu tercih ettiklerini ifade eden Tonbul, ilerideki yıllarda bunun daha yaygınlaşmasını beklediklerini bildirdi. Öncelikle kendi otomobilleri ya da trenlerle gidebilecekleri kısa mesafeleri, ardından ucuz uçak seyahati imkanı veren destinasyonlarında internet rezervasyonlarını tercih eden Avrupalı turizm tüketicisinin, üçüncü yoğun kullandığı alanın ise sadece uçağı rezerve edebildiği bölümler olduğunu dile getiren Tonbul, "Son yıllarda başlayan bu internet kullanımı, yavaş yavaş Türkiye gibi destinasyonları da içine aldı" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.