TURİZMİN SESİ
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, üyesi bulunduğu Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi WTTC ile , “COVID 19’un Küresel Turizme Etkileri” konulu bir webinar gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TTYD Başkanı Oya NARİN “Bildiğiniz gibi pandemi sebebiyle küresel arenada GSYH’nın %10’unu oluşturan ve 300 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan turizm ve seyahat sektörleri zor zamanlardan geçmektedir. Tahminlerimiz sektörümüzün dünyada 2019 yılındaki seviyesine ulaşmasının ancak 2024 yılında gerçekleşebileceğini göstermektedir” diyerek sözlerine başladı.
TTYD Başkanı Oya NARİN
Türk Turizmi açısından sektördeki diğer STK’larla birlikte (TÜROB, TÜRSAB ve TÜROFED) müşteri sağlığı ve güvenliği için gerçekleştirilen sertifika programının çok güzel yürütüldüğünü ifade ederek, bu süreçte ulusal ve uluslararası işbirliklerinin önemini vurguladı. WTTC’nin uluslararası işbirliğinin sağlanması için büyük çaba gösterdiğini ifade eden NARİN, bu süreçte turizm sektöründeki 120 iş dünyası lideri ile birlikte WTTC şemsiyesi altında, G7 ve diğer önemli destinasyonların liderlerine, uluslararası arenada güçlü birlikteliğin ve koordinasyonun sağlanmasının seyahat ve turizm sektörünün toparlanması ve istihdam kayıplarının asgari düzeyde kalması açısından kritik öneme sahip olduğuna dair iletilen mektup ve görüşlere imzacı olduklarını ifade etti.
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi Başkanı Gloria GUEVARA;
Konuşmasına geçtiğimiz 9 sene boyunca seyahat ve turizm sektörünün küresel GSYH’dan daha hızlı büyüdüğünü ve yaratılan her dört yeni istihdamdan birinin seyahat ve turizm sektöründen geldiğini ifade ederek başladı. Kendi metodolojileri ile gerçekleştirdikleri hesaplamalar doğrultusunda Türkiye seyahat ve turizm sektörünün ekonomiye katkısının ise %11,3 ile küresel ortalamanın üstünde olduğunu ve ülkemizin turizm açısından çok önemli bir destinasyon olduğunu ifade etti. GUAVERA sözlerini “Halihazırda Covid-19 nedeni ile dünyada 121.1 milyon istihdam ve 3,435 milyar dolar GSYH kaybı var. Covid-19’un etkilerini asgariye indirmek için geçmiş krizlerdeki hatalarımızdan dersler çıkarmalıyız” diyerek sürdürdü.
2001-2018 arasındaki 90 krizi incelediklerini ifade eden GUAVERA, bu süreçte üç unsurun: (i) uluslararası arenada ve özel sektör ile birlikte koordineli bir yaklaşım ve ortak protokollerin oluşturulması, (ii) seyahat deneyiminin hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi için seyahat başlangıcı (kalkış) öncesinde gidiş destinasyonunda uluslararası standardı olan bir test mekanizması oluşturulması, (iii) devletlerin seyahat ve turizm sektörünün ayakta kalabilmesine yönelik mali, likiditeyi sağlayacak ve istihdam ve yatırımı koruyacak destekler vermesi gerektiğinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Toplantı, TTYD Genel Sekreteri Hale ALTAN’ın, Gloria GUEVARA’ya katılımcıların sorularını yönelttiği soru – cevap bölümü ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.