• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

TRİVAGO OTEL ENDEKS RAPORU

TRİVAGO OTEL ENDEKS RAPORU
Trivago, Ekim ayına ait “trivago Otel Fiyat Endeksi Raporu”nu (tHPI) yayınladı

TURİZMİN SESİ 


500.000’den fazla otel fiyatının karşılaştırılmasına olanak sağlayan Dünya’nın en büyük otel fiyatı karşılaştırma sitesi trivago, Ekim ayına ait “trivago Otel Fiyat Endeksi Raporu”nu (tHPI) yayınladıwww.trivago.com.tr içerisindeki verilerden elde edilen listede, yaz sezonunun bitmeye başlaması ile Türkiye’deki sahil otellerinin fiyatı düştüğü görüldü.Eylül ayı ve bir önceki seneye ait verilerin karşılaştırılması ile elde edilen raporda İstanbul, Ankara ve İmzir gibi şehirlerdeki otellerin Ekim ayı fiyatlarının bir önceki seneye göre %1 oranında artış ve düşüşler gerçekleşirken bu oran Bursa’da %5’lik artışa ulaştı. Aynı şehirlerde Eylül 2012’ye göre de %6’lık düşüşler ve %16’ya varan artışlar gözlendi.Sahil kesimlerinde ve turistik bölgelerde ise fiyatlar diğer şehirlere oranla Ekim 2011 ayına göre farklılıklar göstermektedir. Ekim 2011’e göre Antalya’da %11, Bodrum’da %3, Fethiye’de %11 oranında otel fiyatları azalırken bölgesel olarak en büyük düşüş Side otellerinde %31 olarak kaydedildi. Tatil beldeleri içerisinde bir önceki seneye göre fiyat artışının en yüksek olduğu yer %64 oranı ile Kalkan olurken Beldibi %55 ile ikinci sırada yer aldı.

 
Eylül 2012’ye Göre Değişimler:
Çift kişilik standart odaların Eylül ayına göre değişimlerine baktığımızda sahil otellerinin fiyatları düşerken kültür turizminin ağırlık kazandığı Ekim ayında iç bölgelerde fiyatlar artıyor. En büyük düşüşün yaşandığı sahil beldesi %34’lük düşüş ile Turgutreis oldu. Çift kişilik standart odaların tek gecelik fiyatının 184TL’ye düştüğü Turgutreis’i %31’lik düşüş ile Manavgat takip ediyor. Otel fiyatlarının düşüş gösterdiği diğer sahil beldelerinde de %27 ile Datça, %28 ile Gümbet, %26 ile Alanya, %23 ile Kemer görünmektedir.Kültür turizminin yaygın olduğu iç bölgelerde de fiyatlar Ekim ayı içerisinde artış gösterdi. Şanlıurfa’da çift kişilik standart oda fiyatları %20’luk artış ile gecelik 163TL olarak en çok artış gösteren şehir oldu. Nevşehir’in Ürgüp ve Uçhisar ilçeleri ise %18 ve %19’luk artış gösterdiler. Buna rağmen Nevşehir genelinde artış %7’de kalmış durumda. Kültür turizminin yapıldığı Balıkesir’de %17,Bolu’da %12, Pamukkale’de %11, Konya’da %6 ve Trabzon’da %3’lük artış görüldü.


Avrupa’da Fiyatlar:
Ekim ayında en çok fiyat artışı gösteren şehir Madrid oldu. Otel fiyatlarının %18 oranında arttığı Madrid’de çift kişilik standart odaların fiyatları tek gecelik 123€€’ya yükseldi. Avrupa içerisinde otel fiyatlarının çok değişmediği Ekim ayında Roma ve Bükreş’de %4’lük artış olurken, Brüksel’de %2’lik artış gerçekleşti. Londra ise %1 ile en az artış gösteren şehir oldu.Otel fiyatlarının en çok düştüğü şehir Ekim ayında Berlin oldu. %23’lük bir düşüş yaşayan Berlin’de çift kişilik standart oda fiyatları 102€ oldu. Berlin’i %13’lük azalma ile Dublin, %12 ile Stockholm, %11 ile Kopenhag takip etti. İstanbul ise %1’lik azalma ile Barselona ile birlikte Paris, Viyana, Atina, Venedik, Amsterdam gibi şehirlerin önünde yer aldı.


Top 50 Şehir Listesi:
trivago’nun her ay hazırladığı “Avrupa’nın Top 50 Şehir Listesi”nde fiyatı en yüksek olan şehir standart çift kişilik oda fiyatları ile Cenevre oldu. Ortalama fiyatların 250€ olduğu şehirden sonra gelen Venedik’de %9’luk azalma ile 237€ olan oda fiyatları %9’luk azalma gösteren ve fiyatların 213€’ya gerilediği Paris’in önünde yer aldı. Londra da %1’lik artış ile 206€ olan otel fiyatları ile Paris’in arkasında yer aldı. İstanbul, %1’lik düşüşe rağmen standart çift kişilik oda fiyatı 152€ olması ile 11. Sırada yer alarak Avrupa’nın önemli kentlerinin önünde yer aldı. Ekim ayında çift kişilik standart odanın fiyatının en düşük olduğu şehir %2’lik artış gösteren Sofya oldu. Odaların 67€ olduğu Sofya’dan sonra gelen Ekim ayında Avrupa’nın en düşük oda fiyatının olduğu şehir 68€ ile Riga olurken, Bükreş 76€, 79€ ile Varşova ve 82€ ile Leipzig listede yer alıyor.
http://www.trivago.com.tr/hotelprices adresinden Avrupa’daki ve Türkiye’deki otellerin ortalama fiyatları ile ilgili verilere, tablolara ve grafiklere ulaşabilirsiniz.


www.trivago.com.tr otel fiyatları dizini, Avrupa’daki en popüler şehirlerin bir gecelik konaklama için ortalama fiyat bilgilerini vermektedir. Standart çift kişilik odaların fiyatları, trivago’nun  günlük 1.000.000’dan fazla kullanıcının yaptığı otel fiyatı karşılaştırmaları sonucunda elde edilmektedir. trivago, her ay yapılan otel aramalarını saklar ve bir sonraki ay için otel fiyatları ile ilgili genel açıklamada bulunur. Otel fiyatları dizini (trivago Hotel Price Index) Avrupa içerisindeki otellerin fiyatları ile ilgili bilgi vermektedir. Bu ücretler 100’ün üzerinde seyehat firması ve otel zincirlerinin Avrupa’daki şehir, bölge ve ülkelerdeki ücretleridir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21