TURİZMİN SESİ
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin ekonomi ve turizm alanında KKTC'ye hep destek olduğunu ve bu desteğini sürdürdüğünü belirterek, "Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var" dedi.
KKTC'nin partner ve onur konuğu ülke olarak bulunduğu Travel Turkey İzmir Fuarı, Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda törenle açıldı. Törende bir konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin ekonomi ve turizm alanında KKTC'ye hep destek olduğunu ve bu desteğini sürdürdüğünü söyledi.
KKTC'nin Türkiye'nin verdiği bu desteğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Talat, "Çünkü KKTC dünyada tecrit edilmiş, neredeyse boğazı sıkılarak nefes alması engellenmeye çalışılan bir coğrafya. Ama KKTC var. Devletiyle, kurumlarıyla var, halkıyla var ve gözünü dikenlere rağmen var olmaya devam edecek'' dedi.
KKTC'de turizm ve son yıllarda daha da gelişen eğitim alanının ekonomideki motor güç olduğunu belirten Talat, tecrit edilmenin etkisiyle uzun yıllar bu alanlara yatırımların gerçekleştirilemediğini söyledi.
Türkiye'de turizmde yaşanan sorunların çevre konusundaki sıkıntıların KKTC'de de yaşandığını belirten Talat, yabancı dostlarından ''çevreyi koruyamazsanız, turizmde var olamazsınız'' eleştirileri aldıklarını ifade etti. İzolasyon konusunda büyük sıkıntı çektiklerini belirten Talat, KKTC'li tur
operatörleri ya da emlak gibi diğer sektörlerdeki firmaların yurt dışında katıldığı fuarlarda, Rum tarafının kampanyasıyla stantlarının kapatılması gibi engellemelerle karşılaştıklarını söyledi.
Rum kesiminin turizm konusunda KKTC için engel teşkil edecek uygulamalarda bulunduğunu anlatan Talat, şöyle konuştu: "AB ülkeleri dışından bir turist Güney'e geleceği zaman nerede kalacağı soruluyor. Kuzey'den bir otel adını vermesi durumunda vize verilmiyor ya da verilse bile giriş kapısında didik didik aranıyor. Turistlere kötü muamele yapılarak bir daha KKTC'ye gelmesi engellenmeye çalışılıyor."
İzmir 2.5 milyon turiste ulaşmalı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Türkiye turizminin, sektörün, yerel ve merkezi idarelerin ortak gayretleriyle dünya turizminde ilk 10 ülke arasına girdiğine dikkat çekti. Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen ve en fazla gelir elde eden ilk 10 ülke içinde yer aldığını anlatan Günay, şöyle konuştu: "Hedefimiz 2015'ten önce Türkiye'yi ilk 5'e sokabilmek. Bu yıl ekonomik krize rağmen turist sayısında 25 milyon rakamını geride bırakacağız. Kriz sürse bile gelecek yıl bu rakamları yine yakalayacağımıza hatta aşacağımıza, bu rakamların altına düşmeyeceğimize inanıyorum."
Türkiye'nin deniz, güneş, kum turizminin ötesinde kültür ve tarih potansiyelini de kullanması gerektiğine dikkat çeken Günay, turizmin mevsimlere yayılması gerektiğini söyledi. İzmir'in kongre, kış turizmi, kruvaziyer turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Bakan Günay, sözlerine şöyle devam etti: ''Bizim çocukluğumuzda turizm denince akla İzmir geliyordu, şimdi gerilere düştü. İzmir'e gelen turist sayısının 1 milyonu bulması bir teselli. Bu rakamın en az 2,5 milyona ulaşmasını istiyoruz."
İzmir ve çevresinde, kültürel, arkeolojik, tarihi zenginliğin öne çıkarılabileceğini belirten Günay, kitle turizmi yerine daha butik daha özel ve kaliteli, doğayı tahrip etmeyen tesisleri kurma imkanı yaratılması gerektiğini söyledi. Bu amaçla İzmir ve çevresindeki alt yapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini belirten Günay, kentin ihtiyacı olan Ege Uygarlıklar Müzesi'nin kurulması için arazi arayışlarının sürdüğünü söyledi. Türk turizminin en önemli sorununun çarpık kentleşme, betonlaşma, talan ve açgözlülük olduğunu ifade eden Günay, doğa ve tarih korunarak, kalite üst seviyelere çıkarılarak Türkiye'nin dünyanın turizm alanında marka ülkelerinden biri konumuna geleceğini dile getirdi.
KRİZ DOKTORU SEKTÖRÜMÜZ KRİZİN ALTINDAN KALKACAKTIR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da turizm sektörünün krizi aşacağına inandığını ifade ederek, "ABD'deki resesyon ve AB'deki daralmadan kaynaklanan krizden bahsetmek istemiyoruz. Sektörümüz kriz doktoru olduğu için bunun da altından kalkacaktır" dedi.
İç turizmin Türkiye turizmi için emniyet sübabı olduğunu anlatan Ulusoy, ''Türkiye'yi gezmemek, bilmemek ayıptır, KKTC'ye gitmemek de yazıktır. Yurt dışına gitmek istiyorsanız KKTC'ye gidin'' diye konuştu. Konuşmaların ardından Anadolu Ateşi bir dans gösterisi sundu. Daha sonra kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Talat, Bakan Günay ve protokol daha sonra fuarı gezerek stantları ziyaret etti. Fuarda Kırşehir standını ziyaret eden Günay, buradaki müzisyenlerle birlikte şarkı söyledi.
İZMİR'E MEGA MÜZE
Bakan Günay, fuar açılışının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ecrimisil sorunuyla ilgili sorusu üzerine Bakan Günay o konuda oldukça zorlandıklarını ifade etti. Turizmcilerle yeni bir düzenleme yapılması konusunda ısrarlı olduklarını dile getiren Günay, "Bu konuda Maliye Bakanlığı'yla, özellikle Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz var. Turizmcilerin mağdur olması sonucunu yaratan düzenlemelerin ortadan kaldırılmasını savunuyoruz. Önümüzdeki aylarda, yeni turizm mevsiminden önce umarım ki bu sorunu çözmüş olacağız'' dedi.
İnciraltı'ndaki Mega Müze Projesi'ne ilişkin soruya da Bakan Günay şöyle karşılık verdi: "Yer planlamasını görüşüyoruz. Daha önce Güzelbahçe, başka yerler konuşulmuş ve vali beyin de makul bir önerisi var. Turizm çekim alanında bir müzenin olması bana da çok mantıklı geliyor. Bu çerçevede İnciraltı'nda bir planlama çalışması yapıyoruz. Oradaki uygulama içinde bir müze alanı ortaya çıkarabilirsek doğru olabilir, iyi olabilir düşüncesindeyim. Ama İzmir'in kesinlikle bir müzeye ihtiyacı var. Büyük bir müzeye ihtiyacı var ve bunu önümüzdeki yıllar içinde mutlaka halledeceğiz. Bugün İzmir'e müjdemiz budur, verdiğimiz söz budur.'' dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.