KTMÜ bugün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te çağdaş bir yerleşke içinde eğitim – öğretim faaliyetlerini sürdüren uluslararası nitelikli, özel statülü bir devlet üniversitesi. 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren lisans düzeyinde öğrenci kabulüne başlayan Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu bugün dünyanın farklı ülkelerinden 433 öğrenciye sahip olup; Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği adı altında üç bölüm ile eğitim – öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Binlerce km uzakta ülkemizi temsilen turizm adına güzel şeyler yapmaya çalışmaktayız.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ TURİZM VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
“Gelecek Elimizde…”
TANITIM YAZISI
Müdürden
Küresel turizm endüstrisine nitelikli yönetici adayları yetiştirmek amacıyla 2007 – 2008 eğitim ve öğretim yılında kurulan Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, faaliyetlerine Turizm ve Otel İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği adı altındaki üç bölüm ile devam etmektedir.
Dünyadaki birçok eğitim kurumunda kurumsallaşmak ve süreklilik en önemli sorunların başında gelse de, yüksekokulumuz Türkiye’den gelen öğretim üyelerinin görev sürelerinin dolması üzerineyaşanan değişikliklere rağmen, nitelikli eğitim verme politikasını bugüne kadar sürdürmüştür. Bu bağlamda görev değişiklikleri sağlıklı işlemiş, ayrılan öğretim üyeleri tecrübelerini sonrakilere aktarmıştır. Bunun sonucu olarak yüksekokulumuz süreklilik ve nitelik sorunuyla karşılaşmamıştır.
Yüksekokulumuzun sahip olduğu nitelikli uygulama birimlerinde, teorik ve pratik bilginin en iyi şekilde birleştirilmesiyle ortaya çıkan eğitim ve öğretim kalitesi, küresel turizm endüstrisinin tüm beklentilerini karşılayacak niteliktedir. Böylece yüksekokulumuz, Kırgızistan'da turizm eğitimi veren yüksekokullar arasında öncü ve liderlik görevini de başarıyla sürdürmektedir.
Öğrencilerimiz 4 yıllık eğitim öğretim süresi boyunca mesleki bilgi, deneyim ve görgü ile donatılmış çok iyi birer turizmci olarak; Kırgızca ve Türkçenin yanında İngilizce, Rusça ve Almanca dillerini konuşabilen, yaz stajlarını Kırgızistan'ın ve Türkiye'nin en iyi turizm işletmelerinde yapan ve mezuniyetlerinin ardından kolayca iş bulabilen birer turizmci olarak yetişmektedirler.
Yüksekokulumuzun bugünlere gelmesinde, başta her türlü desteği veren üniversite üst yönetiminin, yüksekokulumuzdaki çağdaş eğitime inanarak tercih yapan öğrencilerimizin, eğitim faaliyetlerimizin nitelikli olması için deneyimlerini paylaşan sektör yöneticilerinin ve idari ve akademik işlerde sorumluluk alanların önemli katkısı vardır. Bu katkı sürdüğü müddetçe yüksekokulumuz nitelikli ve saygın bir turizm eğitim kurumu olmaya devam edecektir.
Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu 5 öğretim üyesi, 9 öğretim elemanı olmak üzere 14 kişilik tam zamanlı akademik kadrosu ve 3 kişilik idari personeli ile turizm eğitimi alanında başarılı çalışmalara imza atmaktadır. Yüksekokulumuz tüm akademik ve idari kadrosu ile daha büyük hedeflere ulaşabilmek için üzerindeki sorumluluğun bilinciyle çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.
Doç. Dr. Barış Erdem
Yüksekokul Müdürü
Neden KTMÜ Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu [TOYO]?
TOYO’DA YÜKSEKÖĞRENİM DENEYİMİ İÇİN 20 ÖNEMLİ NEDEN
Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), Kırgızistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 30 Eylül 1995 tarihinde imzalanan milletlerarası bir anlaşma ile kurulmuş olup; eğitim – öğretim faaliyetlerine 1997 – 1998 döneminde başlamıştır. KTMÜ bugün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te çağdaş bir yerleşke içinde eğitim – öğretim faaliyetlerini sürdüren uluslararası nitelikli, özel statülü bir devlet üniversitesidir. Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu (TOYO) Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi’ndeki eğitim – öğretim faaliyetlerine 1999 – 2000 döneminde iki yıllık meslek yüksekokulu olarak başlamıştır. Meslek yüksekokulunda ilk olarak “Yiyecek İçecek İşletmeciliği”, ikinci olarak “Turizm ve Otel İşletmeciliği” ve son olarak da “Turizm Rehberliği” programları açılmıştır. Üç ayrı program halinde sürdürülen eğitim faaliyetlerinin başarısı, gerek mezunların işe yerleşmeleri gerekse de sektörden gelen olumlu mesajlar ile takdir toplamıştır. Mevcut programların daha da geliştirilerek iki yıllık meslek yüksekokulunun önceki başarılarının daha da ileriye götürülmesini sağlamak amacıyla yüksekokul2007 – 2008 eğitim – öğretim yılından itibaren lisans düzeyinde turizm eğitimi veren bir statüye kavuşmuştur. TOYO bugün dünyanın farklı ülkelerinden 433 öğrenciye sahip olup; Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği adı altında üç bölüm ile eğitim – öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Yüksekokul 14 akademik ve 3 idari olmak üzere toplam 17 kişilik genç bir insan kaynakları kadrosuna sahiptir.
1 Yaşayan Bir Üniversite ve Kültür Kenti Bişkek
Bişkek; binlerce üniversite öğrencisi, müzeleri, parkları, sanat galerileri, alış veriş merkezleri, tiyatro ve opera salonlarıyla yalnızca Kırgızistan’ın değil, aynı zamanda Orta Asya’nın da en önemli üniversite ve kültür başkentlerinden biridir. Bişkek’te faaliyet gösteren TOYO, bu yönüyle öğrencilere yaşayan ve canlı bir üniversite ve kültür kentinde öğrenim görmeyi vaat etmektedir.
2 Ücretsiz Eğitim
Başkent Bişkek’te 10 dolayındaki üniversitede lisans düzeyinde turizm eğitimi veren bölümler olmakla birlikte, TOYO bunlar arasında tamamen ücretsiz eğitim veren tek turizm eğitim kurumudur. TOYO sadece ücretsiz bir eğitim kurumu olmakla kalmayıp; başarılı öğrencilerini öğrenim hayatları boyunca karşılıksız olarak verilen çeşitli burslarla desteklemektedir.
3 Güçlü Sektörel İlişkiler
TOYO, faaliyet gösterdiği sektördeki paydaşlarla ilişkilere özel bir önem vermekte ve bu doğrultuda konaklama işletmeleri, seyahat acentesi / tur operatörleri ve yiyecek – içecek işletmeleri ile çeşitli işbirliği ilişkileri geliştirmektedir. TOYO ayrıca, turizm sektörünün temel aktörlerinden oluşan bir danışma kuruluna sahip olup; bu aktörlerle çeşitli dönemlerde bir araya gelerek bilgi alış verişinde bulunmaktadır.
4 Çokuluslu Arkadaş Grupları
TOYO yaklaşık 10 farklı milliyetten toplam 433 öğrencisi ile eğitim – öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. TOYO’daki çokuluslu arkadaş ortamı, evrensel barışa ve kültürlerarası ilişkilerin gelişmesine önemli düzeyde hizmet etmektedir. TOYO’da nereye baksanız uluslararası düzeyde yabancı dil yaz okulu broşürlerini aratmayan çokuluslu arkadaş grupları ile karşılaşırsınız.
5 Genç ve Nitelikli Akademik Kadro
TOYO genç ve sektör deneyimli akademik kadrosu ile önemli bir farklılık yaratmaktadır. TOYO; mevcut kadrosundaki 3 Doçent Doktor, 2 Yardımcı Doçent Doktor, 2 Öğretim Görevlisi Doktor ve 6 Öğretim Görevlisinden oluşan uzman kadrosu ile dünya turizm endüstrisine nitelikli turizmciler kazandırmak için yoğun uğraş vermektedir.
6 Güçlü Bir Marka
TOYO elde ettiği başarılarla Kırgızistan turizm eğitiminde marka olmayı başarmıştır. Son dönemde Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir kamuoyu araştırmasında 2014 yılında Kırgızistan’ın en iyi uluslararası turizm eğitim kurumu ödülüne layık görülmüştür. TOYO bu başarılarla yetinmeyip, önce Orta Asya’nın, sonrasında ise dünyanın en iyi turizm eğitimi veren seçkin kurumları arasında yer almayı hedeflemektedir.
7 Yurt Dışında Staj Olanakları
TOYO her yıl yüzlerce öğrencisini staj yapmak amacıyla, başta Türkiye ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki en iyi turizm işletmelerine göndermektedir. TOYO staj yapılacak turizm işletmelerinin seçimine özel bir önem vermekte ve öğrencilerin kendilerini en iyi şekilde geliştirebilecekleri, turizmde marka olmuş işletmelerle bağlantılar kurma yönünde yoğun bir çaba sarf etmektedir.
8 Yabancı Dil Garantisi
TOYO, yabancı dil eğitimine büyük bir önem vermekte ve mezunlarını en az 4 yabancı dil bilerek turizm sektörüne kazandırmayı hedeflemektedir. TOYO’da eğitim diline bağlı olarak bir yıl yabancı dil hazırlık eğitimi (Kırgızca ve Türkçe) zorunludur. TOYO bu dillerin dışında yoğun bir İngilizce, Almanca ve Rusça yabancı dil eğitimi vermektedir. Böylece en az 4 dil bilen mezunlar, turizm endüstrinde önemli bir rekabet avantajı yakalamaktadır.
9 Başarılı Mezun ve Öğrenciler
TOYO lisans düzeyinde henüz 242 mezun vermiş olmasına rağmen, mezunlarının birçoğu gerek Kırgızistan’daki, gerekse dünyanın diğer ülkelerindeki önemli turizm işletmelerinde beyaz ve mavi yakalı pozisyonlarda çalışmaktadır. Mezunlarımızın önemli bir kısmı da girişimci ruhlarıyla kurdukları kendi işletmelerinin sahibidirler. TOYO küresel turizm endüstrisine başarılı mezunlar verme yönünde çaba sarf etmeye kararlılıkla devam edecektir.
10 Güler Yüzlü Hizmet
TOYO, turizmde iletişim kurmanın öneminin bilincinde olarak, tüm personel kadrosuyla güler yüzlü hizmeti ilke edinmiştir. TOYO’da öğrenciler herhangi bir konuda bilgi almak istediklerinde, karşılarında kendilerini her zaman güler yüzle karşılayan bir personel kadrosu bulurlar.
11 Son Teknoloji Uygulama Laboratuvarları
TOYO, kampus alanı içinde yapımı devam etmekte olan yeni binasına taşınmakla birlikte modern uygulama alanlarına kavuşacaktır. Yeni binamızdaki gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin yararlanacağı çağdaş uygulama laboratuvarları ve 10 odalı modern uygulama oteli, pratik odaklı eğitim anlayışımıza yeni bir ivme kazandıracaktır.
12 7 / 24 Pratik Olanağı
TOYO yeni eğitim binasında bulunan uygulama otelinin açılması ile birlikte, öğrencilerine haftanın 7 günü ve günün 24 saati pratik yapma olanağı sunacaktır. Böylece öğrencilerimiz, edindikleri teorik bilgileri sürekli uygulama ile destekleme fırsatı bulacaklardır.
13 İstihdam Garantisi
TOYO bu zamana kadar elde ettiği deneyimler ve küresel turizm sektöründe kurmuş olduğu ilişkilerle mezunlarına istihdam garantisi vaat etmektedir. Bu anlayış ile, TOYO mezunları gelecekte giderek artan bir şekilde küresel turizm endüstrisinin önemli aktörleri olmaya devam edecektir.
14 Girişimcilik Ruhu
TOYO, öğrencilerinin girişimcilik özelliklerini geliştirmeye özel bir önem vermektedir. Her yıl onlarca girişimci TOYO’ya davet edilerek başarı hikâyelerini öğrencilerimiz ile paylaşmaktadır. TOYO bu anlayış ile turizmde yeni iş fikirlerinin ortaya çıkması için uygun zemini hazırlamaya devam edecektir.
15 Akademik Kariyer Olanağı
TOYO yalnızca turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yönetici adaylarını yetiştirmekle kalmayıp, öğrenimine lisansüstü eğitim ile devam etmek isteyen mezunlarına akademik kariyer yapma olanağı sunmaktadır. TOYO 2014 yılında açtığı yüksek lisans programı ile birlikte, pratik alanda elde ettiği başarılarına akademik perspektiften bir yenisini ekleme hedefindedir.
16 Kendini Evinde Hissetme Duygusu
TOYO’da öğrenim gören ve çalışan herkes kendini evinde gibi hisseder. Gerek öğrencilerimiz ve gerekse çalışanlarımız arasındaki güçlü bağlılık duyguları, kurumumuzun üyesi olan herkesin burada kendini evinde gibi hissetmesini sağlar.
17 Mezunlarla Sürekli İletişim
TOYO, mezunlarla ilişkilere özel bir önem vermekte ve her yıl çeşitli dönemlerde mezunlarla bir araya gelerek mevcut öğrencilerimiz ile mezunlarımızın ilişkileri sıcak tutulmaya çalışılmaktadır. TOYO size, hangi kapıyı açsanız karşınıza çıkan ve sizi yalnız bırakmayan mezunlarımızla karşılaşacağınızı vaat etmektedir.
18 Dinamik Bir Ortam
MTOYO’da her eğitim ve öğretim döneminde düzenlenen çok sayıda sosyal ve kültürel etkinlikler, öğrencilerine adeta aldıkları nefes başına dinamik bir ortamda eğitim görme fırsatı sunmaktadır.
19 Çağdaş Eğitim – Öğretim Ortamı
TOYO, eğitimde uygulama odaklı yapısıyla turizmdeki yenilikleri ve çağdaş gelişmeleri sürekli takip ederek bunları kuruma kazandırmayı kendine ilke edinmiştir. TOYO gerek fiziksel olanakları, gerekse dinamik akademik ve idari kadrosuyla öğrencilerine her zaman çağdaş bir eğitim – öğretim ortamı vaat etmektedir.
20 Öğretim Elemanı ve Öğrenciler Arasındaki Güçlü İlişki
TOYO’da öğrenci ve öğretim elemanı arasındaki güçlü bağlar kurumsal aidat duygusunu pekiştirmekte ve öğrencilerin burada kendini kurumun değerli bir parçası olarak hissetmesini sağlamaktadır. TOYO, bu güçlü ilişkilerin mezuniyet sonrasında da devam etmesini ilke edinmiştir.
TURİZM VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU
GENEL BİLGİLER
Kırgızistan doğal güzellikleri, tarihi değerleri, zengin kültürü ve misafirperver insanları ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Ancak ülkenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde en önemli engellerden biri olarak, turizm sektöründe çalışabilecek özelliklere sahip nitelikli insan gücü eksikliği göze çarpmaktadır. Bu noktadan hareketle TOYO; Kırgızistan, Türkiye ve Türk Dünyası başta olmak üzere dünyanın her coğrafyasında çalışabilecek kapasiteye sahip kalifiye eleman yetiştirmeyi ve yetenekli gençlere turizm alanında geleceği parlak bir kariyerin sayfalarını açmayı amaç edinmiştir.
Yüksekokul bünyesinde teorik derslerin yanı sıra öğrencilerin sektör çalışmalarına kısa sürede uyum sağlayabilmelerine yönelik uygulamalı derslere ağırlık verilmektedir. Bu doğrultuda yüksekokul bünyesinde tam donanımlı yiyecek - içecek servisi, mutfak, önbüro, bilgisayar ve kat hizmetleri laboratuvarları bulunmaktadır.
TOYO, üniversitenin yerleşke alanı içinde yapımı devam etmekte olan yeni binasına taşınmakla birlikte modern uygulama alanlarına kavuşacaktır. Yeni binamızdaki gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin yararlanacağı çağdaş uygulama laboratuvarları ve 10 odalı modern uygulama oteli, pratik odaklı eğitim anlayışımıza yeni bir ivme kazandıracaktır.
MİSYONUMUZ
Türk Dünyası başta olmak üzere tüm dünyadaki turizm işletmelerine yönelik orta ve üst kademe yönetici adaylarını, uluslararası mesleki yeterlilik standartlarıyla donatılmış, Türklük bilincine ve evrensel kişiliğe sahip bireyler olarak yetiştirmektir.
VİZYONUMUZ
Turizm alanında eğitim veren kurumlar arasında mezun yeterlilikleri ile dünya çapında tanınan bir marka olmaktır.
EĞİTİM –ÖĞRETİM
Bugüne kadar 242 mezun veren yüksekokulumuzda eğitim ve öğretimde üzerinde önemle durulan konular şu şekilde sıralanabilir:
Eğitim süresince yabancı dil derslerine ağırlık verilmekte ve öğrencilerin eğitim dilleri olan Türkçe ve Kırgızca'nın yanı sıra, İngilizce, Rusça ve Almanca dilleri ile ilgili yoğun bir yabancı dil eğitimi verilmektedir.
Çerçeve programındaki teorik ve uygulamalı dersler turizm sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte hazırlanmaktadır.
Uygulamalı derslere ağırlık ve özel bir önem verilmekte ve öğrencilerin dört yıl boyunca kendi alanları ile ilgili bilgi ve becerilerini artırmaları hedeflenmektedir.
Yine her üç bölüm öğrencilerinin yüksekokuldaki uygulama olanaklarından etkin bir biçimde yararlanmaları sağlanmaktadır. Yüksekokulumuz ayrıca sektör oryantasyon gezilerine özel bir önem vermekte ve her yıl öğrencilerimizin çeşitli turizm işletmelerindeki uygulamaları yerinde görmeleri sağlanmaktadır.
Yüksekokulumuzda öğrencilerimizin mezun olduktan sonra yeterli iş tecrübesine sahip olmaları açısından üç dönem staj yapmaları teşvik edilmektedir. TOYO her yıl yüzlerce öğrencisini staj yapmak amacıyla, başta Türkiye ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki en iyi turizm işletmelerine göndermektedir. TOYO staj yapılacak turizm işletmelerinin seçimine özel bir önem vermekte ve öğrencilerin kendilerini en iyi şekilde geliştirebilecekleri, turizmde marka olmuş işletmelerle bağlantılar kurma yönünde çaba sarf etmektedir.
BÖLÜMLER
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Bölümün Amacı
Turizm endüstrisinin önemli bir parçası haline gelen yiyecek içecek işletmeciliği günümüzde hızla gelişmekte ve büyümektedir. Bu bölümün amacı, yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyacı olan nitelikli, teorik ve pratik bilgilerle donatılmış, yaratıcı özelliklere sahip yönetici adaylarını sektöre kazandırmaktır.
İş Olanakları
Yiyecek ve içecek hizmetleri, bugün dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri olarak bu bölümün mezunlarına çok çeşitli kariyer olanakları sunmaktadır. Bu sektör, sadece otellerin veya diğer konaklama tesislerinin içerisinde yer alan yiyecek ve içecek hizmetleri ile sınırlı kalmayıp, restoranlar, barlar, eğlence yerleri, fast food işletmeleri, catering hizmetleri ve kurumsal yeme – içme hizmetleri gibi çok geniş iş sahalarına sahiptir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü
Bölümün Amacı
Otel işletmeleri, turizm endüstrisinin en önemli öğesi durumundadır. Turistlerin gitmiş oldukları destinasyonlardan ilk beklentileri, ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte otel işletmelerinin bulunmasıdır. Bu durum, otelcilik sektörünün tüm dünyada büyük bir hızla gelişmesine neden olmakta ve bu işletmelerde çalışacak kalifiye elemanlara olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu bölümün amacı; otel işletmelerinin ihtiyacı olan nitelikli, birden fazla yabancı dili çok iyi derecede kullanabilen, mesleki bilgi ve becerilerle donatılmış yönetici adaylarını sektöre kazandırmaktır.
İş Olanakları
Bu bölümden teorik ve uygulamalı eğitim ile donatılarak mezun olan öğrenciler, sahip oldukları yabancı dilleri, analitik düşünebilme yetenekleri ve bilgi teknolojilerini kullanabilme becerileri sayesinde dünyanın birçok seçkin konaklama işletmesinin farklı departmanlarında (önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek, satış ve pazarlama, halkla ilişkiler gibi) görev alabilmektedirler. Edinilen mesleki tecrübeyle birlikte, mezunların otel yöneticiliğine yükselme olanakları bulunmaktadır.
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü
Bölümün Amacı
Seyahat ve rehberlik hizmetleri günümüz turizm endüstrisinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Turistlerin tatil yerinin seçiminde ve tatillerin organize edilmesinde seyahat işletmelerinin önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu bölümün amacı, mesleki bilgi becerilerle donatılmış seyahat işletmecileri, tur operatörleri ve turist rehberleri yetiştirmektir.
İş Olanakları
Günümüzde olduğu gibi, gelecekte de seyahat işletmeciliği alanında yetişmiş elemanlara daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle bu alanda kalifiye işgücünün yetiştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, hem rehberlik, hem de seyahat acentelerinde yöneticilik yapabilecek vasıflara sahip olacak şekilde yetiştirilmekte ve onların gelecekte sektördeki tüm işletmeler tarafından aranılan elemanlar olmaları amaçlanmaktadır.
ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİMİZ
Yüksekokulumuzda; İsviçre Uluslararası İşbirliği Derneği (HELVETAS), Norveç Telemark Üniversitesi, Estonya Talinn Üniversitesi, Gürcistan Batum Devlet Üniversitesi, Dünya Aşçılar Birliği, Birleşmiş Milletler Gıda Programı, Türkiye’den Sakarya Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Eskişehir Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi ile uluslararası işbirliklerimiz sürdürülmektedir. Ayrıca yüksekokulumuz; Von Hotels, Mardan Palace, Maxx Royal Kemer Resort, Belek Beach Resort gibi dünyanın ve Türkiye’nin önemli konaklama işletmeleri ile partnerlik halindedir.
ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖDÜLLER
En İyi Turizm Eğitim Kurumu ve En İyi Proje Fikri Ödülü
Yüksekokulumuz son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda birçok ödüle layık görülmüştür. Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014 yılında yapılan kamuoyu araştırması “Kyrgyz Tourism Awards 2014” sonuçlarına göre yüksekokulumuz Kırgızistan’daki “En İyi Turizm Eğitim Kurumu” ödülünün sahibi olmuştur. Aynı kamuoyu araştırmasında yüksekokulumuz “En İyi Proje Fikri” ödülünü almaya da hak kazanmıştır. TOYO bu başarılarla yetinmeyip, önce Orta Asya’nın, sonrasında ise dünyanın en iyi turizm eğitimi veren seçkin kurumları arasında yer almayı hedeflemektedir.
Gastronomi Ödülleri
Dünya Aşçılar Birliği (WACS) işbirliği ile 28 - 31 Ocak 2015 tarihleri arasında düzenlenen 13. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali’nde “Yılın En İyi Üniversitesi” kategorisinde 4 ülkenin ve 23 ekibin katıldığı yarışmada yüksekokulumuz gümüş madalya ödülüne layık görülmüştür. Bireysel yarışmalarda ise öğrencilerimiz ana yemek kategorisinde gümüş ve bronz; tatlı kategorisinde gümüş madalya kazanmışlardır.
Makale Yarışması Ödülleri
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Türkiye Sağlık Turizmi Derneği tarafından düzenlenen 1. Ulusal Sağlık Turizmi Makale Yarışması’nda 3. Sınıf öğrencimiz Suiunbek CHYKYNOV’un hazırladığı “Türkiye’deki Konaklama İşletmelerinde Spa & Wellness Hizmetlerine İlişkin Bazı Gözlemler” isimli makalesi “Jüri Özel Ödülü”ne layık görülmüştür. Öğrencimizin bu makalesi bilimsel hakemli bir dergide yayınlanmıştır. Celal-Abad’da 9 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen “İşletmeciliğin Problemleri ve Günümüz Gençliğinin Bakış Açısıyla Çözüm Önerileri” isimli sempozyumda, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği birinci sınıf öğrencisi Akbiy AKMATOV’un hazırladığı “Kırgızistan’ın Doğal Zenginliklerinin Ekonomik Gelişmedeki Esası” konulu bildirisi birinciliködülünün sahibi olmuştur.
SOSYAL VE TOPLUMSAL FAALİYETLER
Öğrencilerin dersler dışında da kendilerini yetiştirmeleri için yüksekokulumuzda sosyal ve toplumsal faaliyetlere büyük önem verilmekte ve öğrencilere ve topluma yönelik çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir.
Kırgızistan’a ve Üniversitemize Hoş Geldiniz Gezisi
Her yıl üniversitemize Kırgızistan dışından gelen öğretim elemanları ve öğrencilere yönelik “Kırgızistan’a ve Üniversitemize Hoş Geldiniz Gezisi” yüksekokulumuz seyahat işletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü tarafından düzenlenmektedir.
Turizme Hoş Geldiniz Toplantısı
Yine her yıl geleneksel olarak birinci sınıf öğrencilerine yönelik “Turizme Hoş Geldiniz” toplantısı öğrencilerimizin hazırladıkları etkinliklerle ve hazırladıkları kokteyl sunumu ile gerçekleştirilmektedir.
Turizmde Ünlü Yüzler Üniversitemizde
Yüksekokulumuz öğrencilerini ve Kırgızistan’daki toplumu turizm endüstrisindeki önemli yüzlerle buluşturmaktadır. Türkiye’nin mutfak alanında tanınmış yüzlerinden şef Şefika GÜNYEL, 2014 yılında “Osmanlı Mutfak Lezzetleri” temalı sunumu ile ilgili halk ve sivil toplum örgütlerine yönelik uygulamalı eğitim vermiştir. Organizasyon, Akipress, ELTR, TRT Avaz, TRT Türk, KanalTürk ve Manas FM'de haber olarak kendine yer bulmuştur.
Engelli ve Yardıma Muhtaç Çocukları Ziyaret
Yüksekokulumuz çeşitli dönemlerde Kırgızistan’daki zihinsel engelliler çocuk bakım evini ve veremli çocuklar yatılı dispanserini ziyaret ederek çocuklara moral vermektedir.
YENİLİKÇİFAALİYETLER
Yüksekokulumuz dünyadaki değişim sürecini göz önünde bulundurarak yenilikçi faaliyetlere özel bir önem vermektedir.
Açılış Dersleri
2014 – 2015 eğitim ve öğretim yılında ilk kez her bir bölümün açılış dersi sektör uzmanlarının sunumları ile gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamanın amacı, sektör ile temasımızı güçlendirmek ve öğrencilere kendi eğitim alanı ile ilgili olarak sektörel farkındalık kazandırmaktır.
Rehber Takımı
Yüksekokulumuzda Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü tarafından rektörlük hizmeti ve diğer talepler için bir “rehber takımı” oluşturulmuştur.
Kırgızistan & Türkiye KarşılaştırmalıSektör Sunumu Raporu
Yüksekokulumuzda her bir bölüm başkanı, kendi bölümünün faaliyet alanı ile ilgili olarak Türkiye ve Kırgızistan başlıklı karşılaştırmalı raporlarını her yıl tüm öğrencilerimize ve öğretim elemanlarımıza sunmaktadırlar. Bu uygulamanın amacı, hem öğretim elemanları hem de öğrencilere kendi faaliyet alanlarında Türkiye ve Kırgızistan’daki durum hakkında farkındalık kazandırmaktır.
BaşarılıÖğrencilerin Ödüllendirilmesi
2014 – 2015 öğretim yılında ilk kez gerçekleştirilen uygulama ile üniversite şeref listesine giren öğrencilerimiz, ilgili Bölüm Başkanlıklarımız tarafından bir törenle kutlanmıştır. Bölümlerin farklı kutlamaları kapsamında bölüm hocaları ile yemek yeme, hediyeler verme ve sosyal medyada başarılarını ilan etme gibi uygulamalar yapılmıştır.
Bu uygulamanın amacı, öğrencilerimizin başarılarının yönetimimiz tarafından takip edildiğini göstermek, bu başarılarının kalıcılığını sağlamak ve diğer öğrenciler için başarı motivasyonu sağlamaktır.
Yenilikçi İş Fikri Yarışması
Yüksekokulumuz her yıl yenilikçi iş fikri yarışması düzenlemektedir. 2015 yılında düzenlenen III. Turizmde Yenilikçi İş Fikri Yarışmasına Kırgızistan çapında 10 farklı üniversiteden çok sayıda yarışmacı katılmış, sektörden ve akademik camiadan önemli isimler yarışmada jüri üyesi olarak görev yapmıştır.
Sektör Oryantasyon Gezileri
Yüksekokulumuzda her yıl birinci sınıf öğrencilerine yönelik sektör oryantasyon gezileri düzenlenmektedir.
ULUSLARARASI FAALİYETLER VE İŞBİRLİKLERİ (2014 – 2015)
Estonya Talinn Üniversitesi
Estonya’nın Tallinn Üniversitesi’nden heyet, Kırgızistan’daki CBT (Community Based Tourism) kurumu ile birlikte Üniversitemiz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu ile turizm alanında karşılıklı işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere ziyarette bulundular.
Norveç Telemark Üniversitesi ve Gürcistan Batum Devlet Üniversitesi
Partneri olduğumuz “Kırgızistan, Gürcistan ve Norveç’te Yenilikçilik ve Sürdürülebilir Turizm Alanında Eğitim Projesi” kapanışı nedeniyle Norveç Telemark Üniversitesi ve Gürcistan Batum Devlet Üniversitesi’nden gelen misafirler ağırlandı.
USAID ve M Vector Araştırma Kuruluşları
USAID ve M Vector araştırma kurumunun birlikte yürüttüğü araştırma sonuçlarının paylaşıldığı Park Otel’de gerçekleştirilen toplantıya katılım sağlandı ve toplantıda Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu tanıtımı gerçekleştirildi.
Dünya Aşçılar Birliği
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Supara Restoran’da düzenlenen bir törenle Dünya Aşçılar Birliği (World Association of Chefs Societies) üyesi oldu.
K.C. Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı & T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
K.C. Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Üniversitemiz ortaklığı ile Kırgızistan turizm sektöründe çalışanların mesleki niteliklerini artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen 10 günlük “İşbaşı Eğitim Kursları” tamamlanarak, katılımcılara sertifikaları verildi. Faaliyet medyada geniş yer buldu.
İstanbul Gastronomi Festivali
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün 4 öğrencisi ve Öğr. Gör. Nadira TURGANBAYEVA, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) ve Dünya Aşçılar Birliği (WACS) işbirliği ile 28 - 31 Ocak 2015 tarihleri arasında düzenlenen “13. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali”nde düzenlenen yarışmaya katıldılar.
Mevlana Değişim Programı
Mevlana Değişim Programı kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulundan Prof. Dr. Şermin ŞENTURAN ve Yrd. Doç. Dr. Neşe KÖKTÜRK yüksekokulumuzda bir dizi seminer verdiler ve misafir hoca olarak derslere katıldılar.
Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesinden Prof. Dr. Yüksel ÖZTÜRK, Prof. Dr. Cevat TOSUN ve Doç. Dr. Ali YAYLI, Mustafa Kemal Üniversitesinden, Öğr. Gör. Fikret GÖKÇE, Mevlana Değişim Programı kapsamında yüksekokulumuza geldiler.
Mevlana Programı kapsamında Öğr. Gör. Nadira TURGANBAEVA ve Öğr. Gör. Sapargül TURDUBEKOVA bir haftalığına Çanakkale ve Eskişehir’de bulundular.
Mevlana Programı kapsamında Öğr. Gör. Dr. Bakıt TURDUMAMBETOV iki haftalığına Sakarya’ya gönderildi.
Mevlana Programı kapsamında Yüksekokulumuza Güz Yarıyılında 2, Bahar Yarıyılında 1 öğrenci geldi.
Aynı program kapsamında bu yıl Bahar dönemi için toplam 8 öğrenci Sakarya Üniversitesi’ne, 2 öğrenci de Akdeniz Üniversitesine gönderildi.
2. Uluslararası Turizm ve Yönetim Araştırmaları Kongresi
Nişantaşı Üniversitesi ev sahipliğinde, Yüksekokulumuzun temsili ile Üniversitemiz, Sakarya Üniversitesi, Technological Educational Institute of Ionian Islands ve Azerbaijan State Economic University işbirliğinde 01-03 May 2015 tarihleri arasında Kuşadası’nda 2nd International Congress of Tourism and Management Researches kongresigerçekleştirildi.
1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu
Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde, Yüksekokulumuzun temsili ile Üniversitemiz ve Kazakistan Dulati Taraz Devlet Üniversitesi işbirliğinde 1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu 19 – 21 Kasım 2015 tarihleri arasında Kastamonu’da gerçekleştirilecek.
KIRGIZİSTAN'DAKİ İŞBİRLİKLERİMİZ
Kırgızistan Tur Operatörleri Birliği'ne (KATO) üye olan yüksekokulumuz, bu derneğin çalışmalarının hızlandırılmasında ve geliştirilmesinde önemli katkılarda bulunmuş ve Kırgızistan seyahat sektörü tarafından da takdir edilen bir eğitim kurumu konumuna gelmiştir.
SEKTÖREL İLİŞKİLER
Türkiye'de Antalya ve Muğla bölgelerindeki oteller, Tunus, Tayland, Kazakistan, Azerbaycan, ve Özbekistan gibi farklı ülkelerde bulunan Seyahat Acentesi ve Oteller ile sektörel anlamda işbirliklerimiz sürmektedir.
TOPLUMA YÖNELİK EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Yüksekokulumuzda turizm sektörü çalışanlarına ve bu alana ilgi duyan bireylere yönelik olarak kısa süreli kursları Üniversitemizin Sürekli Eğitim Merkezi vasıtası ile düzenlenmektedir. Kırgızistan turizm sektöründe çalışan personelin eğitimi konusunda Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu öncü bir kurum olarak yerini almaktadır. Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifikaların verildiği bu kurslar şu alanlarda yapılmaktadır:
• Yiyecek İçecek Servisi
• Önbüro
• Barmen ve Barista
• Mutfak
• Kat Hizmetleri
• Otel Yöneticiliği
TURİZM KULÜBÜ
Yüksekokulumuz öğrencileri tarafından kurulan Turizm Kulübü, üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencileri için Kırgızistan'ın çeşitli bölgelerine geziler düzenlemekte ve animasyon gösterileri gibi çeşitli aktivitelerde bulunmaktadır.
İLETİŞİM
Adres: Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Tınçtık Caddesi 56, Bişkek, KIRGIZİSTAN
Telefon: 00 996 (312) 54 19 42
Faks: 00 996 (312) 54 19 35
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.