• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

TOBB ve Mastercard konferanslarının ikincisi “Turizm” temasıyla düzenlendi

TOBB ve Mastercard konferanslarının ikincisi “Turizm” temasıyla düzenlendi
Turizm sektörü ile kamu kurumlarından temsilciler TOBB ve Mastercard iş birliği ile Ankara’da düzenlenen “Turizm Konferansı”nda buluştu

TURİZMİN SESİ


Turizmin bu yıl önemli bir atağa hazırlanması doğrultusunda durum analizi yapmak üzere bir araya gelinen konferansta Türkiye’nin turizm stratejisine katkı sağlamak amacıyla atılacak adımlar belirlendi. Konferansın açılış konuşmaları TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş ve Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan tarafından yapıldı.

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, Türkiye’nin önemli sektörlerinin başında turizmin geldiğini belirtirken, “Milyonlarca kişinin çalıştığı turizm sektöründe dünyanın en çok turizm geliri elde eden ülkeleri arasına girmemizi sağlayacak yeni bir turizm stratejisine ihtiyacımız var.” dedi. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen 3. Turizm Şurası'na değinen Delibaş, yeni bir turizm stratejisinin gerekliliğine karar verildiğini ve Turizm Konferansı’nın bu stratejinin yol haritasını belirlenmesine katkı sunacağını ekledi. 

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, “Mastercard olarak turizm alanında akılcı stratejiler geliştirebilmek için Türkiye’de yabancı kart harcamalarının istatistiksel verilerini inceledik. İlk çeyreğe bakıldığında geçmiş döneme kıyasla turizm gelirimizin 3.2 milyardan 6 milyar dolara çıktığını görmek hepimiz için moral verici.” dedi. Çağlayan, Mastercard’ın Müslüman Seyahat Tercihleri Endeksi’ne değinerek, “300 milyar dolarlık Müslüman seyahat pazarında Türkiye neden birinci olmasın?” şeklinde konuştu ve Türkiye’yi tanıtmanın ve turizmi büyütmenin en önemli görevlerimizden biri olduğunu söyledi. Yiğit Çağlayan, turizmi Türkiye ekonomisinin temel taşı olarak nitelendirirken, turizm üzerinden esnafın kalkınması ve döviz gelirinin artışı ile Türkiye’nin refahının artacağını vurguladı. 

Mastercard Danışmanlık Projeleri Direktörü Fırat Sabit’in söz konusu istatistiksel verileri paylaştığı sunumuyla devam eden konferansta Sabit, kredi kartı harcama verileri üzerinden Türk turizminin analizini yaptı. Mastercard’ın 9 yıldır yayımladığı ve tüm dünyada 132 şehri kapsayan “Hedef Şehirler Endeksi” raporundan sonuçlar paylaşan Fırat Sabit, “Mastercard Danışmanlık ekibi olarak Türkiye’ye gelen turist profilini anlamak, buna göre güçlü olduğumuz ve geliştirmemiz gereken alanları belirlemek üzere yurtdışı kart verilerini inceliyoruz. Doğru alanlara yatırım yapabilmemiz için bu veriler önemli. Görüyoruz ki Alman, İngiliz ve Rus turistler ülkemize dönüş yapıyor. Türkiye’de turizmin büyüme trendini doğru alanlara eğilerek geliştirmemiz mümkün.” dedi. Sabit, sunumun ardından katılımcıların harcama verileri hakkında sorularını yanıtladı. 

TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar moderatörlüğünde gerçekleşen “Turizmde yeni bir atılım için yapılması gerekenler” paneliyle devam eden Turizm Konferansı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, TOBB Turizm Meclis Başkanı Osman Ayık ve Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim Birkan görüşlerini paylaştı. Teşhisi yapabilme ve böylece sektörlerin gelişimini sağlama konularında büyük verinin önemine özellikle değinen Ozan Acar, Türkiye’de turizm sektörünün umut verici olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, son dönemde ülkemizde yaşanan turist artışından söz ederek turizmin potansiyeline değindi ve Türk turizminin bir kabuk değiştirme sürecinde olduğunu söyledi. Önal, “2017 yılında geçmiş döneme kıyasla yüzde 30 civarında daha fazla turist aldık. Geleneksel pazarlarımız arasında olan Batı Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye yoğun bir ilgi var. Türk turizmi 2018 yılında ‘geri döndü’ diyebiliriz.” şeklinde konuştu. 

TOBB Turizm Meclis Başkanı Osman Ayık ise mevzuatla ilgili bilgilendirme yaparak “Türkiye’nin 2 stratejik sektörü varsa birisi kesinlikle turizmdir.” dedi. Ayık, Türkiye’de turizm sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 2 milyonun üzerinde istihdam sağladığının ve cari açığın %40’ını tek başına kapatabilecek nitelikte olduğunun altını çizdi. 

Turizme daha fazla kaynak ayrılmasının gerekliliğine özellikle dikkat çeken Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim Birkan ise, “Turizm, uluslararası anlamda rekabet edebileceğimiz alanların başında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllar boyunca Dünya genelinde turizm büyüme hızı yaklaşık yüzde 4 iken, Türkiye’nin hızı yüzde 10’un üzerinde oldu. Türkiye üstünlüklerini belirlemeli, buna göre yatırım yapılacak sektörlerin sıralamasını yapmalı. Turizmin rekabet avantajı kullanılmalı.” dedi. Katılımcıların panelistlere yönelttiği soruların ardından konferans sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21